Drůbeží pečínky: Martina můžete oslavit i bez husy, zkuste kuře á la kachna! | Recepty.Blesk.cz

Drůbeží pečínky: Martina můžete oslavit i bez husy, zkuste kuře á la kachna!

  • Svatomartinské hody nemusí být pouze o huse. Vyzkoušejte i jinou drůbež!
    Svatomartinské hody nemusí být pouze o huse. Vyzkoušejte i jinou drůbež!
    Foto: Profimedia.cz
    14listopadu   2015  /  06:00

    Svatomartinské hody jsou sice spojeny s husou, ale to neznamená, že musí ostatní drůbež přijít nazmar! Co takhle vyzkoušet třeba kachnu na pomerančích nebo slepici s kaštany?

  • Slepice s kaštany

    Slepice s kaštany
    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 4 PORCE):

    • 1 uvařenou slepici
    • 4 jablka
    • 750 g jedlých kaštanů
    • 100 g másla
    • 3 snítky šalvěje
    • 3 snítky tymiánu
    • sůl

    POSTUP:

    Kaštany nařízněte a pečte je při 180 °C 10 minut. Pak je oloupejte a dejte na 25 minut do vroucí vody. Třetinu dejte stranou, zbytek pokrájejte na kostičky. Dvě jablka také nakrájejte na kostky. Jablka a kaštany smíchejte s pokrájenými bylinkami, dobře osolte a dejte do dutiny slepice. Nohy svažte, otvor můžete zašít. Dvě lžíce másla dejte do pekáče, zbytek nacpěte slepici pod kůži. Až se máslo v pekáči zahřeje, opečte na něm slepici z obou stran. Přidejte jablka a zbylé kaštany, podlijte trochou vody a pečte asi hodinu při 180 °C. 

  • Husa s jablky a cibulí

    Svatomartinské hody nemusí být pouze o huse. Vyzkoušejte i jinou drůbež!
    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 6 osob):

    • 1 husu
    • 3 cibule
    • 3 jablka
    • sůl a drcený kmín
    • 2 lžičky sádla

    POSTUP:

    Husu pečlivě oberte, vyberte z ní droby, omyjte ji pod tekoucí studenou vodou, osolte a okmínujte zvenku i zevnitř. Cibuli i jablka oloupejte, nakrájejte na větší kousky, promíchejte a nádivkou husu naplňte. Vidličkou propíchejte kůži, aby při pečení mohl vytékat tuk. Dejte pozor, abyste nepíchla až do masa! Husu přeložte do pekáče, přidejte 2 lžičky sádla, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a dejte péct do trouby na 180 až 200 °C na 2 hodiny. Během pečení přelévejte výpekem a propichujte opatrně vidličkou, aby vytékal tuk. Po dvou hodinách odklopte nebo odstraňte alobal a dopečte dokřupava (trvá to asi hodinu).

    Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

    Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

    Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s…celý článek

  • Pečeň á la bažant

    ....
    BUDETE POTŘEBOVAT

    • 1 slepici
    • 1 velkou cibuli
    • 1 menší cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • 12 kuliček nového koření
    • 12 kuliček pepře
    • 4 bobkové listy
    • 4 kuličky jalovce 
    • 100 g uzeného špeku (anglické slaniny) 
    • 1 lžíci másla
    • 1 mrkev
    • 1 petržel
    • 1 malý celer
    • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
    • 2 snítky čerstvého tymiánu
    • kmín

    POSTUP:

     

    Rozmrazenou slepici očistěte, omyjte a vložte do hrnce. Zalijte 2 litry studené vody, přidejte očištěnou a omytou mrkev, celer, petržel, česnek, neoloupanou, ale omytou malou cibulku, 6 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření a sůl. Vše přiveďte k varu a na mírném plameni vařte zakryté poklicí přibližně 45 minut. Pak slepici vyjměte z polévky, naporcujte ji a jednotlivé porce prošpikujte slaninou nebo špekem. Vývar si schovejte třeba na polévku. Na dno pekáče rozložte na kolečka nakrájenou velkou cibuli a na ni skládejte jednotlivé kousky slepice. Přidejte zbylé koření (kuličky jalovce rozmáčkněte), maso posypejte kmínem, rozmarýnem a tymiánem, podle potřeby osolte, mírně podlijte vodou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení přelévejte maso výpekem a pomalu ho pečte, až je měkké, asi 1 hodinu. Těsně před dopečením potřete kůrčičku máslem a dejte slepici ještě dopéct. Servírujte ji třeba s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

  • Kuře s tymiánem

    ...
    BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):

    • 1 celé kuře
    • 6 stroužků česneku
    • 1 lžíci másla
    • vývar
    • 4 snítky tymiánu
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl, pepř

    POSTUP:

     

    Kuře osolte a opepřete. Stroužky česneku prolisujte a smíchejte s olejem. Kuře touto směsí důkladně potřete (i zevnitř), dejte ho do pekáčku a podlijte vývarem. Pečte asi hodinku, pak přidejte tymián a kuře dopečte.

  • Kuře á la kachna

    Kuře a la kachna
    BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):

    • 1 celé kuře, ideálně větší
    • cibule
    • sůl, pepř
    • kmín
    • jablka
    • černé pivo

     

    POSTUP:

    Kuře osolte a opepřete, posypte kmínem. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak jablka a vložte dovnitř kuřete. Část cibule rozložte pod kuře. Dáme péci. Při pečení podlejváme šťávou a pivem.

  • Kachna na pomerančích

    Kachna na pomerančích
    BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):

    • 1 celou kachnu
    • 1 jablko
    • 2 pomeranče
    • 2 lžíce medu
    • 120 ml pomerančové šťávy
    • 1/2 kostky drůbežího bujonu
    • sůl, pepř a mletý kmín
    • olej

     

    POSTUP:

    Kachnu omyjte, vložte do pekáče, který jste vymazala olejem, osolte, pokmínujte a potřete medem. Oloupejte jablko a pomeranče, naporcujte. Ovoce dejte do břišního otvoru kachny i kolem ní do pekáče. Přelejte pomerančovou šťávou a podlejte bujonem. Pečte při 180 °C asi dvě hodiny, první hodinu přikryté poklicí nebo alobalem. V případě potřeby podlijte bujonem a přelévejte výpekem. Pak pečínku naporcujte a na talířích přelejte šťávou. Podávejte s červeným zelím a karlovarským knedlíkem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Svědectví sousedů Plíškové z domu hrůzy:…

Z poklidného bytu udělali regulérní hotelový pokoj s uřvanými hosty. Tenistka Karolína Plíšková (26)…

celý článek »

Krimi

Krásnou „Kardashianku“ (†21) našli mrtvou:…

Další tragédie v modelingovém průmyslu! Severoirská kráska Mairead O'Neill (†21) byla nalezena mrtvá.…

celý článek »

Cestování

Sexuální ostrov plný orgií je zpět! Za sto…

Ostrov sexu se možná stěhuje kvůli své kontroverzi, ale pro pořadatele to není problém. V Karibiku…

celý článek »

Liga národů

Můžeme dát hlavy nahoru, říká Barák. Před…

PŘÍMO Z UKRAJINY | Byla to zbytečná ztráta. Hodně laciná. A vedla k jediné brance Ukrajiny, která…

celý článek »