5 tipů, jak si na houbách pochutnat i v zimě. Nejlepší způsoby, jak je uchovat | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak si na houbách pochutnat i v zimě. Nejlepší způsoby, jak je uchovat

  • Houby můžete třeba naložit nebo nasušit.
    Houby můžete třeba naložit nebo nasušit.
    Foto: shutterstock.com
    14srpna   2016  /  06:00

    Praváky, podubáci, lišky, bedly, babky, masáci... Venku konečně zapršelo, takže houby začaly růst. Málokdo odejde z lesa s prázdným košíkem. Často je jich tolik, že přemýšlíme, jak je zpracovat. Děláme z nich smaženice, kyselo, vaříme guláš, smažíme je jako řízky. Někteří členové rodiny se tak už na jídla z hub nemůžou ani podívat. Proč si ale houbařské úlovky neuložit na dobu, kdy se nám o voňavých lesních houbách může jen zdát?

  • Nasušte si je

    Foto: Shutterstock.com

     

    Sušení patří k nejoblíbenějším a asi také nejčastěji používaným způsobům, jak houby uchovávat. Sušené houby totiž vydrží roky a po namočení se dají využít stejně jako ty čerstvé. Jsou ale aromatičtější. Zpracovat tak můžete téměř všechny druhy, jen lišky raději snězte čerstvé, při sušení totiž hořknou.

     

    Houby pečlivě očistěte, otřete vlhkým hadříkem a nařežte je na slabší plátky. Ty pak vždy v jedné vrstvě rozložte na rámy se silonovým pletivem, aby vzduch mohl volně proudit. Další možností je navléknout jednotlivé plátky na režnou nit a nechat je uschnout zavěšené v okně. V dnešní době také můžete využít elektrické sušičky nebo houby usušit v troubě při teplotě 50 °C. Trvat to bude asi pět hodin. Správně usušené houby poznáte tak, že "chrastí" a plátky se lámou, ne jen ohýbají. Skladujte je v hermeticky uzavíratelných skleněných dózách.

  • Zamrazte je

    Foto: shutterstock.com

     

    Další možností, jak houby zpracovat, je mražení. Očistěte je, nakrájejte a zblanšírujte. Pak je propláchněte studenou vodou a jednotlivé porce uložte do mikrotenových sáčků nebo krabiček určených do mrazničky. Po vyndání z mrazáku houby předem nerozmrazujte, rovnou je zpracujte. Budou mít totiž lepší chuť i konzistenci.

     

    Věděli jste, že i jedlé houby vás mohou otrávit? Praktické rady, jak se tomu vyhnout, najdete ZDE.

  • Zalijte je tukem

    Foto: Shutterstock.com

     

    I tuto metodu používaly už naše prababičky. Očištěné houby pokrájejte a v kastrolu na menším množství kvalitního oleje nebo jen ve vlastní šťávě duste asi 15 minut. Můžete je mírně přisolit a podle chuti přidat mletý pepř a drcený kmín. Vychladlými houbami pak naplňte zavařovací skleničky a obsah zalijte rozpuštěným sádlem nebo máslem. Pokud chcete mít jistotu, že vám houby vydrží až do jara, ještě je sterilujte. Sklenice neplňte až k okraji, nechte pod víčkem vzduchovou mezeru. Po uzavření je sterilujte v zavařovacím hrnci ve vodní lázni při 95 °C asi hodinu. Zchlaďte. Za dva dny pak sterilaci ještě jednou zopakujte.

     

    Nejlepší houbové recepty: Slané koláče, skvělé polévky i hlavní jídla plná hub

    Nejlepší houbové recepty: Slané koláče, skvělé polévky i hlavní jídla plná hub

    Recepty z huby jsou jednoduché, vydatné a skvělé a je opravdu z čeho vybírat. ať už se rozhodnete nakrájet je do tradiční bramboračky s houbami, připravit…celý článek

  • Naložte je do octového nálevu

    Foto: shutterstock.com

     

    Tenhle způsob je vůbec nejlepší pro malé houbičky. Ty dobře očistěte, povařte je asi tři minuty v osolené vodě, slijte, nechte okapat, nandejte do sklenic a zalijte čistým vychladlým nálevem, který jste si předtím uvařili. Na nálev pro kilo hub potřebujete 250 ml vody, 60 ml octa, 1 lžičku cukru, několik kuliček pepře a nového koření, hořčičné semínko, 1 bobkový list, sůl. Houby můžete proložit i kolečky cibule, plátky česneku nebo přidat feferonku. Sterilujte dvacet minut při 90 °C.

     

    Jak zatočit s moly a kdy zásoby vyhodit? 8 tipů pro dokonalou spíž najdete ZDE.

  • Zasypejte je solí

    Foto: Shutterstock.com

     

    Další metodou našich prababiček bylo zakonzervování hub solí. Takto upravené se dají použít do polévek a omáček. A navíc získáte voňavou houbovou sůl, kterou využijete při vaření. Očištěné tvrdé a zdravé houby nakrájejte, rozložte a nechte mírně zavadnout. Mezitím si v troubě na plechu vysušte sůl. Na kilo hub budete potřebovat čvrt kila soli. S ní pak zavadlé nakrájené houby v hlubší míse nebo pekáčku promíchejte. Nebuďte překvapeni, že začnou pouštět vodu, která sůl rozpustí, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Pekáček nechte stát na suchém a teplém místě a obsah občas promíchejte, aby se voda odpařovala. Asi za dva dny bude obsah suchý. Když houby nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto pak sůl prosijte. Vysušené houby uložte do sklenic s pevným uzávěrem.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

9 tipů, jak skladovat potraviny! Víte, kam patří česnek, vejce nebo brambory?

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda všechny přinesené potraviny, které jste koupili, ukládáte na správná místa? Možná je jen bezmyšlenkovitě dáváte tam, kam jste byli zvyklí desetiletí, ovšem je to skutečně to nejvhodnější

6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.

Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit

Zůstalo vám po pečení vánočního cukroví doma víc vyloupaných ořechů, než jste stačili spotřebovat? Pak si co nejdřív rozmyslete, jak je uskladníte. Rychle se totiž kazí. Důvodem je obsah velkého množství oleje, který za

Jak správně zmrazit houby a zeleninu, aby zůstaly chutné a plné vitamínů

Sezóna čerstvé kořenové zeleniny, kukuřice, pórku, květáku, brokolice, růžičkové kapusty a další je v plném proudu, z lesa nosíme košíky hub. Lednice i spíž překypují zásobami. Už za pár týdnů ale budeme zase odkázáni na

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz