- V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.Foto: Shutterstock.com25. září 2016 / 06:00
Hustá, mazlavá, vonící rumem a skořicí. Vynikající do koláčů, buchet, kynutých knedlíků, ale třeba i namazané na opečeném toastovém chlebu. Švestková povidla jsou nenahraditelná. Narozdíl od klasických marmelád a džemů si však na jejich výrobu doma troufá jen málokdo. Panuje totiž mýtus, že jde o pracný a složitý proces. My vás ale přesvědčíme o tom, že to jde i bez únavného několikahodinového míchání.
- Foto: shutterstock.com
Připravte si ingredience
Na výrobu 6 větších sklenic (330 ml) domácích povidel budete potřebovat:
* 6 kg švestek
* 1 kg cukru krupice nebo krystal
* 250 ml octa
* 150 ml rumu
* 1 čajovou lžičku mleté skořice
* šťávu z 1 citronu
Podle chuti:
* 10 hřebíčků
* 5 hvězdiček badyánu
* celou skořici
* hořkou čokoládu
Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla
Sezona modrého ovoce je v plném proudu. Seženete je za pár korun v každé prodejně ovoce i v supermarketu. Brzy už ale skončí. Jak tedy švestky nejlépe…celý článek
- Foto: shutterstock.com
Ovoce vypeckujte
Aby byla povidla opravdu chutná, použijte pokud možno přezrálé plody. Švestky dobře omyjte, očistěte od stopek a přeberte. Nahnilé nebo plesnivé plody bez milosti vyřaďte. Ovoce pak vypeckujte.
Půlky švestek dejte do velkého kastrolu, zasypejte cukrem a zalijte octem. Přiklopte poklicí a den nechte stát bez míchání. Hrnec postavte raději někam do chladnější místnosti, aby švestky nezačaly kvasit.
4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie
Zavařování je zase v módě. Není divu. Domácí džemy a marmelády vynikají úžasnou chutí. Navíc víte, co jste do nich dali. Takže například angreštový…celý článek
- Foto: shutterstock.com
Pusťte se do vaření
Po čtyřiadvaceti hodinách dejte hrnec na sporák a pusťte se do vaření povidel. Nezapomeňte, že tentokrát můžete vařečku nechat uklizenou v šuplíku. Celý proces totiž proběhne bez míchání. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, přidejte celou skořici, hřebíček a badyán. Švestky přiveďte k varu a přibližně hodinu vařte odkryté co nejprudčeji. Pak teplotu snižte na minimum, kastrol přikryjte pokličkou a nechte asi 5 hodin probublávat.
Máte rádi hrušky? Pak si doma můžete uvařit také povidla z nich. Recept na ně najdete ZDE >>
- Foto: shutterstock.com
Vezměte si na pomoc mixér
Horké rozvařené švestky teď rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte asi čtyři pětiny rumu, citronovou šťávu a podle chuti přidejte mletou skořici. Do části můžete přidat i nastrouhanou hořkou čokoládu. Hotová povidla pak plňte do dobře umytých a naprosto suchých sklenic do výše asi centimetr pod okraj.
- Foto: shutterstock.com
Sklenice zavíčkujte a uložte
Použijte praktický osvědčený trik našich babiček a povidla ve sklenicích nakonec ještě zalijte kapkou rumu, popřípadě slivovice. Alkohol zajistí, že déle vydrží a nebudou plesnivět. Ještě stále horká povidla nakonec důkladně zavíčkujte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte tak stát do druhého dne.
Nadýchané kynuté knedlíky se švestkovými povidly sypané mákem jsou podávány jako hlavní chod.celý článek