Ocet z ohryzků a další rady, jak zužitkovat zbytky z kuchyně | Recepty.Blesk.cz

Ocet z ohryzků a další rady, jak zužitkovat zbytky z kuchyně

  • Z jablečných ohryzků si můžete poměrně snadno vyrobit blahodárný jablečný ocet.
    Z jablečných ohryzků si můžete poměrně snadno vyrobit blahodárný jablečný ocet.
    Foto: Shutterstock.com
    18srpna   2015  /  06:00

    Každý den během vaření vyhazujeme do odpadkového koše spoustu věcí, které by se přitom ještě klidně daly zužitkovat. Jen nás to prostě nenapadne. Inspirujte se našimi tipy, které jsou nejen ekologické, ale zároveň i ekonomické.

  • Stonek z brokolice

    Foto: SHUTTERSTOCK.COM Křupavou čerstvou brokolici jsme si oblíbili. Dusíme ji, obalujeme, zapékáme, grilujeme, přidáváme ji do salátů, z růžiček připravujeme polévku. Ať už ale zvolíme jakýkoliv druh úpravy, vždy nám po okrájení zbyde silný stonek, který obvykle skončí v odpadcích. I on se však dá využít. I z něj totiž můžete uvařit chutnou polévku ve stylu bramboračky. Stačí ho jen nakrájet na menší kostky. Další možností je pak příprava salátové zálivky. Pokrájenou brokolici zalijte octovým nálevem a nechte do druhého dne louhovat. Po scezení použijte na zeleninové saláty.
  • Kosti z pečeného masa či drůbeže

    Foto: Albert Zbyla vám po obědě na talířích jen hromada více či méně obraných kostí? Ani ty nemusíte vyhazovat. Můžete z nich totiž uvařit silný a chutný vývar. Nezáleží vůbec na tom, zda jsou z pečeně, kachny či třeba kuřete. A přihoďte klidně i kůžičky, které dětem nešmakují a vy je nejíte kvůli dietě.
  • Ohryzky z jablek

    Foto: Shutterstock.com Celé ohryzky i s jádřincem nakrájejte na menší kousky, dejte do zavařovací sklenice a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den obsah promíchejte dřevěnou vařečkou. Po týdnu sceďte, přelijte do uzavřené nádoby a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom ještě jednou přeceďte přes jemné plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.
  • Dužina z odšťavené zeleniny či ovoce

    Foto: Shutterstock.com Odšťavovač už patří ke standardnímu vybavení domácnosti. Není nad vlastnoručně vylisovaný "fresh". Při výrobě šťáv a džusů z ovoce nebo zeleniny nám však vždy zůstane velké množství odšťavené dužiny. Tu můžete využít při pečení různých koláčů, sušenek nebo třeba zeleninových palačinek. Dužina také udrží pečivo déle čerstvé, stačí trochu vložit v misce do chlebníku.
  • Foto: Shutterstock.com Jablečné slupky obsahují spoustu vlákniny a těsně pod nimi je také nejvíc vitaminů. Když tedy budete příště dělat štrúdl nebo jablečný koláč, rozhodně je nevyhazujte. Usušte je, uložte do vzduchotěsné nádoby a v zimě si z nich uvařte čaj. Jablečné slupky jsou také účinným pomocníkem v boji s kruhy pod očima. Stačí je na pět minut přiložit na jemnou pokožku pod očima, poté odstranit, obličej omýt čistou vodou a namazat krémem.
  • Foto: profimedia.cz Pokud ji důkladně omyjete, můžete ji přidat do limonád, kterým dodá vůni a svěžest. Oloupaná kůra se také dá dobře využít pro odpuzení hmyzu, stačí, když slupky necháte odstát v nádobce s vodou. Můžete je využít i jako čisticí prostředek na nerez. Slupky dejte do vody a po dostatečném odstátí umyjte touto vodou nerezové povrchy. V neposlední řadě se zbavíte zápachu z ledničky. Slupky smíchejte s hnědým cukrem a tuto směs vložte do ledničky.
  • Kapustové stonky

    Foto: profimedia.cz Stonek, který vám zbyde po odkrojené měkké části listů, se dá odšťavnit a přidat do ovocné nebo zeleninové šťávy. Můžete ho také usušit, pomlít a používat jako koření do polévek.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Klasická česká kuchyně se bez vepřového prostě neobejde. Krkovice má pak tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec a bude se jen rozpadat. Inspirujte se našimi recepty při přípravě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz