Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce

  • Foto: shutterstock.com
    11října   2015  /  06:00

    Šťavnaté a voňavé koláče si vezměte s sebou na výlet, jako sladkou odměnu do práce nebo je předložte návštěvě. Budete potřebovat jen troubu, ovoce a dobré recepty.

  • Nadýchaná jablečná buchta

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na pekáč 20 x 35 cm):

    300 g marcipánu
    150 g moučkového cukru
    220 g hladké mouky
    1 kypřicí prášek
    150 g změklého másla
    8 bílků
    1 citron, šťávu i kůru
    5 lžic krupicového cukru
    5 jablek

     

    Postup:

    Jablka zbavená jádřince nakrájejte na silnější plátky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Moučkový cukr utřete s máslem, pomocí mixéru zapracujte do směsi na kousky nakrájený marcipán, bílky, kůru z citronu. Vyměňte mixér za vařečku a po částech přidávejte mouku s kypřicím práškem. Těsto přesuňte do vymazaného pekáčku. Navrch naskládejte okapané plátky jablek, posypejte je krupicovým cukrem a pečte asi 45 minut při 160 °C.

  • Řezy s oříšky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

     

    Na koláč:

    150 g másla
    110 g moučkového cukru
    4 žloutky
    300 g polohrubé mouky
    1 lžičku kypřicího prášku
    700 g jablek
    100 g sekaných lískových ořechů
    šťávu z 1 citronu
    2 skořicové cukry
    máslo a strouhanku na plech

     

    Na sníh:

    8 bílků
    300 g krupicového cukru
    1 lžičku octa
    50 g lískových ořechů

    Postup:

    Máslo utřete s moučkovým cukrem, zapracujte do něj žloutky a mouku s kypřicím práškem. Tužší těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou, pak do něj položte těsto. Při 200 °C pečte 10 minut. Jablka nastrouhejte nahrubo, pokapejte je citronovou šťávou a smíchejte se skořicovým cukrem a s ořechy. Koláč vyjměte z trouby, posypejte ho jablky a připravte sníh. Vyšlehejte ho z bílků, cukru a octa ve vodní lázni. Až se budou tvořit lesklé špičky, máte sníh hotový. Naneste ho ozdobně na těsto, posypejte sekanými opraženými ořechy a při 180 °C pečte dalších 30 minut.

  • Ostružiny pod sněhem

      Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

    2 vejce
    3 žloutky
    180 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    50 ml oleje
    450 g smetanového bílého jogurtu
    200 g polohrubé mouky
    1 kypřicí prášek
    400 g ostružin
    olej a hrubou mouku na plech

    Na čepici:

    180 g krupicového cukru
    3 bílky
    80 až 100 g strouhaného kokosu

     

    Postup:

    Vejce a žloutky šlehejte s oběma cukry, pak do nich přilévejte olej a po lžících přidávejte jogurt. Po částech do směsi zapracovávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Do vymazané a vysypané formy vlijte část těsta, posypejte ho ostružinami a zalijte zbylým těstem. Pečte při 180 °C 15 minut. Ve vodní lázni zatím šlehejte bílky s cukrem. Až se začne sníh lesknout a špičky se ohýbat, stáhněte ho z ohně a zapracujte do něj zlehka kokos. Sněhem pokryjte povrch koláče, troubu stáhněte na 160 °C a pečte další půlhodinu.

  • Bleskový švestkový koláč

      Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na formu 20 x 20 cm):

    1 vyválené listové těsto
    700 g švestek nebo slív
    2 lžíce strouhanky
    ½ lžičky skořice
    1 kelímek hotového vanilkového pudinku
    1 – 2 skořicové cukry
    1 žloutek
    2 snítky rozmarýnu
    moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Švestky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Těsto seřízněte do čtverce a vložte ho do formy. Ze zbytků těsta vyrobte ozdobné kroucené okraje, které přilepíte ke korpusu vodou. Na dno korpusu nasypejte strouhanku smíchanou se skořicí. Na ni natřete pudink a pak vedle sebe hustě naskládejte plátky švestek. Zasypejte je skořicovým cukrem a nalámanými snítkami rozmarýnu, okraje těsta potřete žloutkem. Dejte péct při 200 °C asi 20 minut. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

/
Autor: Eliška Krausová

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz