Povidla bez míchání: Levný, osvědčený a snadný recept | Recepty.Blesk.cz

Levná domácí švestková povidla bez míchání! Osvědčený recept

  • V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    Foto: Shutterstock.com
    25září   2016  /  06:00

    Hustá, mazlavá, vonící rumem a skořicí. Vynikající do koláčů, buchet, kynutých knedlíků, ale třeba i namazané na opečeném toastovém chlebu. Švestková povidla jsou nenahraditelná. Narozdíl od klasických marmelád a džemů si však na jejich výrobu doma troufá jen málokdo. Panuje totiž mýtus, že jde o pracný a složitý proces. My vás ale přesvědčíme o tom, že to jde i bez únavného několikahodinového míchání.

  • Připravte si ingredience

    ...


    Na výrobu 6 větších sklenic (330 ml) domácích povidel budete potřebovat:

     

    * 6 kg švestek

    * 1 kg cukru krupice nebo krystal

    * 250 ml octa

    * 150 ml rumu

    * 1 čajovou lžičku mleté skořice

    * šťávu z 1 citronu

     

    Podle chuti:

     

    * 10 hřebíčků

    * 5 hvězdiček badyánu

    * celou skořici

    * hořkou čokoládu

     

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Sezona modrého ovoce je v plném proudu. Seženete je za pár korun v každé prodejně ovoce i v supermarketu. Brzy už ale skončí. Jak tedy švestky nejlépe…celý článek

  • Ovoce vypeckujte

    ...

     

    Aby byla povidla opravdu chutná, použijte pokud možno přezrálé plody. Švestky dobře omyjte, očistěte od stopek a přeberte. Nahnilé nebo plesnivé plody bez milosti vyřaďte. Ovoce pak vypeckujte.

     

    Půlky švestek dejte do velkého kastrolu, zasypejte cukrem a zalijte octem. Přiklopte poklicí a den nechte stát bez míchání. Hrnec postavte raději někam do chladnější místnosti, aby švestky nezačaly kvasit.

     

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    Zavařování je zase v módě. Není divu. Domácí džemy a marmelády vynikají úžasnou chutí. Navíc víte, co jste do nich dali. Takže například angreštový…celý článek

  • Pusťte se do vaření

    ...

     

    Po čtyřiadvaceti hodinách dejte hrnec na sporák a pusťte se do vaření povidel. Nezapomeňte, že tentokrát můžete vařečku nechat uklizenou v šuplíku. Celý proces totiž proběhne bez míchání. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, přidejte celou skořici, hřebíček a badyán. Švestky přiveďte k varu a přibližně hodinu vařte odkryté co nejprudčeji. Pak teplotu snižte na minimum, kastrol přikryjte pokličkou a nechte asi 5 hodin probublávat.

     

    Máte rádi hrušky? Pak si doma můžete uvařit také povidla z nich. Recept na ně najdete ZDE >>

  • Vezměte si na pomoc mixér

    ...

     

    Horké rozvařené švestky teď rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte asi čtyři pětiny rumu, citronovou šťávu a podle chuti přidejte mletou skořici. Do části můžete přidat i nastrouhanou hořkou čokoládu. Hotová povidla pak plňte do dobře umytých a naprosto suchých sklenic do výše asi centimetr pod okraj.

     

    Povidlové buchty

    Povidlové buchty

    Domácí buchty plněné švestkovými povidly.celý článek

  • Sklenice zavíčkujte a uložte

    ...

     

    Použijte praktický osvědčený trik našich babiček a povidla ve sklenicích nakonec ještě zalijte kapkou rumu, popřípadě slivovice. Alkohol zajistí, že déle vydrží a nebudou plesnivět. Ještě stále horká povidla nakonec důkladně zavíčkujte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte tak stát do druhého dne.

     

    Kynuté knedlíky s povidly

    Kynuté knedlíky s povidly

    Nadýchané kynuté knedlíky se švestkovými povidly sypané mákem jsou podávány jako hlavní chod.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Domácí guacamole! Recept na tradiční mexickou pochoutku z avokáda

Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic

Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a co riskujete, když zvolíte chybný postup?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

Dívka (7) po drsném znásilnění v nemocnici…

Indie byla letos označená za nejnebezpečnější zemi pro ženy. A přestože se vláda snaží zakročit proti…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

Evropská liga

Slavia – Bordeaux 1:0. První výhru ve skupině…

Fotbalisté Slavie vstoupili do základní skupiny C Evropské ligy domácím vítězstvím 1:0 nad francouzským…

celý článek »