- Mozzarella nejlépe chutná čerstvá!Foto: Shutterstock.com6. října 2015 / 06:00
Tenhle chutný italský sýr s jemnou chutí už asi ochutnal každý z vás. Jeho využití je široké, dá se upravovat zastudena i v teplé kuchyni. Bohužel je relativně drahý. Proto si ho ale ještě nemusíte odpírat. Málokdo z vás totiž ví, že za méně než půl hodiny si ho snadno můžete vyrobit doma. Vyzkoušejte to a jiný sýr už nebudete chtít.
Na výrobu mozzarelly budete potřebovat:
Ingredience:
* 2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka (pořídíte ho třeba v tzv. mlékomatech)
* 1 lžička kyseliny citronové
* 1/2 lžičky syřidlaPoznámka:
Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu, například na www.syridlo.cz, www.dobrykolonial.cz nebo třeba www.tomscheese.cz. Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok.1. krok
Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo.
2. krok
Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.
3. krok
Obsah hrnce pak slijte přes cedník či plátýnko. A nechte dobře vykapat. Syrovátku ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby, a minutu ji zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, ty vylijte.
4. krok
Sýrovou hmotu pak prohněťte rukama, jako když zpracováváte těsto, a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou. Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala.
5. krok
Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků. Ty skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte z 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.