- FotografieFoto: internal7. srpna 2016 / 06:00
Jsou chutné, levné a rychle připravené. Navíc patří bublaniny a koláče plné ovoce k těm nejoblíbenějším. Milují je děti i dospělí. Nezáleží na tom, zda použijete borůvky, meruňky, švestky, višně, ostružiny, maliny nebo třeba jablka či hrušky. Všechno ovoce, které průběžně dozrává, se dá využít. Aby se vám moučník ale zaručeně povedl, máme pro vás pár praktických rad.
Na pomoc si vezměte citronovou šťávu
Pokud se vám stává, že vám višně či jahody v bublanině klesnou vždy na dno, zkuste je příště obalit v mouce. Nejlepší je hrubá, když ji ale náhodou nemáte, použijte klidně polohrubou. Místo mouky můžete použít také škrobovou moučku. Obalené ovoce pak rovnoměrně rozložte na těsto.
Ty nejlepší triky, jak vždy upéct měkký a nadýchaný koláč, najdete ZDE.
Ovoce obalte
Také se vám někdy bublanina z piškotového těsta jakoby srazí? Na vině může být příliš vlhkosti. Ovoce, které budete do moučníku dávat, tedy dobře omyjte, ale před přidáním do těsta nechte například v sítu důkladně okapat a oschnout. Křehké druhy, jako jsou například maliny nebo ostružiny, je nejlepší rozložit na papírovou utěrku.
Nedělní švestkové koláče: Osvěží vás lahodnou sladkokyselou chutí
Co by to bylo za léto bez poctivého švestkového koláče? Ať už tyto temně fialové plody zkombinujete s tvarohem či mákem, vždy budou dokonalou sladkou…celý článek
Dobře ho osušte
Koláče s tvrdšími druhy ovoce, jako jsou například jablka a hrušky, zkuste přibližně deset minut před dopečením pokapat citronovou šťávou nebo rumem, poklást vločkami másla, přikrýt alobalem a dopéct. Budete překvapeni, jak ovoce v koláči ještě víc změkne a jeho aroma se nádherně rozvine. Pro intenzivní vůni můžete také nakrájená jablka před rozložením na těsto naložit v jablečném džusu či bílém víně.
Ty nejlepší recepty na bublaniny a koláče s červeným rybízem najdete ZDE.
Nebojte se kombinovat
Nenechte se svazovat konvencemi. Rozhodně není podmínkou, abyste do moučníku použili vždy jen jeden druh ovoce. I když se to tak obvykle dělá. Příště klidně zkuste nějaké netradiční kombinace. Zapamatujte si ale, že sladší druhy se skvěle doplňují s těmi kyselými, běžné ovoce zase ozvláštní nějaký ten exotický druh. Pozor ale na to, abyste nemíchali příliš tvrdé a velké plody s měkkým drobným ovocem. To by při pečení nedělalo dobrotu.
Čerstvé ovoce podmázněte
Při přípravě koláče či dortu s čerstvým ovocem se může snadno stát, že předpečený korpus kvůli šťávě vytékající z něj příliš navlhne a bude se rozpadat. Řešením může být i vrstva máslového nebo pudinkového krému, která chuť ovoce skvěle doplní. Pokud krémy nemáte v oblibě nebo se vám je jen nechce připravovat, pomažte korpus vrstvou džemu nebo mírně rozehřáté marmelády.