- Jak jednou ochutnáte domácí chléb, už nikdy nebudete chtít jiný.Foto: shutterstock.com23. října 2016 / 06:00
Voňavý, nadýchaný, s krásně propečenou křupavou kůrčičkou. Takový je domácí chléb. I po pár dnech je měkký a chutný. S tím z obchodu se zkrátka nedá vůbec srovnávat. To je také důvod, proč lidí, kteří si pečou chléb doma, neustále přibývá. Není to totiž žádná věda. Stačí jen vyvarovat se základních chyb. Prozradíme vám, které to jsou.
Není mouka jako mouka
Dobrý chléb se dá v podstatě upéct téměř z jakékoliv mouky, nezáleží na tom, zda je žitná či pšeničná, hladká nebo třeba celozrnná. Ta navíc obsahuje jemně namleté obilné slupky. Vždy je ale rozhodně lepší vybrat si přímo tu označenou jako chlebová. Tento druh totiž obsahuje mnohem víc lepku než mouka klasická. A právě při přípravě chlebového těsta platí, čím víc lepku, tím lépe.
5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule
Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším…celý článek
Bez síta to nepůjde
I když se vám to může zdát zbytečné, není. Naše babičky dobře věděly, proč mouku před přípravou těsta na chléb prosívaly. Není to jen proto, abyste se zbavily případných nečistot a větších kousků. Hlavním důvodem je, že se mouka provzdušní. Těsto pak bude lépe kynout a bude kypřejší. Pokud tedy doma nemáte síto, pořiďte si ho.
5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky
Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek
Nepřežeňte to s droždím
Bez droždí by těsto nevykynulo. Použít můžete jak to čerstvé, tak klidně i to sušené. V obou případech ale stoprocentně platí, že méně znamená více. Nikdy proto do těsta nedávejte větší množství droždí, než je uvedeno v receptu. Přesně to totiž neznalé pekařky a pekaři dělají v domnění, že chléb pak bude ještě nadýchanější. Jenže opak je pravdou. Pokud totiž dáte droždí moc, chleba překyne a při pečení se pak propne. Navíc bude mít nepříjemnou pachuť po kvasnicích. Zapamatujte si, že na půl kila mouky stačí čajová lžička sušeného nebo třetina až polovina kostky čerstvého droždí.
Vyrobte si domácí mozzarellu! Potřebujete jen 3 ingredience a 30 minut času
Tenhle chutný italský sýr s jemnou chutí už asi ochutnal každý z vás. Jeho využití je široké, dá se upravovat zastudena i v teplé kuchyni. Bohužel…celý článek
Nespěchejte!
I když není pečení domácího chleba nijak složité, vyžaduje čas. Zvláště pokud do pšeničné mouky přidáváte tu žitnou. U těsta z běžně používané pšenično-žitné směsi počítejte minimálně se třemi hodinami. Musíte ho totiž nechat kynout natřikrát. Obecně platí, čím více je žitné mouky, tím delší dobu budete potřebovat. Těsto je třeba důkladně propracovat a nechat v míse kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem. Pak postup ještě jednou zopakujte. Nakonec těsto vyklopte na vál, vytvarujte bochník a nechte ho dotřetice dokynout, než se vám nerozpálí trouba.
Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času
Vynikající, rychle připravený, ale především levný a bez přidaných barviv a éček. Takový je doma připravený tvarohový dezert, který milují děti i dospělí.…celý článek
Dopřejte mu vlhkost
Aby se chléb zaručeně povedl, potřebuje zvýšenou vlhkost. Na dno trouby proto před samotným pečením postavte hrnec s horkou vodou. Vykynutý chléb potřete mašlovačkou namočenou v octové vodě a vložte ho do rozpálené trouby. Během pečení ho pak potřete ještě několikrát, vytvoří se na něm krásně zlatavá kůrčička. Po upečení a vyndání z trouby ho položte na mřížku a kůrku ještě nakonec naposledy zlehka postříkejte vodou z rozprašovače. Po vychladnutí se díky tomu bude nádherně lesknout.
Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší
Jsou chutné, levné a rychle připravené. Navíc patří bublaniny a koláče plné ovoce k těm nejoblíbenějším. Milují je děti i dospělí. Nezáleží na tom,…celý článek