- Jednou za čas se to stane každému z nás.Foto: Shutterstock.com1. října 2015 / 06:00
Už v dětství se dozvídáme, že sůl je nad zlato. A právě tak bychom s ní měli zacházet. Občas nám ale při vaření "ujede" ruka a pracně připravené jídlo je téměř nepoživatelné. Co s ním? V první řadě nepanikařte a nevylévejte ho hned do záchoda. Vyzkoušejte raději osvědčené triky kuchařů.
Babičky nedaly dopustit na bramboru
Tím nejjednodušším, ale zároveň skutečně účinným způsobem, který používají už celé generace, je přidání syrových brambor. S nimi polévku nebo jídlo asi patnáct minut povařte a pak je vyndejte. Více soli pojmou, když je nakrájíte na plátky nebo na kostky. U omáček je dobré bramboru nahrubo nastrouhat a asi deset minut povařit. Nakonec omáčku přeceďte přes jemný cedník. Podobně vám můžou posloužit i petržel, mrkev nebo kousky černého chleba.
Video se připravuje ...Vývar zachrání bílek
Přesolený vývar lze velmi často zachránit přidáním tří až čtyř syrových bílků, které na sebe vážou sůl. Ty nechte v polévce srazit a následně ji ihned přeceďte. Pokud jste to se solí opravdu přehnali, povařte nejdřív ve vývaru nakrájené plátky syrových brambor a teprve pak použijte bílky.
Využijte cukr
I když to možná může znít divně, přesolenou polévku údajně zachráníte s kostkou cukru. Položte ji na lžíci, ponořte do polévky a vyndejte hned, jak se začne rozpouštět. Tento postup můžete opakovat několikrát. Cukr přebytečnou sůl pohltí.
Do krémových polévek dejte jogurt
Většinu přesolených omáček a také krémové polévky můžete zachránit přidáním zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Tyto nakyslé mléčné výrobky slanou chuť výrazně zmírní.
Do zeleninových polévek přidejte petrželku
Do příliš slané polévky ze zeleniny můžete zase přisypat větší množství nasekané čerstvé zelené petrželky. Ta nepříjemnou slanou chuť úspěšně zamaskuje.
Jídlo nařeďte další dávkou
Pokud jste do jídla zvrhli celou slánku, nezbývá vám nic jiného než uvařit další dávku, tentokrát ale úplně bez soli. Pak stačí přesolené a neslané jídlo smíchat a znovu společně povařit, aby se chutě dokonale spojily a sůl rovnoměrně rozložila.