Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané rychlovky: Dokonalé koláče na plech plné podzimního ovoce

  • Foto: shutterstock.com
    11října   2015  /  06:00

    Šťavnaté a voňavé koláče si vezměte s sebou na výlet, jako sladkou odměnu do práce nebo je předložte návštěvě. Budete potřebovat jen troubu, ovoce a dobré recepty.

  • Nadýchaná jablečná buchta

    Lehká jablečná buchta

    Budete potřebovat (na pekáč 20 x 35 cm):

    300 g marcipánu
    150 g moučkového cukru
    220 g hladké mouky
    1 kypřicí prášek
    150 g změklého másla
    8 bílků
    1 citron, šťávu i kůru
    5 lžic krupicového cukru
    5 jablek

     

    Postup:

    Jablka zbavená jádřince nakrájejte na silnější plátky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Moučkový cukr utřete s máslem, pomocí mixéru zapracujte do směsi na kousky nakrájený marcipán, bílky, kůru z citronu. Vyměňte mixér za vařečku a po částech přidávejte mouku s kypřicím práškem. Těsto přesuňte do vymazaného pekáčku. Navrch naskládejte okapané plátky jablek, posypejte je krupicovým cukrem a pečte asi 45 minut při 160 °C.

  • Řezy s oříšky

    Řezy s oříšky

    Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

     

    Na koláč:

    150 g másla
    110 g moučkového cukru
    4 žloutky
    300 g polohrubé mouky
    1 lžičku kypřicího prášku
    700 g jablek
    100 g sekaných lískových ořechů
    šťávu z 1 citronu
    2 skořicové cukry
    máslo a strouhanku na plech

     

    Na sníh:

    8 bílků
    300 g krupicového cukru
    1 lžičku octa
    50 g lískových ořechů

    Postup:

    Máslo utřete s moučkovým cukrem, zapracujte do něj žloutky a mouku s kypřicím práškem. Tužší těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vymažte máslem a vysypejte moukou, pak do něj položte těsto. Při 200 °C pečte 10 minut. Jablka nastrouhejte nahrubo, pokapejte je citronovou šťávou a smíchejte se skořicovým cukrem a s ořechy. Koláč vyjměte z trouby, posypejte ho jablky a připravte sníh. Vyšlehejte ho z bílků, cukru a octa ve vodní lázni. Až se budou tvořit lesklé špičky, máte sníh hotový. Naneste ho ozdobně na těsto, posypejte sekanými opraženými ořechy a při 180 °C pečte dalších 30 minut.

  • Ostružiny pod sněhem

      Ostružiny pod sněhem
    Budete potřebovat (na plech 30x40 cm):

    2 vejce
    3 žloutky
    180 g moučkového cukru
    1 vanilkový cukr
    50 ml oleje
    450 g smetanového bílého jogurtu
    200 g polohrubé mouky
    1 kypřicí prášek
    400 g ostružin
    olej a hrubou mouku na plech

    Na čepici:

    180 g krupicového cukru
    3 bílky
    80 až 100 g strouhaného kokosu

     

    Postup:

    Vejce a žloutky šlehejte s oběma cukry, pak do nich přilévejte olej a po lžících přidávejte jogurt. Po částech do směsi zapracovávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Do vymazané a vysypané formy vlijte část těsta, posypejte ho ostružinami a zalijte zbylým těstem. Pečte při 180 °C 15 minut. Ve vodní lázni zatím šlehejte bílky s cukrem. Až se začne sníh lesknout a špičky se ohýbat, stáhněte ho z ohně a zapracujte do něj zlehka kokos. Sněhem pokryjte povrch koláče, troubu stáhněte na 160 °C a pečte další půlhodinu.

  • Bleskový švestkový koláč

     
    Budete potřebovat (na formu 20 x 20 cm):

    1 vyválené listové těsto
    700 g švestek nebo slív
    2 lžíce strouhanky
    ½ lžičky skořice
    1 kelímek hotového vanilkového pudinku
    1 – 2 skořicové cukry
    1 žloutek
    2 snítky rozmarýnu
    moučkový cukr na posypání

     

    Postup:

    Švestky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Těsto seřízněte do čtverce a vložte ho do formy. Ze zbytků těsta vyrobte ozdobné kroucené okraje, které přilepíte ke korpusu vodou. Na dno korpusu nasypejte strouhanku smíchanou se skořicí. Na ni natřete pudink a pak vedle sebe hustě naskládejte plátky švestek. Zasypejte je skořicovým cukrem a nalámanými snítkami rozmarýnu, okraje těsta potřete žloutkem. Dejte péct při 200 °C asi 20 minut. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

/
Autor: Eliška Krausová

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Příběhy

Bývalý lyžařský šampion ve 41 letech po…

Trojnásobný mistr světa v běhu na lyžích Švéd Per Elofsson prodělal v 41 letech mrtvici. Cévní mozková…

celý článek »

Královské rodiny

Natěšený otec princ Harry promluvil o pohlaví…

Stačil jeden „drzý“ fanoušek v Sydney, který pokřikoval na prince Harryho (34) a těhotnou Meghan…

celý článek »

Krimi

Dva chlapci (†5 a †7) utonuli v jezeře Lhota:…

Dvě ženy a jeden muž byli obviněni v souvislosti s tragickým utonutím dvou chlapců (†5 a †7) na jezeře…

celý článek »

Královské rodiny

Babička Middleton přijela za Pippou v kabátu…

Carole Middleton (63) byla spatřena před domem své dcery Pippy (35), která minulý týden porodila…

celý článek »