- Foto: shutterstock.com20. září 2015 / 06:00
Švestky domácího původu jsou obvykle kvalitnější než dovozové. Pokud je chcete jíst nezpracované, vyhněte se nezralým nebo naopak přezrálým plodům. Na zavařování se hodí méně zralé švestky, na povidla naopak dobře vyzrálé. Na koláč dejte ty, co máte po ruce. Ať už se pustíte do kteréhokoli z našich receptů, zaručeně se po nich zapráší.
Švestkové koláčky s drobenkou
BUDETE POTŘEBOVAT (NA 15 KUSŮ):
* 500 g hladké mouky
* 250 ml mléka
* 80 g krupicového cukru
* 1 kostku droždí
* 80 g másla
* 2 vejce
* špetku soli
* 1 kg švestek
NA DROBENKU:
* 60 g másla
* 60 g krupicového cukru
* 60 g hrubé mouky
* 1/2 lžičky skořicePostup:
Z trochy vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, 1 vejce, zbylé mléko, špetku soli, cukr a máslo. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte asi 40 minut na teplém místě kynout. Pak ho rozdělte na 15 dílků. Z každého vyválejte kouli, udělejte placku a poklaďte ji švestkami. Posypejte drobenkou připravenou z másla, mouky, cukru a skořice. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a poskládejte je na plech. Nechte je ještě chvíli kynout a pak pečte 20 minut v troubě předehřáté na 185 °C.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 20 minutŠvestkový závin s marcipánem
BUDETE POTŘEBOVAT (NA 2 ZÁVINY):
* 500 g hladké mouky
* 250 g másla
* 250 g smetany
* 500 g švestek namočených v rumu
* 100 g marcipánu
* 50 g rozinek
* 1 vejcePostup:
Z mouky, másla a smetany vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát. Na něj do středu navrstvěte okapané nakrájené švestky, nastrouhaný marcipán a rozinky. Těsto zaviňte a okraje k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 185 °C. Po vychladnutí nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minutŠvestkové muffiny
BUDETE POTŘEBOVAT (NA 12 KUSŮ):
* 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
* 1 hrnek cukru
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 4 lžíce mletého máku
* 1 lžičku citronové kůry
* 1/2 lžičky skořice
* 2 vejce
* 1/2 hrnku oleje
* 1 kelímek bílého jogurtu
* 400 g švestek
* máslo a mouku na vymazání a vysypání foremPostup:
Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem. Přidejte olej, jogurt, mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, mák a citronovou kůru. Nakonec do těsta vmíchejte nakrájené švestky. Těsto rozlijte do máslem vymazaných a moukou vysypaných forem asi do dvou třetin. Muffiny pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je hned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut