- Houby můžete třeba naložit nebo nasušit.Foto: shutterstock.com14. srpna 2016 / 06:00
Praváky, podubáci, lišky, bedly, babky, masáci... Venku konečně zapršelo, takže houby začaly růst. Málokdo odejde z lesa s prázdným košíkem. Často je jich tolik, že přemýšlíme, jak je zpracovat. Děláme z nich smaženice, kyselo, vaříme guláš, smažíme je jako řízky. Někteří členové rodiny se tak už na jídla z hub nemůžou ani podívat. Proč si ale houbařské úlovky neuložit na dobu, kdy se nám o voňavých lesních houbách může jen zdát?
Nasušte si je
Sušení patří k nejoblíbenějším a asi také nejčastěji používaným způsobům, jak houby uchovávat. Sušené houby totiž vydrží roky a po namočení se dají využít stejně jako ty čerstvé. Jsou ale aromatičtější. Zpracovat tak můžete téměř všechny druhy, jen lišky raději snězte čerstvé, při sušení totiž hořknou.
Houby pečlivě očistěte, otřete vlhkým hadříkem a nařežte je na slabší plátky. Ty pak vždy v jedné vrstvě rozložte na rámy se silonovým pletivem, aby vzduch mohl volně proudit. Další možností je navléknout jednotlivé plátky na režnou nit a nechat je uschnout zavěšené v okně. V dnešní době také můžete využít elektrické sušičky nebo houby usušit v troubě při teplotě 50 °C. Trvat to bude asi pět hodin. Správně usušené houby poznáte tak, že "chrastí" a plátky se lámou, ne jen ohýbají. Skladujte je v hermeticky uzavíratelných skleněných dózách.
Zamrazte je
Další možností, jak houby zpracovat, je mražení. Očistěte je, nakrájejte a zblanšírujte. Pak je propláchněte studenou vodou a jednotlivé porce uložte do mikrotenových sáčků nebo krabiček určených do mrazničky. Po vyndání z mrazáku houby předem nerozmrazujte, rovnou je zpracujte. Budou mít totiž lepší chuť i konzistenci.
Věděli jste, že i jedlé houby vás mohou otrávit? Praktické rady, jak se tomu vyhnout, najdete ZDE.
Zalijte je tukem
I tuto metodu používaly už naše prababičky. Očištěné houby pokrájejte a v kastrolu na menším množství kvalitního oleje nebo jen ve vlastní šťávě duste asi 15 minut. Můžete je mírně přisolit a podle chuti přidat mletý pepř a drcený kmín. Vychladlými houbami pak naplňte zavařovací skleničky a obsah zalijte rozpuštěným sádlem nebo máslem. Pokud chcete mít jistotu, že vám houby vydrží až do jara, ještě je sterilujte. Sklenice neplňte až k okraji, nechte pod víčkem vzduchovou mezeru. Po uzavření je sterilujte v zavařovacím hrnci ve vodní lázni při 95 °C asi hodinu. Zchlaďte. Za dva dny pak sterilaci ještě jednou zopakujte.
Nejlepší houbové recepty: Slané koláče, skvělé polévky i hlavní jídla plná hub
Recepty z huby jsou jednoduché, vydatné a skvělé a je opravdu z čeho vybírat. ať už se rozhodnete nakrájet je do tradiční bramboračky s houbami, připravit…celý článek
Naložte je do octového nálevu
Tenhle způsob je vůbec nejlepší pro malé houbičky. Ty dobře očistěte, povařte je asi tři minuty v osolené vodě, slijte, nechte okapat, nandejte do sklenic a zalijte čistým vychladlým nálevem, který jste si předtím uvařili. Na nálev pro kilo hub potřebujete 250 ml vody, 60 ml octa, 1 lžičku cukru, několik kuliček pepře a nového koření, hořčičné semínko, 1 bobkový list, sůl. Houby můžete proložit i kolečky cibule, plátky česneku nebo přidat feferonku. Sterilujte dvacet minut při 90 °C.
Jak zatočit s moly a kdy zásoby vyhodit? 8 tipů pro dokonalou spíž najdete ZDE.
7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!
Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-bydleni/300130/7-tipu-jak-skladovat-vajicka-pozor-do-polic-ve-dverich-lednice-nepatri.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copyZasypejte je solí
Další metodou našich prababiček bylo zakonzervování hub solí. Takto upravené se dají použít do polévek a omáček. A navíc získáte voňavou houbovou sůl, kterou využijete při vaření. Očištěné tvrdé a zdravé houby nakrájejte, rozložte a nechte mírně zavadnout. Mezitím si v troubě na plechu vysušte sůl. Na kilo hub budete potřebovat čvrt kila soli. S ní pak zavadlé nakrájené houby v hlubší míse nebo pekáčku promíchejte. Nebuďte překvapeni, že začnou pouštět vodu, která sůl rozpustí, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Pekáček nechte stát na suchém a teplém místě a obsah občas promíchejte, aby se voda odpařovala. Asi za dva dny bude obsah suchý. Když houby nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto pak sůl prosijte. Vysušené houby uložte do sklenic s pevným uzávěrem.