Gulášová polévka je pokaždé jiná. Ta pravá se ale vaří z hovězího masa. Ovšem ne z kližky jako klasický hovězí guláš, ale z libovějšího hovězího krku. Dejte si na čas a vařte ji klidně i 2 hodiny. Bude mít čas rozvonět všechny své chutě a vy s ní sklidíte zasloužený úspěch.
Budete potřebovat (na 8 porcí):
* 1 kg hovězího krku
* 2,5 l hovězího vývaru
* 150 ml oleje nebo sádla
* 500 g cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 kg brambor
* 4 kapie
* 2 polévkové lžíce rajského protlaku
* 2 polévkové lžíce maďarské sladké papriky
* 1 polévkovou lžíci sušené majoránky
* 1 lžičku mletého kmínu
* sůl, pepř
Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek
Postup:
Cibuli oloupejte a pokrájejte nahrubo. Hovězí maso nakrájejte na menší kostky. V hlubokém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a dejte na něj restovat cibuli, a to "dosklovata".
Ještě než cibule začne zlátnout, dejte na ni osolené, opepřené a okmínované maso a za stálého míchání nechte zatáhnout. Přidejte rajský protlak, promíchejte a teprve poté přidejte sladkou papriku a velmi krátce (aby paprika nezhořkla) promíchejte. Zalijte hovězím vývarem a přiveďte k varu.
Jakmile polévka začne vařit, stáhněte plamen, ochuťte česnekem, přiklopte a nechte zvolna probublávat. Zhruba po hodině by maso mělo být měkké – a právě to je čas, kdy byste do polévky měli přidat oloupané, na kostičky nakrájené a propláchnuté brambory a očištěné, na nudličky nakrájené kapie.
Jakmile jsou měkké i brambory, vypněte plamen, dochuťte solí a pepřem a na závěr přidejte v dlaních promnutou majoránku. Polévku nezahušťujte, měla by se cibulí a varem zahustit sama. Podávejte s čerstvým pečivem.