Jak uchovat cukety na zimu? Zmrazte je, zavařte nebo uložte do sklepa | Recepty.Blesk.cz

Jak uchovat cukety na zimu? Zmrazte je, zavařte nebo uložte do sklepa

  • Teď už má možná vaše rodina cuket doslova plné zuby. V zimě jim však jejich chuť bude chybě
    Teď už má možná vaše rodina cuket doslova plné zuby. V zimě jim však jejich chuť bude chybě
    Foto: Profimedia.cz
    8září   2015  /  06:00

    Každý, kdo pěstuje cukety, ví, že jich v téhle době sklízíme tolik, že už vážně nevíme, co s nimi dělat. Snažíme se tak vymýšlet další a další varianty, jak je nápaditě a pokaždé jinak zpracovat. Jenže za pár týdnů, až jejich sezona skončí, se nám po jejich chuti začne stýskat. Úžasnou zeleninu si však nemusíte odpírat ani v zimě a na jaře.

  • Zamrazte ji nastrouhanou

    ...

    Pokud chcete cuketu zmrazit, oloupejte ji a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla v mrazáku prasknout. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

  • Mrazit se dá i nakrájená

    Teď už má možná vaše rodina cuket doslova plné zuby. V zimě jim však jejich chuť bude chybět.

     

    Další variantou je zmrazit cuketu nakrájenou na kostky. I v tomto případě ji oloupejte. Výjimkou jsou jen opravdu mladé cukety, kterým můžete jejich slupku nechat, protože není tuhá. Z větších cuket odstraňte všechna semínka. Pak si vezměte ostrý nůž a dužinu nakrájejte na stejné kousky. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin do mrazáku. Kousky cukety se nesmějí překrývat, jinak přimrznou k sobě a nebudete je moci oddělit. Zmrazenou cuketu pak přendejte do dobře těsnící krabičky a uložte do mrazáku. Jednotlivé kousky se k sobě už nepřilepí.

  • Uložte ji do sklepa

    ...

    Pokud chcete mít i na Vánoce cukety čerstvé, můžete je uschovat ve sklepě. Plody nechte na rostlině do té doby, než přestanou růst. Musí mít tvrdou slupku a na poklep znít dutě. Pak cukety opatrně odlomte, nechte zaschnout jizvu po stopce a uložte je do nějaké přepravky ve sklepě tak, aby nebyly ve vlhku. Tam vám vydrží až do února dalšího roku. Plody ale nesmějí nést žádné známky poškození. Jestliže nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte. Na trzích se dají sehnat i velké a zralé cukety.

  • Zavařte ji

    ss


    Na cuketu v octovém nálevu budete potřebovat:


    • cuketu
    • 1/3 litru vody
    • 2/3 litru octa
    • lžičku soli
    • 100 g cukru


    Postup:

     

    Cukety oloupejte, měkkou dužinu se semínky odstraňte a zbytek nakrájejte na stejnoměrné kousky. Dejte do mísy a zalijte připraveným nálevem. V něm cukety nechte do druhého dne. Pak je sceďte a narovnejte do čistých zavařovacích sklenic, proložte koprem a hořčičným semínkem nebo saturejkou a pepřem. Nakonec je zalijte nálevem, ve kterém cuketa ležela, a dobře zavíčkujte. Sterilujte při 80 stupních Celsia dvacet minut. Uchovávejte v chladu.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková

Podzim je tady s plnou parádou. Sluníčko sice ještě svítí, ale už nemá takovou sílu jako před pár týdny. Venku už je, obzvlášť ráno a dopoledne, chladněji a naše tělo potřebuje pořádně zahřát. Vyměňte zeleninové saláty za teplé

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Svědectví sousedů Plíškové z domu hrůzy:…

Z poklidného bytu udělali regulérní hotelový pokoj s uřvanými hosty. Tenistka Karolína Plíšková (26)…

celý článek »

Krimi

Krásnou „Kardashianku“ (†21) našli mrtvou:…

Další tragédie v modelingovém průmyslu! Severoirská kráska Mairead O'Neill (†21) byla nalezena mrtvá.…

celý článek »

Cestování

Sexuální ostrov plný orgií je zpět! Za sto…

Ostrov sexu se možná stěhuje kvůli své kontroverzi, ale pro pořadatele to není problém. V Karibiku…

celý článek »

Liga národů

Můžeme dát hlavy nahoru, říká Barák. Před…

PŘÍMO Z UKRAJINY | Byla to zbytečná ztráta. Hodně laciná. A vedla k jediné brance Ukrajiny, která…

celý článek »