Přestože langoše už dávno zlidověly, koupíte je na každých trzích u stánku s rychlým občerstvením a skoro je považujeme za klasické české jídlo, tato smažená pochoutka spadá svým původem do maďarské kuchyně. I když receptů najdete několik, v tom tradičním nesmějí chybět brambory. Jedině tak budou mít totiž takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství.
Na tradiční maďarské langoše budete potřebovat:
* 250 g brambor
* 500 g polohrubé mouky
* 250 ml vlažného mléka
* 1 čajovou lžičku soli
* 1 polévkovou lžíci cukru
* půl kostky droždí
Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, nechejte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
Z mléka, cukru, droždí a tří polévkových lžic mouky si připravte kvásek a nechte ho vzejít. V míse smíchejte zbylou mouku s bramborami, přidejte kvásek, vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě asi 30 minut vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Na pomoučeném vále si těsto rozdělte na několik malých bochníků a z nich tvarujte kulaté, tenké langoše. Smažte na pánvi ve vysoké vrstvě oleje (musí plavat) maximálně minutu z každé strany. Přesuňte je na kuchyňskou utěrku, odsajte přebytečný tuk a podávejte s tím, na co máte chuť.
Naprostá klasika je langoš potřený rozmačkaným česnekem, kečupem a posypaný strouhaným sýrem. Fantazii se ale meze nekladou. Dejte si jej se zakysanou smetanou, jarní cibulkou, uzeným, brynzou nebo čímkoliv dle libosti. Langoše navíc skvěle chutnají i na sladko – s džemem, povidly, nutellou, marmeládou, tvarohem nebo jen posypané skořicovým cukrem.
Babiččina gulášová polévka: Neobejde se bez hovězího, ale na kližku zapomeňte

Gulášová polévka je pokaždé jiná. Ta pravá se ale vaří z hovězího masa. Ovšem ne z kližky jako klasický hovězí guláš, ale z libovějšího hovězího krku.…celý článek