- Sekaná chutná dětem i dospělým.Foto: shutterstock.com19. ledna 2016 / 06:00
Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším pokrmům. Navíc se dá konzumovat teplá i studená. Ale i když máte možná pocit, že se na ní nedá nic zkazit, je tu pár drobných přehmatů, které dokážou proměnit vynikající sekanou na šišku vysušené hmoty bez chuti. Tohle je pět nejčastějších chyb, kterých byste se měli vyvarovat.
Použijete příliš libové maso
Nejčastější chybu děláme, když se snažíme připravit "zdravou" sekanou z libového masa, jako je například mleté kuřecí nebo krůtí, případně vepřová kýta. Vzhledem k minimálnímu obsahu tuku pak takové maso během pečení rychle vysychá a výsledkem je rozpadající se hrubá masová drť. Proto sekanou vždy připravujte ze směsi mletých mas. Jakékoliv kombinace hovězího, telecího, vepřového nebo jehněčího chutnají opravdu dobře. Pokud chcete použít jakékoliv libové maso, smíchejte ho – asi ze třetiny – s tučnějším vepřovým. Právě tuk totiž udrží sekanou vlhkou a jemnou. Potřebnou vlhkost a chuť mletému masu můžete také dodat přísadami, jako jsou kečup, BBQ omáčka, worcesterová nebo sójová omáčka.
Šetříte s kořením
Pokud jde o koření, potřebuje ho sekaná stejně jako každé jiné maso. Každý z nás obvykle použije sůl a pepř, přesto je ale výsledek často téměř bez chuti. Problém je v tom, že při kořenění mletého masa nevidíme moc dobře, kolik jsme tam toho nasypali, a v obavě z toho, abychom to nepřehnali, radši kořeníme méně. Ochutnávat syrovou sekanou totiž není ten nejlepší nápad. Zapamatujte si ale, že mleté maso snese hodně. Se solí a pepřem proto rozhodně nešetřete. Zvažte však také přidání některé z vašich oblíbených sušených bylinek, jejich směsí nebo jiného koření.
Přidáváte syrovou zeleninu
I když ji tam možná nedáváte, zelenina do sekané patří. Dodává jí lepší chuť a zajímavější texturu. Málokdo ale ví, že je nejlepší použít ji tepelně upravenou místo syrové. Ať už k masu přidáváte klasickou směs cibule, česneku, mrkve, celeru nebo jinou zeleninu, nejdřív ji předtím rychle osmahněte na olivovém oleji. Upečená sekaná pak bude jemnější a získá svěžejší barvy, ale zelenina také navíc masu dodá trochu víc potřebné vlhkosti.
Nenamáčíte přidávané pečivo
Strouhanka nebo starší bílé pečivo jsou základní složkou v sekané. Právě a především díky nim drží maso pohromadě. Pokud do něj ale přidáte vyschlé nakrájené rohlíky nebo nasypete suchou strouhanku, stane se to, že vám doslova "vycucne" z mletého masa vlhkost. Proto pečivo vždy namočte v mléce a nechte ho pořádně napít. Do masa pak vpracujte hotovou kašovitou směs.
Nenecháte sekanou odpočinout
Poslední častou chybou pak je, že porcujete sekanou, kterou jste právě vytáhli z trouby. Stejně jako ostatní druhy masa, i sekanou je totiž nejlepší nechat po upečení nějakou tu dobu ležet, než se do ní zakrojíte. Stačí 5 až 10 minut. Šťávy uvnitř tak získají čas rovnoměrně se rozložit a vsáknout se do masa. Pokud ji krájíte příliš brzy, veškerá šťáva vyteče ven a vaše původně dokonalá sekaná bude zbytečně suchá.