Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny | Recepty.Blesk.cz

Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny

  • Foto: shutterstock.com
    20září   2015  /  06:00

    Švestky domácího původu jsou obvykle kvalitnější než dovozové. Pokud je chcete jíst nezpracované, vyhněte se nezralým nebo naopak přezrálým plodům. Na zavařování se hodí méně zralé švestky, na povidla naopak dobře vyzrálé. Na koláč dejte ty, co máte po ruce. Ať už se pustíte do kteréhokoli z našich receptů, zaručeně se po nich zapráší.

  • Švestkové koláčky s drobenkou



    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 15 KUSŮ):

    * 500 g hladké mouky
    * 250 ml mléka
    * 80 g krupicového cukru
    * 1 kostku droždí
    * 80 g másla
    * 2 vejce
    * špetku soli
    * 1 kg švestek
    NA DROBENKU:
    * 60 g másla
    * 60 g krupicového cukru
    * 60 g hrubé mouky
    * 1/2 lžičky skořice

     

    Postup:

    Z trochy vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, 1 vejce, zbylé mléko, špetku soli, cukr a máslo. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte asi 40 minut na teplém místě kynout. Pak ho rozdělte na 15 dílků. Z každého vyválejte kouli, udělejte placku a poklaďte ji švestkami. Posypejte drobenkou připravenou z másla, mouky, cukru a skořice. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a poskládejte je na plech. Nechte je ještě chvíli kynout a pak pečte 20 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

     


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 20 minut


  • Švestkový závin s marcipánem



    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 2 ZÁVINY):

    * 500 g hladké mouky
    * 250 g másla
    * 250 g smetany
    * 500 g švestek namočených v rumu
    * 100 g marcipánu
    * 50 g rozinek
    * 1 vejce

     

    Postup:

    Z mouky, másla a smetany vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát. Na něj do středu navrstvěte okapané nakrájené švestky, nastrouhaný marcipán a rozinky. Těsto zaviňte a okraje k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 185 °C. Po vychladnutí nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 30 minut

  • Švestkové muffiny



    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 12 KUSŮ):

    * 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
    * 1 hrnek cukru
    * 2 lžičky prášku do pečiva
    * 4 lžíce mletého máku
    * 1 lžičku citronové kůry
    * 1/2 lžičky skořice
    * 2 vejce
    * 1/2 hrnku oleje
    * 1 kelímek bílého jogurtu
    * 400 g švestek
    * máslo a mouku na vymazání a vysypání forem

     

    Postup:

    Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem. Přidejte olej, jogurt, mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, mák a citronovou kůru. Nakonec do těsta vmíchejte nakrájené švestky. Těsto rozlijte do máslem vymazaných a moukou vysypaných forem asi do dvou třetin. Muffiny pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je hned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 25 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Důležitý svědek v případu Kuciak je po smrti:…

Důležitý svědek v případu vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) je po smrti.…

celý článek »

České celebrity

Magda Vášáryová naložila českým mužům: Špinaví,…

Jako bývalá diplomatka umí dobře volit slova, pokud jde ale o české muže, nebere si Magda Vášáryová…

celý článek »

Příběhy

Na tuhle „masáž z pekla“ nikdy nezapomene!…

Manželé Candise a Matthew Raisonovi si chtěli na Bali zpříjemnit pobyt exotickou masáží. Na „vymítání…

celý článek »

Královské rodiny

Princ Harry v objetí s plačící ženou: Dostaneš…

Studentka India Brown (19) je obrovskou fanynkou britské královské rodiny od malička. Nemohla proto…

celý článek »