Nejlepší triky, jak vždy upéct měkký a nadýchaný koláč | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší triky, jak vždy upéct měkký a nadýchaný koláč

Foto: shutterstock.com
09.06.2016 / 06:00

Určitě už se to stalo i vám. Nezáleží na tom, zda používáte kypřicí prášek, sodu nebo kvasnice. Místo toho, aby byl upečený moučník krásně nakypřený, je tuhý a nízký. Zřejmě jste už při přípravě těsta někde udělali malou, ale podstatnou chybu. Prozradíme vám, co dělat, aby vám prášek do pečiva příště nevyšuměl dřív, než koláč šoupnete do trouby!

 

Možná jste si při čtení receptu na nový moučník nejednou řekli, proč byste měli špinit dvě mísy a tekuté ingredience míchat v jedné a ty suché, jako jsou mouka, cukr a kypřicí prášek, v té druhé, když vše nakonec stejně smícháte dohromady. Nejde ale o žádný zbytečný výmysl autora receptu. Důvod je zcela prozaický. Pokud se totiž kypřicí prášek dostane do kontaktu s vlhkostí, začne předčasně reagovat a doslova vyšumí. Vždy ho proto nejdříve smíchejte se sypkými ingrediencemi. Snížíte tak kontakt mezi jednotlivými složkami a budete mít dost času těsto zamíchat, nalít do formy či na plech a dát do trouby. 

 

Video se připravuje ...
VIDEO: Vyzkoušeno! Upečte si růžičky z jablek. Zvládne to každý! • 

 

Pokud raději při pečení používáte jedlou sodu, dejte si pozor na citronovou štávu, ale i kůru. Právě kyselé prostředí totiž způsobí, že soda začne rychle reagovat. Čím víc citronu přidáte, tím rychleji reakce proběhne. Když pak těsto mícháte a nakonec ho ještě někde necháte stát, bublinky vyšumí a na pečení už nic nezbude.

 

Další triky, které oceníte při pečení, najdete ZDE >>

 

Nejoblíbenější koláče na plech: Snadné, rychlé a plné skvělého ovoce

Nejoblíbenější koláče na plech: Snadné, rychlé a plné skvělého ovoce

I když venku teploty zrovna létu neodpovídají, není důvod, proč si neprovonět domácnost dokonalým ovocným koláčem. Ať už se rozhodnete pro bublaninu,…celý článek

 

I při pečení kynutého koláče se vám může stát, že vám těsto nevyběhne. Problémem mohou být staré nebo oschlé kvasnice. Čím jsou totiž mikroorganismy starší, tím méně jsou schopné produkovat oxid uhličitý. Ten v těstu zůstává ve formě bublinek, které se v troubě při vysoké teplotě odpaří, a těsto tak zůstane krásně nadýchané. Zapamatujte si, že kvasnice koupené na váhu je nejlepší zpracovat do 5 dnů od nákupu, ty balené pak vydrží asi měsíc.

Ovocné koláče, koláčky i muffiny: Podlehněte letnímu pokušení

Ovocné koláče, koláčky i muffiny: Podlehněte letnímu pokušení

Koláče plné letního ovoce jsou prostě neodolatelné. Kromě klasické bublaniny a svěžích tvarohových variant vyzkoušejte také minikoláčky nebo muffiny,…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz