Levně, ale chutně! 5 triků, jak ušetřit při vaření | Recepty.Blesk.cz

Levně, ale chutně! 5 triků, jak ušetřit při vaření

  • Nemusíte slevovat na kvalitě potravin, které kupujete, nebo jídel, která připravujete. Stačí jen začít přemýšlet a trochu přizpůsobit své recepty i zvyklosti.
    Nemusíte slevovat na kvalitě potravin, které kupujete, nebo jídel, která připravujete. Stačí jen začít přemýšlet a trochu přizpůsobit své recepty i zvyklosti.
    Foto: shutterstock.com
    10září   2015  /  06:00

    Ještě před pár lety jsme nákup za pětistovku domů nesli v několika taškách. Dnes nám na to stačí jedna. Ceny potravin totiž až na výjimky stále stoupají, rodinný rozpočet má však spíše klesající tendence. Přinášíme vám proto pár praktických tipů, jak ušetřit, aniž byste museli šidit chutě a kvalitu.

  • Nebojte se vyměnit hovězí za jiné maso

    Foto: David Háva

    Miluje vaše rodina svíčkovou omáčku, ale vy jim ji často nevaříte, protože hovězí, zvláště pak pravá svíčková, je čím dál tí dražší? Vyzkoušejte moji radu a vyměňte hovězí za vepřové nebo mleté míchané maso. Uvidíte, že všem jde především o tu úžasnou omáčku. A věřte mi, že i sekaná svíčková má něco do sebe. Nebo z mletého masa udělejte kuličky, které nejdřív opečte a pak je hoďte do omáčky. Ta od nich získá výbornou chuť. Ve spoustě receptů zase klidně můžete hovězí nahradit kuřecím nebo krůtím. Ušetříte nejen na ceně, ale také na energii při přípravě, protože kuřecí je rychleji hotové.

  • Nakupujte u řezníka

    Foto: Shutterstock.com

    Nakupujete zásoby včetně masa v supermarketu, protože tam máte vše na jednom místě? Zamyslete se nad tím, zda nezačít chodit pro maso k řezníkovi. Balené maso je v obchodních řetězcích mnohem dražší, ceny se liší i o desítky korun za kilogram. Platíte tam nejen za práci při jeho zpracování, ale také za plastové tácky a fólii. Pokud z nějakého důvodu přeci jen maso v supermarketu koupit potřebujete, vyberte si to nenaporcované. I u něj je cena až o 40 korun nižší.

  • Kupujte jen celé kuře

    Foto: shutterstock.com

    Pokud nakupujete zvlášť kuřecí řízky, stehna, či třeba křídla, maso se vám pořádně prodraží. Celé kuře vyjde o desítky korun na kilogramu levněji a rozporcování vám nezabere víc, než pár minut času. Navíc získáte suroviny na vynikající vývar.

  • Část mletého masa nahraďte

    Foto: Dušan Křístek

    Až budete příště dělat sekanou nebo karbanátky, část masa klidně nahraďte nějakou levnější surovinou. A nemusí to být zrovna hromada strouhanky. Skvělá je například nastrouhaná cuketa, syrové brambory nebo mrkev. Použít můžete i kysané zelí, špenát a dokonce i rýži.

  • Před zmrazením maso naporcujte

    Foto: Shutterstock.com

    Sledujte letáky. Supermarkety čas od času nabízejí maso v akcích, které se vážně vyplatí nakoupit do zásoby. Cena bývá nižší i o padesát procent. Protože jde však většinou o větší balíčky masa vcelku, je třeba ho před uložením do mrazáku naporcovat, abyste ho vždy rozmrazili jen tolik, kolik opravdu použijete. Nenechte se ale unést a nikdy masa nekupujte zbytečně příliš velké množství. Po měsíci v mrazáku totiž začíná ztrácet na kvalitě.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz