5 triků na dokonalé smažené řízky. Nenaklepávejte je a obalte je v hrubé mouce! | Recepty.Blesk.cz

5 triků na dokonalé smažené řízky. Nenaklepávejte je a obalte je v hrubé mouce!

  • I řízek se dá zkazit. Usmažit opravdu měkký a šťavnatý kousek s křupavou strouhankou na povrchu je totiž věda.
    I řízek se dá zkazit. Usmažit opravdu měkký a šťavnatý kousek s křupavou strouhankou na povrchu je totiž věda.
    Foto: Shutterstock
    30března   2017  /  06:00

    Milují je děti i dospělí. Řízky jsou klasika, která nikdy neomrzí. Chutnají totiž každému. Připravujeme je na Štědrý den, v neděli na sváteční oběd, před odjezdem na dovolenou, potomkům na školu v přírodě. Není ale řízek jako řízek. Usmažit opravdu měkký a šťavnatý kousek s křupavou strouhankou na povrchu je totiž věda. Prozradíme vám proto pár fíglů, díky kterým se vám to podaří.

  • Na výběru masa záleží

    ...

    Je pravda, že obalit a osmažit se dá v podstatě cokoliv. Pokud vám ale záleží na výsledku, raději se při výběru masa zamyslete. Pro přípravu vepřového řízku je lepší přiměřeně "prorostlá" krkovice než suchá libová kýta, protože tuková část dodá masu šťavnatost. Když už chcete řízek z kýty, předem ji namarinujte. Z drůbeže se nejčastěji využívá kuře a krůta. Nejlepší jsou stehenní řízky, jejich maso je šťavnatější než to z prsou. Přesto u nás lidé raději připravují řízky prsní. Ty je nejlepší předem naložit třeba do jogurtu nebo majonézy, uvidíte, že pak budou křehčí a šťavnatější.

  • Klepat, či neklepat?

    ...

    Při krájení masa na řízky krájejte vždy přes vlákno, vepřové po okrajích raději nařízněte, aby se nekroutilo. Jemné drůbeží maso není vůbec třeba klepat. Stačí ho jen lehce dlaní stačit do požadovaného tvaru. Když už maso naklepáváte, dělejte to s citem a především až těsně před smažením. A před naklepáním řízky vložte nejlépe mezi dva mikrotenové sáčky nebo potravinářskou fólii. Ušetříte si námahu s následným úklidem, neušpiníte ruce ani paličku.

  • Mléko ani voda do vajíčka nepatří

    ...

    Každé maso obsahuje velké procento vody, která se z něj při smažení odpařuje. Pára pak trojobal z mouky, vejce a strouhanky zdvihá, takže se trhá a odpadává. Proto je potřeba se přebytečné vody v mase předem zbavit. Osolené, opepřené a případně i naklepané řízky silně upěchujte v hrubé mouce. Po deseti minutách toto pěchování ještě zopakujte. Pak řízky pečlivě namočte v rozšlehaném vejci, do kterého však nepřidávejte mléko ani vodu a nakonec plátky masa silně upěchujte v čerstvé strouhance.

  • Připravte si čerstvou strouhanku

    Strouhanka

    Strouhanka musí být vláčná, nikdy ne suchá a tvrdá. Zapomeňte proto na tu z obchodu. Vždy si ji připravte doma, a to až těsně před smažením. Tři dny starou veku, popřípadě housku nebo rohlík "oloupejte" nebo okrájejte a ze střídky nastrouhejte potřebné množství strouhanky. 

  • Na množství tuku nešetřete

    Řízek - oblíbené jídlo na cestách

    Nikdy řízky neobalujte předem, vždy až těsně před smažením. A na množství tuku nešetřete, řízek by měl při smažení "plavat". Ideální je použít na polovinu množství olej a na polovinu sádlo, tato směs se totiž nebude tak přepalovat. Nikdy také nedávejte do pánve či hrnce moc kousků masa najednou. Rozehřátý tuk by se zchladil, trojobal by se rychle "nezasmahl" a opadával by. Po každé straně smažte asi 3 – 5 minut dozlatova. Během přípravy do řízků zásadně nepíchejte, vytekla by z nich šťáva a byly by suché. Také je nepřikrývejte pokličkou, pára z řízků by začala skapávat do horkého oleje a brzy by to nebylo smažení, ale dušení. Hotový řízek pak položíme na papírový ubrousek nebo kuchyňskou utěrku, aby odsály přebytečný tuk.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Válka v zákulisí StarDance: Pomsta za nevěru…

I když dřív patřila Lucie Hunčárová (32) ke stálicím StarDance, letos má smůlu a místo na parket…

celý článek »

Krimi

Vražda Kuciaka zblízka: Dceru Aleny Z. prý…

Už přes dva týdny sedí za mřížemi podezřelí z nájemné vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27)…

celý článek »

Cestování

Sbalili děti a rozjeli se do světa. Mladá…

Tracy (35) a Rob (38) se rozhodli, že nechtějí, aby jejich děti vyrůstaly v rušném Sydney. Všechno…

celý článek »

VIP sport

Sparťan Juliš plakal na svatbě, kouč Hašek…

Ačkoliv je mu teprve 23 let, má toho fotbalista Lukáš Juliš za sebou poměrně dost. Kromě toho, že…

celý článek »