Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější?
Někdo ji nenávidí, jiní ji bezmezně milují. Rajská omáčka se vaří napříč světem a je velmi populární. Typická je samozřejmě hlavně pro českou kuchyni, a připravuje se buď z čerstvých rajčat, nebo rajského protlaku. První doložitelné informace o rajské omáčce se objevily v 13. století v Itálii, tehdy se podávaly spíše jako dochucovadlo k hlavnímu jídlu (něco jako dip). K většímu rozšíření rajské omáčky došlo až ve třicátýlech letech 19. století.

Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

Hovězí zadní plátky uvařené a přelité rajskou omáčkou z rajčete, protlaku a kečupu se podává s knedlíkem.celý článek
Česká kuchyně by se určitě neobešla bez svíčkové omáčky. Jde o tradiční jídlo, které se připravuje z hovězího masa a propasírované zeleniny se smetanou. Existuje tisíce variant a každá rodina má tu svoji svíčkovou, na kterou nedá dopustit. Například v receptech od Magdaleny Rettigové chyběla smetana i kořenová zelenina. Bez knedlíků a brusinek by ale nebyla úplná.

Chutná dobře i z hovězího masa, ale vyzkoušejte tuhle klasiku z telecího. Bude delikátní a rozhodně oslníte celou rodinu.celý článek
Velmi oblíbené jsou v naší kuchyni nejrůznější omáčky připravené z kopru, křenu nebo okurek. I koprovka podobně jako rajská dělí národ na dvě části. Jedni ji zbožňují, druzí ji nemůžou ani vidět. Když se ale dobře uvaří, chutná vážně skvěle. A nejen s knedlíkem, klidně i se svítkem nebo bramborem. Mimochodem, koprovka je opravdu typická česká omáčka, kterou jinde neznají! Můžeme být na ni hrdí!

Typická česká omáčka, pro kterou je příznačná pikantní chuť díky křenu. Kdo ji ochutná, čeká ho jedinečný zážitek.celý článek

Tahle omáčka má aroma octa, protože jejich základem jsou sladkokyselé okurky. Je ideální k masu a hodí se ní knedlíky nebo rýže.celý článek

Omáčka z čerstvého kopru se smetanou může být kromě masa podávána jen s vejci a brambory.celý článek
Oblíbené jsou taky omáčky, v nichž kraluje paprika a smetana. Kuře na paprice nebo na smetaně s houbami stojí za to uvařit. Tahle omáčka u nás sice zdomácněla, ale je dědistvím Rakouska-Uherska.
Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek
Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Smetanová omáčka a houby je skvělé spojení nejen pro kuře. Ovšem s kuřecími prsíčky bude chutnat fantasticky.celý článek
Zkuste uvařit rajskou omáčku podle našeho VIDEORECEPTU: