Povidla bez míchání: Levný, osvědčený a snadný recept | Recepty.Blesk.cz

Levná domácí švestková povidla bez míchání! Osvědčený recept

  • V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    Foto: Shutterstock.com
    25září   2016  /  06:00

    Hustá, mazlavá, vonící rumem a skořicí. Vynikající do koláčů, buchet, kynutých knedlíků, ale třeba i namazané na opečeném toastovém chlebu. Švestková povidla jsou nenahraditelná. Narozdíl od klasických marmelád a džemů si však na jejich výrobu doma troufá jen málokdo. Panuje totiž mýtus, že jde o pracný a složitý proces. My vás ale přesvědčíme o tom, že to jde i bez únavného několikahodinového míchání.

  • Připravte si ingredience

    Foto: shutterstock.com

     

    Na výrobu 6 větších sklenic (330 ml) domácích povidel budete potřebovat:

     

    * 6 kg švestek

    * 1 kg cukru krupice nebo krystal

    * 250 ml octa

    * 150 ml rumu

    * 1 čajovou lžičku mleté skořice

    * šťávu z 1 citronu

     

    Podle chuti:

     

    * 10 hřebíčků

    * 5 hvězdiček badyánu

    * celou skořici

    * hořkou čokoládu

     

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Sezona modrého ovoce je v plném proudu. Seženete je za pár korun v každé prodejně ovoce i v supermarketu. Brzy už ale skončí. Jak tedy švestky nejlépe…celý článek

  • Ovoce vypeckujte

    Foto: shutterstock.com

     

    Aby byla povidla opravdu chutná, použijte pokud možno přezrálé plody. Švestky dobře omyjte, očistěte od stopek a přeberte. Nahnilé nebo plesnivé plody bez milosti vyřaďte. Ovoce pak vypeckujte.

     

    Půlky švestek dejte do velkého kastrolu, zasypejte cukrem a zalijte octem. Přiklopte poklicí a den nechte stát bez míchání. Hrnec postavte raději někam do chladnější místnosti, aby švestky nezačaly kvasit.

     

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    Zavařování je zase v módě. Není divu. Domácí džemy a marmelády vynikají úžasnou chutí. Navíc víte, co jste do nich dali. Takže například angreštový…celý článek

  • Pusťte se do vaření

    Foto: shutterstock.com

     

    Po čtyřiadvaceti hodinách dejte hrnec na sporák a pusťte se do vaření povidel. Nezapomeňte, že tentokrát můžete vařečku nechat uklizenou v šuplíku. Celý proces totiž proběhne bez míchání. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, přidejte celou skořici, hřebíček a badyán. Švestky přiveďte k varu a přibližně hodinu vařte odkryté co nejprudčeji. Pak teplotu snižte na minimum, kastrol přikryjte pokličkou a nechte asi 5 hodin probublávat.

     

    Máte rádi hrušky? Pak si doma můžete uvařit také povidla z nich. Recept na ně najdete ZDE >>

  • Vezměte si na pomoc mixér

    Foto: shutterstock.com

     

    Horké rozvařené švestky teď rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte asi čtyři pětiny rumu, citronovou šťávu a podle chuti přidejte mletou skořici. Do části můžete přidat i nastrouhanou hořkou čokoládu. Hotová povidla pak plňte do dobře umytých a naprosto suchých sklenic do výše asi centimetr pod okraj.

     

    Povidlové buchty

    Povidlové buchty

    Domácí buchty plněné švestkovými povidly.celý článek

  • Sklenice zavíčkujte a uložte

    Foto: shutterstock.com

     

    Použijte praktický osvědčený trik našich babiček a povidla ve sklenicích nakonec ještě zalijte kapkou rumu, popřípadě slivovice. Alkohol zajistí, že déle vydrží a nebudou plesnivět. Ještě stále horká povidla nakonec důkladně zavíčkujte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte tak stát do druhého dne.

     

    Kynuté knedlíky s povidly

    Kynuté knedlíky s povidly

    Nadýchané kynuté knedlíky se švestkovými povidly sypané mákem jsou podávány jako hlavní chod.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz