- Foto: shutterstock.com11. října 2015 / 06:00
Šťavnaté a voňavé koláče si vezměte s sebou na výlet, jako sladkou odměnu do práce nebo je předložte návštěvě. Budete potřebovat jen troubu, ovoce a dobré recepty.
Nadýchaná jablečná buchta
Budete potřebovat (na pekáč 20 x 35 cm):
300 g marcipánu
150 g moučkového cukru
220 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
150 g změklého másla
8 bílků
1 citron, šťávu i kůru
5 lžic krupicového cukru
5 jablekPostup:
Jablka zbavená jádřince nakrájejte na silnější plátky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Moučkový cukr utřete s máslem, pomocí mixéru zapracujte do směsi na kousky nakrájený marcipán, bílky, kůru z citronu. Vyměňte mixér za vařečku a po částech přidávejte mouku s kypřicím práškem. Těsto přesuňte do vymazaného pekáčku. Navrch naskládejte okapané plátky jablek, posypejte je krupicovým cukrem a pečte asi 45 minut při 160 °C.
Řezy s oříšky
Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):
Na koláč:
150 g másla
110 g moučkového cukru
4 žloutky
300 g polohrubé mouky
1 lžičku kypřicího prášku
700 g jablek
100 g sekaných lískových ořechů
šťávu z 1 citronu
2 skořicové cukry
máslo a strouhanku na plechNa sníh:
8 bílků
300 g krupicového cukru
1 lžičku octa
50 g lískových ořechůPostup:
Máslo utřete s moučkovým cukrem, zapracujte do něj žloutky a mouku s kypřicím práškem. Tužší těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou, pak do něj položte těsto. Při 200 °C pečte 10 minut. Jablka nastrouhejte nahrubo, pokapejte je citronovou šťávou a smíchejte se skořicovým cukrem a s ořechy. Koláč vyjměte z trouby, posypejte ho jablky a připravte sníh. Vyšlehejte ho z bílků, cukru a octa ve vodní lázni. Až se budou tvořit lesklé špičky, máte sníh hotový. Naneste ho ozdobně na těsto, posypejte sekanými opraženými ořechy a při 180 °C pečte dalších 30 minut.
Ostružiny pod sněhem
2 vejce
3 žloutky
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 ml oleje
450 g smetanového bílého jogurtu
200 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
400 g ostružin
olej a hrubou mouku na plechNa čepici:
180 g krupicového cukru
3 bílky
80 až 100 g strouhaného kokosuPostup:
Vejce a žloutky šlehejte s oběma cukry, pak do nich přilévejte olej a po lžících přidávejte jogurt. Po částech do směsi zapracovávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Do vymazané a vysypané formy vlijte část těsta, posypejte ho ostružinami a zalijte zbylým těstem. Pečte při 180 °C 15 minut. Ve vodní lázni zatím šlehejte bílky s cukrem. Až se začne sníh lesknout a špičky se ohýbat, stáhněte ho z ohně a zapracujte do něj zlehka kokos. Sněhem pokryjte povrch koláče, troubu stáhněte na 160 °C a pečte další půlhodinu.
Bleskový švestkový koláč
1 vyválené listové těsto
700 g švestek nebo slív
2 lžíce strouhanky
½ lžičky skořice
1 kelímek hotového vanilkového pudinku
1 – 2 skořicové cukry
1 žloutek
2 snítky rozmarýnu
moučkový cukr na posypáníPostup:
Švestky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Těsto seřízněte do čtverce a vložte ho do formy. Ze zbytků těsta vyrobte ozdobné kroucené okraje, které přilepíte ke korpusu vodou. Na dno korpusu nasypejte strouhanku smíchanou se skořicí. Na ni natřete pudink a pak vedle sebe hustě naskládejte plátky švestek. Zasypejte je skořicovým cukrem a nalámanými snítkami rozmarýnu, okraje těsta potřete žloutkem. Dejte péct při 200 °C asi 20 minut. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.