10 tipů, které naučí vařit každého | Recepty.Blesk.cz

10 tipů, které naučí vařit každého

Vaření je hračka! Nevěříte? Čtěte!
Vaření je hračka! Nevěříte? Čtěte!
Foto: Shutterstock.com
17.02.2015 / 06:00

Stát se skvělou kuchařkou je snadnéStát se skvělou kuchařkou je snadné Vaření je krásná hra, na jejímž konci vždy čeká odměna. Přesto stále hodně lidí tvrdí, že vařit neumí a že je to nebaví. Přitom je to tak snadné a zábavné!

Například ke své přítelkyni Editě, která je fenomenální kuchařka, chodím na kus řeči nejčastěji k ní do kuchyně. Probereme holčičí záležitosti a přitom vaříme. Vždy si užijeme spousty legrace a já se něco nového naučím. Následujících deset rad zkušené kuchařky by vám mělo cestu za poznáním tajů kulinářského umění usnadnit.

1. Ochutnávejte a vychutnávejte

Většina lidí, kteří neumí vařit, neumí ani jíst. Tedy přesněji řečeno vychutnávat. Vždy když vám něco opravdu chutná, jezte pomalu, přemýšlejte o tom, proč vám jídlo tak chutná. Které jednotlivé chutě a kombinace vás oslovují. Záhy se naučíte rozpoznat ten správný poměr chutí, i které ingredience se hodí k sobě. Základní pravidla jsou celkem prostá. Maso potřebuje především dobře osolit. Syrová zelenina přikyselit např. balsamicem nebo citronem. Tepelně upravená zelenina by měla zůstat konzistentní, tedy nerozvařená. Omáčkám a dresinkům zase vždy pomůže troška cukru či medu.

Tip: Mnoho chutí v jednom pokrmu = gurmánova smrt, tedy vynecháme-li asijskou kuchyni, která používá velice promyšlené směsi koření. Snažte se tedy kombinovat chuti střídmě. Nechat vyznít samotnou chuť ingrediencí.

Foto: Shutterstock

2. Google, receptů ráj

Nemusíte utrácet za stohy kuchařských knih. Dnes najdete každý recept na internetu. Třeba v naší sekci Recepty. Pro začátek vybírejte z jednodušších pokrmů, které nevyžadují speciální dovednosti. A pokud v receptu něčemu nerozumíte, nestyďte se zeptat. Například na Facebooku najdete vždy řadu ochotných rádců během několika minut. Ve vaření sběhlí přátelé a rodiní příslušníci jsou tou nejlepší studnicí informací. Takže pokud vám u někoho chutná, nestyďte se zeptat, jak to dělá.

Tip: Vždy hledejte více verzí receptů z různých zdrojů a porovnejte je. Často se návody na přípravu konkrétních pokrmů hodně liší. Vyberte ten nejjednodušší, který vám vyhovuje a nepočítá s použitím polotovarů, nebo jen minimálně.

3. Myslete dopředu

Je jen málo potravin, které nelze dopředu marinovat. A marinád je nepřeberné množství. Takže pokud si netroufáte na víc, než maso na grilu nebo přírodní řízek na pánvičce, marinováním můžete menu stále obměňovat. Cokoli nakládáte, je vždy lepší naložit den dopředu.

Tip: Vyhněte se průmyslově vyráběným marinádám, dokážete udělat vlastní. Stačí se rozhlédnout po internetu. Základní marináda z hořčice, olivového oleje a citronu, je skvělá k jakémukoli masu i zelenině.

4. Na maso nespěchejte

Některé maso stačí orestovat, jiné je třeba dusit nebo péct, aby bylo měkké. Když nevíte jak na flákotu, kterou zrovna máte, pomalým tažením (dušením) nikdy nic nezkazíte. Nespěchat se vyplatí i při pečení. Vždy pomůže maso nejdříve péci zakryté a na nižší teplotu, aby povolilo a nevysušilo se. Kůrku stačí dopéct až nakonec, když jde maso samo od kosti nebo do něj snadno zapíchnete vidličku.
Tip: Vždy je dobré mít v lednici zamražené kostky domácího vývaru, kterým můžete podlévat maso či dochutit polévky. Návod na hovězí vývar najdete třeba zde.
Pro případ nedostatku času se hodí mít doma také vývar instantní, doporučuji třeba bezlepkové vývary Alnatura.

Foto: Shutterstock

5. Zahrádka chutí

Čerstvé bylinky dodají vašim pokrmům chuť a vůni. Také obsahují důležité vitamíny a minerální látky, které posílí váš organismus a pomohou s trávením.  Čerstvé bylinky udělají i z obyčejných špaget či míchaných vajíček lahůdku. Nemáte-li zahrádku, můžete je pěstovat na okně či na balkóně. Většina z nich je nenáročná a potřebuje jen obden navečer zalít. V zimním období spokojeně přežijí mezi okny.

Tip: Začátečníkům doporučuji kombinaci: bazalka, rozmarýn, tymián, petržel, pažitka. Pro domácí pěstování můžete použít i pokojový skleníček, který dostanete například v řetězci Ikea.

6. Sůl a pepř jsou koření života

Se solí je třeba zacházet opatrně. Za prvé není její nadměrná spotřeba zdravá, za druhé přesolené jídlo nikomu nechutná. Pravidlem je, že vždy je lepší nedosolit, než přesolit. Na jednu porci jídla si obvykle sami přidáte maximálně malou špetku soli. Pokud si nejste jistá, kolik do hrnce soli přidat, zkrátka vynásobte počet porcí a celkový počet špetek rovnoměrně rozdělte mezi jednotlivé složky porce tj. např. maso a příloha. Ostatně dosolit si může každý sám. A ochutnávejte, je-li to možné. Sůl používejte mořskou, čerstvě mletou. Stejně tak i pepř.
Tip: Kupte si mlýnek 3 v jednom, ve kterém můžete mít v jenom kontejneru mořskou sůl, ve druhém černý pepř a ve třetím třeba zelený, bílý nebo červený – podle vaší chuti. Budete je tak mít vždy po ruce jak v kuchyni, tak na jídelním stole při servírování.

7. V jednoduchosti je krása

Skvělé jídlo vůbec nemusí být složité. Nemusíte hned zvládat francouzskou gastronomii nebo svíčkovou. Jako kuchař začátečník volte pokrmy, jejichž chuť dobře znáte, s jednoduchým postupem přípravy. Bude pro vás mnohem snazší je správně dochutit.

Tip: Naučte se připravit svá nejoblíbenější jídla. Budete se těšit na výsledek a navíc přesně víte, jak je máte nejraději.

8. Vybírejte kvalitní suroviny

Nemusíte denně vařit ze svíčkové nebo shánět čerstvé humry, ale na surovinách se nevyplatí přehnaně šetřit. Máte-li možnost, kupujte sezónní zeleninu od lokálních producentů, třeba na farmářských trzích. Maso je vždy lepší z volných chovů. Nechte si od přátel poradit, kde ve vašem okolí najdete dobrého řezníka. Nejlevnější značky těstovin, mléčných výrobků a dalších potravin nechte v regálech. Když těstoviny, tak italské, když jogurt, tak farmářský nebo řecký. Kvalitní ingredience mívají skvělou chuť sami o sobě a tak potřebují jen minimum úprav.

Tip: Pozorně čtěte etikety a složení potravin. Pokud v něm najdete něco, co podle vás do daného produktu nepatří např. stopy ořechů v bílém jogurtu, voda v mase apod., hledejte jiný. Potraviny, které obsahují hodně složek, jejichž názvy vám nic neříkají, a ty, které do nich vlastně nepatří, obvykle nejsou příliš kvalitní.

9. Aroma čerstvosti

Při nákupu zeleniny si ji vždy očichejte. Musí zkrátka výrazně svěže vonět a pak je obvykle čerstvá a zralá. Ostatně to platí i pro ovoce, maso a vše co se prodává neuzavřené v neprodyšném obalu. Vůně vám napoví, zda je potravina čerstvá a chutná.

Tip: Vyhýbejte se neprodyšně balené zelenině a ovoci. Vždy je lepší kupovat po kusech, než ve velké vaničce v celofánu, přes který nemůžete přivonět. Navíc větší balení často skrývají zkažený kousek.

Foto: Shutterstock.com

10. Nepochybujte o sobě

Není nic otravnějšího než kuchařka, která servíruje jídlo s poznámkami ve stylu: dneska se mi to nepovedlo, asi nic moc, je to jen taková patlanina apod. Vařte podle své chuti a důvěřujte jí.

Tip: Chcete-li udělat kuchařským uměním opravdu dojem, recept vždy předem vyzkoušejte. Připravte pár dní před rodinným obědem či návštěvou třeba jen dvě porce, abyste vychytala případné mouchy.

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz