- Nemusíte slevovat na kvalitě potravin, které kupujete, nebo jídel, která připravujete. Stačí jen začít přemýšlet a trochu přizpůsobit své recepty i zvyklosti.Foto: shutterstock.com10. září 2015 / 06:00
Ještě před pár lety jsme nákup za pětistovku domů nesli v několika taškách. Dnes nám na to stačí jedna. Ceny potravin totiž až na výjimky stále stoupají, rodinný rozpočet má však spíše klesající tendence. Přinášíme vám proto pár praktických tipů, jak ušetřit, aniž byste museli šidit chutě a kvalitu.
Nebojte se vyměnit hovězí za jiné maso
Miluje vaše rodina svíčkovou omáčku, ale vy jim ji často nevaříte, protože hovězí, zvláště pak pravá svíčková, je čím dál tí dražší? Vyzkoušejte moji radu a vyměňte hovězí za vepřové nebo mleté míchané maso. Uvidíte, že všem jde především o tu úžasnou omáčku. A věřte mi, že i sekaná svíčková má něco do sebe. Nebo z mletého masa udělejte kuličky, které nejdřív opečte a pak je hoďte do omáčky. Ta od nich získá výbornou chuť. Ve spoustě receptů zase klidně můžete hovězí nahradit kuřecím nebo krůtím. Ušetříte nejen na ceně, ale také na energii při přípravě, protože kuřecí je rychleji hotové.
Nakupujte u řezníka
Nakupujete zásoby včetně masa v supermarketu, protože tam máte vše na jednom místě? Zamyslete se nad tím, zda nezačít chodit pro maso k řezníkovi. Balené maso je v obchodních řetězcích mnohem dražší, ceny se liší i o desítky korun za kilogram. Platíte tam nejen za práci při jeho zpracování, ale také za plastové tácky a fólii. Pokud z nějakého důvodu přeci jen maso v supermarketu koupit potřebujete, vyberte si to nenaporcované. I u něj je cena až o 40 korun nižší.
Kupujte jen celé kuře
Pokud nakupujete zvlášť kuřecí řízky, stehna, či třeba křídla, maso se vám pořádně prodraží. Celé kuře vyjde o desítky korun na kilogramu levněji a rozporcování vám nezabere víc, než pár minut času. Navíc získáte suroviny na vynikající vývar.
Část mletého masa nahraďte
Až budete příště dělat sekanou nebo karbanátky, část masa klidně nahraďte nějakou levnější surovinou. A nemusí to být zrovna hromada strouhanky. Skvělá je například nastrouhaná cuketa, syrové brambory nebo mrkev. Použít můžete i kysané zelí, špenát a dokonce i rýži.
Před zmrazením maso naporcujte
Sledujte letáky. Supermarkety čas od času nabízejí maso v akcích, které se vážně vyplatí nakoupit do zásoby. Cena bývá nižší i o padesát procent. Protože jde však většinou o větší balíčky masa vcelku, je třeba ho před uložením do mrazáku naporcovat, abyste ho vždy rozmrazili jen tolik, kolik opravdu použijete. Nenechte se ale unést a nikdy masa nekupujte zbytečně příliš velké množství. Po měsíci v mrazáku totiž začíná ztrácet na kvalitě.