Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny | Recepty.Blesk.cz

Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny

  • Foto: shutterstock.com
    20září   2015  /  06:00

    Švestky domácího původu jsou obvykle kvalitnější než dovozové. Pokud je chcete jíst nezpracované, vyhněte se nezralým nebo naopak přezrálým plodům. Na zavařování se hodí méně zralé švestky, na povidla naopak dobře vyzrálé. Na koláč dejte ty, co máte po ruce. Ať už se pustíte do kteréhokoli z našich receptů, zaručeně se po nich zapráší.

  • Švestkové koláčky s drobenkou


    Foto: shutterstock.com

    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 15 KUSŮ):

    * 500 g hladké mouky
    * 250 ml mléka
    * 80 g krupicového cukru
    * 1 kostku droždí
    * 80 g másla
    * 2 vejce
    * špetku soli
    * 1 kg švestek
    NA DROBENKU:
    * 60 g másla
    * 60 g krupicového cukru
    * 60 g hrubé mouky
    * 1/2 lžičky skořice

     

    Postup:

    Z trochy vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, 1 vejce, zbylé mléko, špetku soli, cukr a máslo. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte asi 40 minut na teplém místě kynout. Pak ho rozdělte na 15 dílků. Z každého vyválejte kouli, udělejte placku a poklaďte ji švestkami. Posypejte drobenkou připravenou z másla, mouky, cukru a skořice. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a poskládejte je na plech. Nechte je ještě chvíli kynout a pak pečte 20 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

     


    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 20 minut


  • Švestkový závin s marcipánem


    Foto: shutterstock.com

    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 2 ZÁVINY):

    * 500 g hladké mouky
    * 250 g másla
    * 250 g smetany
    * 500 g švestek namočených v rumu
    * 100 g marcipánu
    * 50 g rozinek
    * 1 vejce

     

    Postup:

    Z mouky, másla a smetany vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte plát. Na něj do středu navrstvěte okapané nakrájené švestky, nastrouhaný marcipán a rozinky. Těsto zaviňte a okraje k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 185 °C. Po vychladnutí nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 30 minut

  • Švestkové muffiny


    Foto: shutterstock.com

    BUDETE POTŘEBOVAT (NA 12 KUSŮ):

    * 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
    * 1 hrnek cukru
    * 2 lžičky prášku do pečiva
    * 4 lžíce mletého máku
    * 1 lžičku citronové kůry
    * 1/2 lžičky skořice
    * 2 vejce
    * 1/2 hrnku oleje
    * 1 kelímek bílého jogurtu
    * 400 g švestek
    * máslo a mouku na vymazání a vysypání forem

     

    Postup:

    Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem. Přidejte olej, jogurt, mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici, mák a citronovou kůru. Nakonec do těsta vmíchejte nakrájené švestky. Těsto rozlijte do máslem vymazaných a moukou vysypaných forem asi do dvou třetin. Muffiny pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je hned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 25 minut

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz