- Foto: shutterstock.com16. srpna 2015 / 06:00
Co by to bylo za léto bez poctivého švestkového koláče? Ať už tyto temně fialové plody zkombinujete s tvarohem či mákem, vždy budou dokonalou sladkou tečkou za vaším nedělním obědem. Pusťte se do švestkobraní!
Švestkový koláč s tvarohem
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 hrnek hladké mouky
* 1 hrnek cukru krystal
* 2 balíčky vanilkového cukru
* 125 g másla
* 1 a 1/2 hrníčku mléka
* 2 vejce
* 600 g švestek
* 1 balíček prášku do pečiva
* tuk na vymazání
* hrubou mouku na vysypání plechu
Na náplň:
* 500 g měkkého tvarohu
* 1/2 hrnku cukru krystal
* 2 žloutky
* 1/2 hrnku mléka
* 1 lžíci vanilkového pudinku v prášku
Postup:
Švestky umyjte, osušte a vypeckujte. Vyšlehejte teplé mléko s rozpuštěným máslem, vejci, krystalovým a vanilkovým cukrem. Polohrubou a hladkou mouku prosejte s práškem do pečiva a vmíchejte do vyšlehané hmoty. Těsto rozprostřete na vymaštěný a moukou vysypaný plech tak, aby dosahovalo až na okraje. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut nechte předpéct. Tvaroh smíchejte se žloutky, cukrem, mlékem a pudinkovým práškem. Tuto směs pak nalijte na předpečený korpus, obložte švestkami a dopečte dozlatova. Vychlazený koláč nakrájejte a můžete podávat.
Makové řezy se švestkami
Budete potřebovat (na 1 plech):
* 700 g švestek
* 100 g mletého máku
* 200 g hladké mouky prášek do pečiva
* 3 vejce
* 100 g hery
* 180 g moučkového cukru
* 200 ml mléka, tuk na vymazání
* hrubou mouku na vysypání plechu
Na drobenku:
* 70 g hrubé mouky
* 50 g pískového cukru
* 40 g hery nebo másla
Postup:
Mák nasypejte do poloviny horkého mléka a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nechte vychladnout. Z hrubé mouky, cukru a hery nebo másla připravte drobenku a uložte do chladu. Změklou heru utřete s polovinou cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. To rozetřete na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, hustě poklaďte půlkami švestek a posypejte drobenkou. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč upečte do růžova.
Nadýchaný švestkový koláč
Budete potřebovat:
* 200 ml zakysané smetany
* 100 g polohrubé mouky
* 100 g krystalového cukru
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1 vejce
* 3 polévkové lžíce oleje
* 500 g švestek
* trochu strouhaného kokosu
* tuk na vymazání formyPostup:
Prášek do pečiva smíchejte s moukou, přidejte cukr, zakysanou smetanu, vejce, olej a vymíchejte těsto. Pečicí formu o průměru 25 cm vymažte tukem, vysypejte moukou a vlijte do ní těsto. Švestky vypeckujte, rozložte na těsto, posypejte kokosem a dejte zvolna péct na 180 °C.
Koláčky se švestkami
Budete potřebovat:
* 500 g polohrubé mouky
* 120 g tuku
* špetku soli
* 100 g cukru
* 2 žloutky
* asi 250 ml mléka
* 20 g droždí
* 500 g švestek
* 1 žloutek na potření těstaNa drobenku:
* 40 g tuku
* 50 g cukru
* 80 g polohrubé moukyPostup:
Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru, přidejte trochu vlažného mléka, lžíci mouky a nechte vykynout na teplém místě. Tuk utřete s cukrem, přidejte sůl, žloutky, mouku a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem zadělejte těsto. Dobře propracujte, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte dobře vykynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vždy vykrojte kousek lžící, vytvarujte kuličku a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Dnem malé pomoučené skleničky vykrojte střed. Okraje potřete rozšlehaným žloutkem a poklaďte vypeckovanými a nakrájenými švestkami. Nakonec posypejte drobenkou a v troubě předehřáté na 200 °C upečte.