5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule | Recepty.Blesk.cz

5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

  • Sekaná chutná dětem i dospělým.
    Sekaná chutná dětem i dospělým.
    Foto: shutterstock.com
    19ledna   2016  /  06:00

    Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším pokrmům. Navíc se dá konzumovat teplá i studená. Ale i když máte možná pocit, že se na ní nedá nic zkazit, je tu pár drobných přehmatů, které dokážou proměnit vynikající sekanou na šišku vysušené hmoty bez chuti. Tohle je pět nejčastějších chyb, kterých byste se měli vyvarovat.

  • Použijete příliš libové maso


    ...

     

    Nejčastější chybu děláme, když se snažíme připravit "zdravou" sekanou z libového masa, jako je například mleté kuřecí nebo krůtí, případně vepřová kýta. Vzhledem k minimálnímu obsahu tuku pak takové maso během pečení rychle vysychá a výsledkem je rozpadající se hrubá masová drť. Proto sekanou vždy připravujte ze směsi mletých mas. Jakékoliv kombinace hovězího, telecího, vepřového nebo jehněčího chutnají opravdu dobře. Pokud chcete použít jakékoliv libové maso, smíchejte ho – asi ze třetiny – s tučnějším vepřovým. Právě tuk totiž udrží sekanou vlhkou a jemnou. Potřebnou vlhkost a chuť mletému masu můžete také dodat přísadami, jako jsou kečup, BBQ omáčka, worcesterová nebo sójová omáčka.

  • Šetříte s kořením

    ...

     

    Pokud jde o koření, potřebuje ho sekaná stejně jako každé jiné maso. Každý z nás obvykle použije sůl a pepř, přesto je ale výsledek často téměř bez chuti. Problém je v tom, že při kořenění mletého masa nevidíme moc dobře, kolik jsme tam toho nasypali, a v obavě z toho, abychom to nepřehnali, radši kořeníme méně. Ochutnávat syrovou sekanou totiž není ten nejlepší nápad. Zapamatujte si ale, že mleté maso snese hodně. Se solí a pepřem proto rozhodně nešetřete. Zvažte však také přidání některé z vašich oblíbených sušených bylinek, jejich směsí nebo jiného koření.

  • Přidáváte syrovou zeleninu

    ...
    Foto: shutterstock.com

     

    I když ji tam možná nedáváte, zelenina do sekané patří. Dodává jí lepší chuť a zajímavější texturu. Málokdo ale ví, že je nejlepší použít ji tepelně upravenou místo syrové. Ať už k masu přidáváte klasickou směs cibule, česneku, mrkve, celeru nebo jinou zeleninu, nejdřív ji předtím rychle osmahněte na olivovém oleji. Upečená sekaná pak bude jemnější a získá svěžejší barvy, ale zelenina také navíc masu dodá trochu víc potřebné vlhkosti.

  • Nenamáčíte přidávané pečivo

    ...


    Strouhanka nebo starší bílé pečivo jsou základní složkou v sekané. Právě a především díky nim drží maso pohromadě. Pokud do něj ale přidáte vyschlé nakrájené rohlíky nebo nasypete suchou strouhanku, stane se to, že vám doslova "vycucne" z mletého masa vlhkost. Proto pečivo vždy namočte v mléce a nechte ho pořádně napít. Do masa pak vpracujte hotovou kašovitou směs.

  • Nenecháte sekanou odpočinout

    ...


    Poslední častou chybou pak je, že porcujete sekanou, kterou jste právě vytáhli z trouby. Stejně jako ostatní druhy masa, i sekanou je totiž nejlepší nechat po upečení nějakou tu dobu ležet, než se do ní zakrojíte. Stačí 5 až 10 minut. Šťávy uvnitř tak získají čas rovnoměrně se rozložit a vsáknout se do masa. Pokud ji krájíte příliš brzy, veškerá šťáva vyteče ven a vaše původně dokonalá sekaná bude zbytečně suchá.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »