5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule | Recepty.Blesk.cz

5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

  • Sekaná chutná dětem i dospělým.
    Sekaná chutná dětem i dospělým.
    Foto: shutterstock.com
    19ledna   2016  /  06:00

    Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším pokrmům. Navíc se dá konzumovat teplá i studená. Ale i když máte možná pocit, že se na ní nedá nic zkazit, je tu pár drobných přehmatů, které dokážou proměnit vynikající sekanou na šišku vysušené hmoty bez chuti. Tohle je pět nejčastějších chyb, kterých byste se měli vyvarovat.

  • Použijete příliš libové maso


    ...

     

    Nejčastější chybu děláme, když se snažíme připravit "zdravou" sekanou z libového masa, jako je například mleté kuřecí nebo krůtí, případně vepřová kýta. Vzhledem k minimálnímu obsahu tuku pak takové maso během pečení rychle vysychá a výsledkem je rozpadající se hrubá masová drť. Proto sekanou vždy připravujte ze směsi mletých mas. Jakékoliv kombinace hovězího, telecího, vepřového nebo jehněčího chutnají opravdu dobře. Pokud chcete použít jakékoliv libové maso, smíchejte ho – asi ze třetiny – s tučnějším vepřovým. Právě tuk totiž udrží sekanou vlhkou a jemnou. Potřebnou vlhkost a chuť mletému masu můžete také dodat přísadami, jako jsou kečup, BBQ omáčka, worcesterová nebo sójová omáčka.

  • Šetříte s kořením

    ...

     

    Pokud jde o koření, potřebuje ho sekaná stejně jako každé jiné maso. Každý z nás obvykle použije sůl a pepř, přesto je ale výsledek často téměř bez chuti. Problém je v tom, že při kořenění mletého masa nevidíme moc dobře, kolik jsme tam toho nasypali, a v obavě z toho, abychom to nepřehnali, radši kořeníme méně. Ochutnávat syrovou sekanou totiž není ten nejlepší nápad. Zapamatujte si ale, že mleté maso snese hodně. Se solí a pepřem proto rozhodně nešetřete. Zvažte však také přidání některé z vašich oblíbených sušených bylinek, jejich směsí nebo jiného koření.

  • Přidáváte syrovou zeleninu

    ...
    Foto: shutterstock.com

     

    I když ji tam možná nedáváte, zelenina do sekané patří. Dodává jí lepší chuť a zajímavější texturu. Málokdo ale ví, že je nejlepší použít ji tepelně upravenou místo syrové. Ať už k masu přidáváte klasickou směs cibule, česneku, mrkve, celeru nebo jinou zeleninu, nejdřív ji předtím rychle osmahněte na olivovém oleji. Upečená sekaná pak bude jemnější a získá svěžejší barvy, ale zelenina také navíc masu dodá trochu víc potřebné vlhkosti.

  • Nenamáčíte přidávané pečivo

    ...


    Strouhanka nebo starší bílé pečivo jsou základní složkou v sekané. Právě a především díky nim drží maso pohromadě. Pokud do něj ale přidáte vyschlé nakrájené rohlíky nebo nasypete suchou strouhanku, stane se to, že vám doslova "vycucne" z mletého masa vlhkost. Proto pečivo vždy namočte v mléce a nechte ho pořádně napít. Do masa pak vpracujte hotovou kašovitou směs.

  • Nenecháte sekanou odpočinout

    ...


    Poslední častou chybou pak je, že porcujete sekanou, kterou jste právě vytáhli z trouby. Stejně jako ostatní druhy masa, i sekanou je totiž nejlepší nechat po upečení nějakou tu dobu ležet, než se do ní zakrojíte. Stačí 5 až 10 minut. Šťávy uvnitř tak získají čas rovnoměrně se rozložit a vsáknout se do masa. Pokud ji krájíte příliš brzy, veškerá šťáva vyteče ven a vaše původně dokonalá sekaná bude zbytečně suchá.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Moderátor Rosák v ohrožení života: Infarkt…

Bolest na srdci a tma před očima! Jan Rosák (72) prodělal infarkt za volantem! Naštěstí s ním zrovna…

celý článek »

Příběhy

Houby rostoucí ve vlaku baví internet: České…

České sociální sítě baví fotografie hub vyrůstajících z podlahy ve vlaku Českých drah! Snímek zachytila…

celý článek »

Politika

Babišovi zkrachovala chlouba, Monika tam…

Řídit stát jako firmu? Tak v tomhle případě snad radši ne! Restaurace Paloma ve Francii, kterou vybudoval…

celý článek »

Tipsport extraliga

Hradec zvažuje příchod Růžičky. Rozhodne…

S Pardubicemi se nedomluvil, byť zájem klubu byl v jednu chvíli vážný. Nyní je na řadě sousední Hradec…

celý článek »