Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka | Recepty.Blesk.cz

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Foto: iStock
09.11.2018 / 06:00

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější? 

 

 

Někdo ji nenávidí, jiní ji bezmezně milují. Rajská omáčka se vaří napříč světem a je velmi populární. Typická je samozřejmě hlavně pro českou kuchyni, a připravuje se buď z čerstvých rajčat, nebo rajského protlaku. První doložitelné informace o rajské omáčce se objevily v 13. století v Itálii, tehdy se podávaly spíše jako dochucovadlo k hlavnímu jídlu (něco jako dip). K většímu rozšíření rajské omáčky došlo až ve třicátýlech letech 19. století.

Rajská s masovými kuličkami

Rajská s masovými kuličkami

Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

Rajská omáčka s masem

Rajská omáčka s masem

Hovězí zadní plátky uvařené a přelité rajskou omáčkou z rajčete, protlaku a kečupu se podává s knedlíkem.celý článek

Česká kuchyně by se určitě neobešla bez svíčkové omáčky. Jde o tradiční jídlo, které se připravuje z hovězího masa a propasírované zeleniny se smetanou. Existuje tisíce variant a každá rodina má tu svoji svíčkovou, na kterou nedá dopustit. Například v receptech od Magdaleny Rettigové chyběla smetana i kořenová zelenina. Bez knedlíků a brusinek by ale nebyla úplná. 

Telecí svíčková

Telecí svíčková

Chutná dobře i z hovězího masa, ale vyzkoušejte tuhle klasiku z telecího. Bude delikátní a rozhodně oslníte celou rodinu.celý článek

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Neodolatelná česká klasika. Kdo by se ji nechtěl naučit vařit? Zkuste to s námi.celý článek

Velmi oblíbené jsou v naší kuchyni nejrůznější omáčky připravené z kopru, křenu nebo okurek. I koprovka podobně jako rajská dělí národ na dvě části. Jedni ji zbožňují, druzí ji nemůžou ani vidět. Když se ale dobře uvaří, chutná vážně skvěle. A nejen s knedlíkem, klidně i se svítkem nebo bramborem. Mimochodem, koprovka je opravdu typická česká omáčka, kterou jinde neznají! Můžeme být na ni hrdí!

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Omáčka z čerstvého kopru se smetanou může být kromě masa podávána jen s vejci a brambory.celý článek

Oblíbené jsou taky omáčky, v nichž kraluje paprika a smetana. Kuře na paprice nebo na smetaně s houbami stojí za to uvařit. Tahle omáčka u nás sice zdomácněla, ale je dědistvím Rakouska-Uherska. 

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo…celý článek

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Smetanová omáčka a houby je skvělé spojení nejen pro kuře. Ovšem s kuřecími prsíčky bude chutnat fantasticky.celý článek

 

 

Zkuste uvařit rajskou omáčku podle našeho VIDEORECEPTU:

720p 360p
Rajská omáčka podle našich babiček • 

Diskuse k článku

.

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Jak na nejlepší míchaná vajíčka? Základní pravidla, díky kterým budou dokonalá!

Myslíte si, že udělat míchaná vajíčka je hračka? Omyl. Když nevíte, jak je správně připravit, můžete z nich mít sraženou hmotu, která se nedá skoro pozřít. Poradíme vám, jak je umíchat, aby byla nadýchaná a lehká!

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

35 let utajovaný nevlastní syn Oldřicha…

Herec Oldřich Navrátil (66), který se stal jednou z hvězd rodinného seriálu Krejzovi, měl dlouhá…

celý článek »

Ostrava

Unikátní fotky popáleného Palacha: Primadona…

Schovávala zakázané fotky Jana Palacha ve svém ostravském bytě před komunistickým režimem. Po padesáti…

celý článek »

Krimi

Kráska (†36) proslula zdoláváním hor v bikinách:…

Celý svět znal usměvavou Tchajwanku Gigi Wuovou (†36) jako bláznivou krásku, která zdolávala vysoké…

celý článek »

Krimi

Tomáš (†37) zahynul na kouřící hoře: Nechají…

K obrovské tragédii došlo o víkendu na argentinské hoře Cerro Chaltén (Monte Fitz Roy). Podle místních…

celý článek »