- Svatomartinské hody nemusí být pouze o huse. Vyzkoušejte i jinou drůbež!Foto: Profimedia.cz14. listopadu 2015 / 06:00
Svatomartinské hody jsou sice spojeny s husou, ale to neznamená, že musí ostatní drůbež přijít nazmar! Co takhle vyzkoušet třeba kachnu na pomerančích nebo slepici s kaštany?
Slepice s kaštany
- 1 uvařenou slepici
- 4 jablka
- 750 g jedlých kaštanů
- 100 g másla
- 3 snítky šalvěje
- 3 snítky tymiánu
- sůl
POSTUP:
Kaštany nařízněte a pečte je při 180 °C 10 minut. Pak je oloupejte a dejte na 25 minut do vroucí vody. Třetinu dejte stranou, zbytek pokrájejte na kostičky. Dvě jablka také nakrájejte na kostky. Jablka a kaštany smíchejte s pokrájenými bylinkami, dobře osolte a dejte do dutiny slepice. Nohy svažte, otvor můžete zašít. Dvě lžíce másla dejte do pekáče, zbytek nacpěte slepici pod kůži. Až se máslo v pekáči zahřeje, opečte na něm slepici z obou stran. Přidejte jablka a zbylé kaštany, podlijte trochou vody a pečte asi hodinu při 180 °C.
Husa s jablky a cibulí
- 1 husu
- 3 cibule
- 3 jablka
- sůl a drcený kmín
- 2 lžičky sádla
POSTUP:
Husu pečlivě oberte, vyberte z ní droby, omyjte ji pod tekoucí studenou vodou, osolte a okmínujte zvenku i zevnitř. Cibuli i jablka oloupejte, nakrájejte na větší kousky, promíchejte a nádivkou husu naplňte. Vidličkou propíchejte kůži, aby při pečení mohl vytékat tuk. Dejte pozor, abyste nepíchla až do masa! Husu přeložte do pekáče, přidejte 2 lžičky sádla, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a dejte péct do trouby na 180 až 200 °C na 2 hodiny. Během pečení přelévejte výpekem a propichujte opatrně vidličkou, aby vytékal tuk. Po dvou hodinách odklopte nebo odstraňte alobal a dopečte dokřupava (trvá to asi hodinu).
Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím
Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s…celý článek
Pečeň á la bažant
- 1 slepici
- 1 velkou cibuli
- 1 menší cibuli
- 1 stroužek česneku
- 12 kuliček nového koření
- 12 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky jalovce
- 100 g uzeného špeku (anglické slaniny)
- 1 lžíci másla
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- kmín
POSTUP:
Rozmrazenou slepici očistěte, omyjte a vložte do hrnce. Zalijte 2 litry studené vody, přidejte očištěnou a omytou mrkev, celer, petržel, česnek, neoloupanou, ale omytou malou cibulku, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření a sůl. Vše přiveďte k varu a na mírném plameni vařte zakryté poklicí přibližně 45 minut. Pak slepici vyjměte z polévky, naporcujte ji a jednotlivé porce prošpikujte slaninou nebo špekem. Vývar si schovejte třeba na polévku. Na dno pekáče rozložte na kolečka nakrájenou velkou cibuli a na ni skládejte jednotlivé kousky slepice. Přidejte zbylé koření (kuličky jalovce rozmáčkněte), maso posypejte kmínem, rozmarýnem a tymiánem, podle potřeby osolte, mírně podlijte vodou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení přelévejte maso výpekem a pomalu ho pečte, až je měkké, asi 1 hodinu. Těsně před dopečením potřete kůrčičku máslem a dejte slepici ještě dopéct. Servírujte ji třeba s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Kuře s tymiánem
- 1 celé kuře
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíci másla
- vývar
- 4 snítky tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
POSTUP:
Kuře osolte a opepřete. Stroužky česneku prolisujte a smíchejte s olejem. Kuře touto směsí důkladně potřete (i zevnitř), dejte ho do pekáčku a podlijte vývarem. Pečte asi hodinku, pak přidejte tymián a kuře dopečte.
Kuře á la kachna
- 1 celé kuře, ideálně větší
- cibule
- sůl, pepř
- kmín
- jablka
- černé pivo
POSTUP:
Kuře osolte a opepřete, posypte kmínem. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak jablka a vložte dovnitř kuřete. Část cibule rozložte pod kuře. Dáme péci. Při pečení podlejváme šťávou a pivem.
Kachna na pomerančích
- 1 celou kachnu
- 1 jablko
- 2 pomeranče
- 2 lžíce medu
- 120 ml pomerančové šťávy
- 1/2 kostky drůbežího bujonu
- sůl, pepř a mletý kmín
- olej
POSTUP:
Kachnu omyjte, vložte do pekáče, který jste vymazala olejem, osolte, pokmínujte a potřete medem. Oloupejte jablko a pomeranče, naporcujte. Ovoce dejte do břišního otvoru kachny i kolem ní do pekáče. Přelejte pomerančovou šťávou a podlejte bujonem. Pečte při 180 °C asi dvě hodiny, první hodinu přikryté poklicí nebo alobalem. V případě potřeby podlijte bujonem a přelévejte výpekem. Pak pečínku naporcujte a na talířích přelejte šťávou. Podávejte s červeným zelím a karlovarským knedlíkem.