Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka | Recepty.Blesk.cz

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Foto: iStock
09.11.2018 / 06:00

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější? 

 

 

Někdo ji nenávidí, jiní ji bezmezně milují. Rajská omáčka se vaří napříč světem a je velmi populární. Typická je samozřejmě hlavně pro českou kuchyni, a připravuje se buď z čerstvých rajčat, nebo rajského protlaku. První doložitelné informace o rajské omáčce se objevily v 13. století v Itálii, tehdy se podávaly spíše jako dochucovadlo k hlavnímu jídlu (něco jako dip). K většímu rozšíření rajské omáčky došlo až ve třicátýlech letech 19. století.

Rajská s masovými kuličkami

Rajská s masovými kuličkami

Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

Rajská omáčka s masem

Rajská omáčka s masem

Hovězí zadní plátky uvařené a přelité rajskou omáčkou z rajčete, protlaku a kečupu se podává s knedlíkem.celý článek

Česká kuchyně by se určitě neobešla bez svíčkové omáčky. Jde o tradiční jídlo, které se připravuje z hovězího masa a propasírované zeleniny se smetanou. Existuje tisíce variant a každá rodina má tu svoji svíčkovou, na kterou nedá dopustit. Například v receptech od Magdaleny Rettigové chyběla smetana i kořenová zelenina. Bez knedlíků a brusinek by ale nebyla úplná. 

Telecí svíčková

Telecí svíčková

Chutná dobře i z hovězího masa, ale vyzkoušejte tuhle klasiku z telecího. Bude delikátní a rozhodně oslníte celou rodinu.celý článek

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Neodolatelná česká klasika. Kdo by se ji nechtěl naučit vařit? Zkuste to s námi.celý článek

Velmi oblíbené jsou v naší kuchyni nejrůznější omáčky připravené z kopru, křenu nebo okurek. I koprovka podobně jako rajská dělí národ na dvě části. Jedni ji zbožňují, druzí ji nemůžou ani vidět. Když se ale dobře uvaří, chutná vážně skvěle. A nejen s knedlíkem, klidně i se svítkem nebo bramborem. Mimochodem, koprovka je opravdu typická česká omáčka, kterou jinde neznají! Můžeme být na ni hrdí!

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Omáčka z čerstvého kopru se smetanou může být kromě masa podávána jen s vejci a brambory.celý článek

Oblíbené jsou taky omáčky, v nichž kraluje paprika a smetana. Kuře na paprice nebo na smetaně s houbami stojí za to uvařit. Tahle omáčka u nás sice zdomácněla, ale je dědistvím Rakouska-Uherska. 

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Smetanová omáčka a houby je skvělé spojení nejen pro kuře. Ovšem s kuřecími prsíčky bude chutnat fantasticky.celý článek

 

 

Zkuste uvařit rajskou omáčku podle našeho VIDEORECEPTU:

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz