- Naučte se doma dělat italskou pizzu podle receptů šéfkuchaře Piera BaronehoFoto: shutterstock.com27. června 2015 / 06:00
Pravé italské pizze se žádná jiná nevyrovná. Není divu, že má přísně daná pravidla – nesmí mít v průměru víc než 35 cm, její tloušťka ve středu nesmí přesahovat jeden cm, musí se připravovat ručně a péct v troubě na dřevo. Tu doma sice nemáte, ale to vám nebrání připravit si doma pizzu podle Piera Baroneho, šéfkuchaře vyhlášeného pražského podniku s italskými delikatesami Wine & Food, který nám také prozradil své tajné tipy.
Domácí sugo
Dřív než se vrhnete na samotnou pizzu, je potřeba připravit si lahodné rajčatové sugo, které použijete jako základ oblohy. Zapomeňte na kečup i rajský protlak. Bez domácího suga nebude vaše pizza nikdy chutnat tak dobře. A navíc na něm není nic těžkého.
Na domácí sugo budete potřebovat:
* 500 g konzervovaných loupaných rajčat
* 40 g másla
* 500 g čerstvých rajčat
* 1 mrkev
* 1 cibuli
* 1 řapíkatý celer
* 2 až 3 lžíce olivového oleje
* 1/2 svazku čerstvé bazalky
* sůl a cukr podle chutiPostup:
Rajčata, mrkev, cibuli a celer očistěte a nakrájejte na malé kousky. V kastrolu rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm zeleninu. Přidejte rajčata a za občasného míchání duste pod pokličkou asi hodinu. Omáčku pak propasírujte, do hrnce přihoďte bazalku a ještě krátce povařte. Nakonec dochuťte cukrem a solí a zjemněte máslem. Hotovou omáčku nalijte do sklenic, uzavřete a sterilujte v hrnci s vodou nebo v troubě. Po vychladnutí uložte do chladu.
Gamberetti s rukolou
Na jednu pizzu budete potřebovat:
* 110 g italské mouky farina grano tenero
* 5 g soli
* 10 g olivového oleje extra vergine
* 10 g droždí
* vodu podle potřeby
* mouku na posypání pracovní deskyNa oblohu:
* 80 g rajčatového suga
* 80 g tuňáka z konzervy
* 1/2 malé cukety
* 2 kolečka lilku
* olivy podle chuti
* 80 až 100 g mozzarelly
* sůl a mletý pepř
* čerstvá rajčata
* čerstvou rukolu
* oregano
* olivový olejPostup:
Mouku promíchejte se solí, přidejte droždí, olivový olej a trochu vody a ručně vypracujte hladké těsto. Podle jeho hustoty přidejte vodu nebo mouku. Těsto nechte asi půl hodiny na teplém místě odležet, aby nakynulo.
Pak ho na pomoučeném vále rozválejte nebo rukama „vytáhněte“ do tvaru kulaté placky. Tu přeneste na plech vyložený papírem na pečení, potřete olivovým olejem a rajčatovým sugem. Osolte a opepřete. Poklaďte na kousky nakrájeným lilkem a cuketou, tuňákem a olivami.
Nakonec přidejte plátky mozzarelly a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 12 minut. Na upečenou a ještě horkou pizzu rozložte čerstvou rukolu a nakrájená čerstvá rajčata. Ihned podávejte.
Pizza se šunkou a žampiony
Pro 6 osob budete potřebovat:
* 500 g italské pšeničné mouky farina grano tenero
* 500 g italské pšeničné mouky farina grano duro
* 10 g soli
* 10 g cukru krupice
* 40 g olivového oleje extra vergine
* 25 g droždí
* vodu podle potřeby (asi 300 ml)
* mouku na posypání pracovní desky
* tuk na vymazání plechuNa oblohu:
* 150 ml rajčatového suga
* 150 až 200 g parmské šunky
* 4 až 5 žampionů
* 60 g nakládaných artyčoků
* 150 g mozzarellyPostup:
Smíchejte oba druhy mouky se solí, přidejte droždí, cukr, olej a trochu vody a ručně vypracujte vláčné hladké těsto. Podle jeho hustoty opatrně přidejte vodu nebo mouku.
Těsto nechte asi půl hodiny kynout, pak ho rozválejte na plát (podle velikosti plechu) a přeneste na plech vymazaný tukem. Těsto potřete rajčatovým sugem, na něj rozložte plátky parmské šunky, oloupané a nakrájené žampiony, pokrájené artyčoky a plátky mozzarelly. Navrch posypejte sušeným oreganem. Pečte na 200 °C asi 14 minut.
Capricciosa
Na 1 pizzu budete potřebovat:* 110 g italské mouky farina grano tenero forte
* 5 g soli
* 10 g olivového oleje extra vergine
* 10 g droždí
* vodu podle potřebyNa oblohu:
* 100 g rajčatového suga
* 50 g žampionů
* 30 g nakládaných artyčoků
* 50 g sušené šunky
* 100 g mozzarelly
* oregano
* olivový olej extra verginePostup:
Mouku promíchejte se solí, přidejte droždí, olivový olej a trochu vody a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Podle jeho hustoty přidejte vodu nebo mouku. Těsto nechte asi půl hodiny na teplém místě odležet, aby nakynulo. Pak ho na pomoučeném vále rozválejte nebo rukama „vytáhněte“ do tvaru kulaté placky. Tu přeneste na plech vyložený papírem na pečení, potřete olivovým olejem a rajčatovým sugem. Posypejte sušeným oreganem a poklaďte plátky sušené šunky a žampionů, kousky artyčoků a nakonec na plátky nakrájenou mozzarellou. Navrch ještě posypejte oreganem a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi na 12 minut.
Pizza s mozzarellou a ančovičkami
Pro 6 osob budete potřebovat:
* 500 g italské pšeničné mouky farina grano tenero
* 500 g italské pšeničné mouky farina grano duro
* 10 g soli
* 10 g cukru krupice
* 40 g olivového oleje extra vergine
* 25 g droždí
* vodu podle potřeby (asi 300 ml)
* mouku na posypání pracovní desky
* tuk na vymazání plechuNa oblohu:
* 150 ml rajčatového suga
* asi 24 ančoviček
* 200 g mozzarelly
* oreganoPostup:
Na vále smíchejte oba druhy mouky se solí a krupicovým cukrem, přidejte droždí, olej a trochu vody a rukama pečlivě vypracujte hladké těsto. Podle jeho hustoty přidejte vodu nebo mouku. Těsto nechte asi půl hodiny vykynout, pak ho na pomoučené pracovní desce rozválejte na plát (podle velikosti plechu) a přeneste na plech vymazaný tukem.
Povrch potřete rajčatovým sugem a přidejte ančovičky, na kousky nakrájené artyčoky a plátky mozzarelly. Posypejte sušeným oreganem a dejte péct do dobře vyhřáté trouby na 12 až 15 minut při 200 °C. Doba přípravy: 20 minut.