5 triků na dokonalé smažené řízky. Nenaklepávejte je a obalte je v hrubé mouce! | Recepty.Blesk.cz

5 triků na dokonalé smažené řízky. Nenaklepávejte je a obalte je v hrubé mouce!

  • I řízek se dá zkazit. Usmažit opravdu měkký a šťavnatý kousek s křupavou strouhankou na povrchu je totiž věda.
    I řízek se dá zkazit. Usmažit opravdu měkký a šťavnatý kousek s křupavou strouhankou na povrchu je totiž věda.
    Foto: Shutterstock
    30března   2017  /  06:00

    Milují je děti i dospělí. Řízky jsou klasika, která nikdy neomrzí. Chutnají totiž každému. Připravujeme je na Štědrý den, v neděli na sváteční oběd, před odjezdem na dovolenou, potomkům na školu v přírodě. Není ale řízek jako řízek. Usmažit opravdu měkký a šťavnatý kousek s křupavou strouhankou na povrchu je totiž věda. Prozradíme vám proto pár fíglů, díky kterým se vám to podaří.

  • Na výběru masa záleží

    Foto: Shutterstock.com

    Je pravda, že obalit a osmažit se dá v podstatě cokoliv. Pokud vám ale záleží na výsledku, raději se při výběru masa zamyslete. Pro přípravu vepřového řízku je lepší přiměřeně "prorostlá" krkovice než suchá libová kýta, protože tuková část dodá masu šťavnatost. Když už chcete řízek z kýty, předem ji namarinujte. Z drůbeže se nejčastěji využívá kuře a krůta. Nejlepší jsou stehenní řízky, jejich maso je šťavnatější než to z prsou. Přesto u nás lidé raději připravují řízky prsní. Ty je nejlepší předem naložit třeba do jogurtu nebo majonézy, uvidíte, že pak budou křehčí a šťavnatější.

  • Klepat, či neklepat?

    Foto: Shutterstock.com

    Při krájení masa na řízky krájejte vždy přes vlákno, vepřové po okrajích raději nařízněte, aby se nekroutilo. Jemné drůbeží maso není vůbec třeba klepat. Stačí ho jen lehce dlaní stačit do požadovaného tvaru. Když už maso naklepáváte, dělejte to s citem a především až těsně před smažením. A před naklepáním řízky vložte nejlépe mezi dva mikrotenové sáčky nebo potravinářskou fólii. Ušetříte si námahu s následným úklidem, neušpiníte ruce ani paličku.

  • Mléko ani voda do vajíčka nepatří

    Foto: Shutterstock.com

    Každé maso obsahuje velké procento vody, která se z něj při smažení odpařuje. Pára pak trojobal z mouky, vejce a strouhanky zdvihá, takže se trhá a odpadává. Proto je potřeba se přebytečné vody v mase předem zbavit. Osolené, opepřené a případně i naklepané řízky silně upěchujte v hrubé mouce. Po deseti minutách toto pěchování ještě zopakujte. Pak řízky pečlivě namočte v rozšlehaném vejci, do kterého však nepřidávejte mléko ani vodu a nakonec plátky masa silně upěchujte v čerstvé strouhance.

  • Připravte si čerstvou strouhanku

    Foto: Shutterstock

    Strouhanka musí být vláčná, nikdy ne suchá a tvrdá. Zapomeňte proto na tu z obchodu. Vždy si ji připravte doma, a to až těsně před smažením. Tři dny starou veku, popřípadě housku nebo rohlík "oloupejte" nebo okrájejte a ze střídky nastrouhejte potřebné množství strouhanky. 

  • Na množství tuku nešetřete

    Foto: Blesk

    Nikdy řízky neobalujte předem, vždy až těsně před smažením. A na množství tuku nešetřete, řízek by měl při smažení "plavat". Ideální je použít na polovinu množství olej a na polovinu sádlo, tato směs se totiž nebude tak přepalovat. Nikdy také nedávejte do pánve či hrnce moc kousků masa najednou. Rozehřátý tuk by se zchladil, trojobal by se rychle "nezasmahl" a opadával by. Po každé straně smažte asi 3 – 5 minut dozlatova. Během přípravy do řízků zásadně nepíchejte, vytekla by z nich šťáva a byly by suché. Také je nepřikrývejte pokličkou, pára z řízků by začala skapávat do horkého oleje a brzy by to nebylo smažení, ale dušení. Hotový řízek pak položíme na papírový ubrousek nebo kuchyňskou utěrku, aby odsály přebytečný tuk.

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz