Nejoblíbenější koláče na plech: Snadné, rychlé a plné skvělého ovoce | Recepty.Blesk.cz

Nejoblíbenější koláče na plech: Snadné, rychlé a plné skvělého ovoce

  • Třešňová bublanina
    Třešňová bublanina
    Foto: abl
    21června   2015  /  06:00

    I když venku teploty zrovna létu neodpovídají, není důvod, proč si neprovonět domácnost dokonalým ovocným koláčem. Ať už se rozhodnete pro bublaninu, poctivý kynutý nebo jednoduchý koláč na plech, nikdy nesmíte zapomenout na spoustu čerstvého ovoce.

  • Tvarohovo-nektarinkový koláč

    Tvarohovo-nektarinkový koláč
    Budete potřebovat (na 1 menší vyšší plech):

     

    Na těsto:

    250 g hladké mouky

    125 g másla

    40 g moučkového cukru

    1 žloutek

    špetku soli

     

    Na náplň:

    750 g tvarohu

    2 citrony

    2 vejce

    250 g kysané smetany

    100 g moučkového cukru

    1 vanilkový cukr

    600 g nektarinek

    50 g škrobové moučky

     

    Postup:

    Z mouky, másla, cukru, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto. Dejte ho na půl hodiny do chladu. Tvaroh ušlehejte spolu se zakysanou smetanou, žloutky, cukrem, šťávou a kůrou z citronů. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Z těsta dejte na stranu třetinu, zbytek vyválejte a dejte na plech. Potřete tvarohovou směsí, poklaďte meruňkami a zbytek vychlazeného těsta nastrouhejte navrch koláče. Dejte ho péct na 45 minut do trouby předehřáté na 175 °C.

  • Hruškové řezy



    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Hruškové řezy
    200 g polohrubé mouky

    150 g změklého másla

    150 g hnědého cukru

    3 vejce

    3 lžíce kakaa

    2 lžíce mléka

    2 lžičky prášku do pečiva

    na kousky nakrájené hrušky

     

    Postup:

    Máslo s cukrem utřete do pěny a do směsi postupně přimíchávejte vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklaďte kousky nakrájených hrušek. Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Jablečný koláč s ořechy



    Budete potřebovat (na 1 plech):

     

    Jablečný koláč s ořechy
    Na těsto:

    200 g polohrubé mouky

    180 g krystalového cukru

    1 vanilkový cukr

    3 vejce

    100 ml mléka

    100 ml oleje

    1 prášek do pečiva

    1 lžičku skořice

    tuk na vymazání

    mouku na vysypání formy

    zmrzlinu na ozdobení

     

    Na náplň:

    5 jablek

    1 vanilkový cukr

    200 g vlašských ořechů

    250 ml smetany

    2 vejce

    80 g krystalového cukru

     

    Postup:

    Žloutky utřete s cukry a postupně přimíchejte mouku, mléko, skořici a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte z nich šťávu. Smíchejte je s nahrubo nadrcenými ořechy a směs navrstvěte na těsto. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 15 minut. Mezitím smíchejte vejce s cukrem a smetanou. Po 15 minutách vyjměte koláč z trouby, přelejte směsí, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 až 20 minut. Koláč podávejte se zmrzlinou.

  • Kynutý koláč s tvarohem a lesním ovocem



    Budete potřebovat ( na 1 plech):

     

    Kynutý koláč s tvarohem a lesním ovocem
    Na těsto:

    500 g hladké mouky

    250 ml mléka

    1 kostku droždí s ovocem

    100 g cukru

    150 g másla

    1 vejce

    špetku soli

    tuk na vymazání plechu

     

    Na náplň:

    500 g lesního ovoce

    500 g tvarohu

    150 g cukru

    1 vejce

    1 lžíci citronové šťávy

     

    Na drobenku:

    200 g másla

    125 g cukru

    250 g mouky

    1 žloutek

     

    Postup:

    Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám, vypracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Mezitím promíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech, okraje nechte vyšší. Potřete ho tvarohem a poklaďte okapanými třešněmi. Navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 až 40 minut při teplotě 185 °C.

  • Bublanina s jahodami


    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Bublanina s jahodami
    2 hrnky polohrubé mouky

    1 hrnek krupicového cukru

    6 lžic teplé vody

    6 vajec

    1 prášek do pečiva

    1/2 hrnku mletých mandlí

    3 hrnky jahod nebo jiného ovoce

     

    Postup:

    Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Během šlehání přidávejte teplou vodu. Pak vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandle a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklaďte jahodami a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Třešňová bublanina



    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Třešňová bublanina
    3 hrnky hladké mouky

    2 hrnky krupicového cukru

    4 vejce

    1 hrnek sodovky

    1 hrnek rozpuštěného másla

    1 prášek do pečiva

    1 vanilkový cukr

    400 g třešní

     

    Postup:

    V míse ušlehejte vejce s cukrem a postupně přidávejte ostatní suroviny. Těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Třešně obalte v hladké mouce a těsto jimi poklaďte (obalené plody zůstanou navrchu, nebudou se propadat do těsta). Bublaninu pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Zemřel nejtěžší muž: 400kilového Pavla (†42)…

Ve slovenském městě Poltár našli v pátek v podvečer mrtvého nejtěžšího Slováka, Pavla Zuberce, zvaného…

celý článek »

Královské rodiny

Potvrzené těhotenství Meghan rozzuřilo člena…

Na těhotenství vévodkyně Megan (37) čekala celá Británie. Spekulovalo se o tom už od svatby a  pokaždé,…

celý článek »

Svět

Za smrtí milionáře stojí asi „selfíčko“.…

Letecké neštěstí u Sydney, při kterém na Silvestra zahynula celá posádka hydroplánu, pravděpodobně…

celý článek »

VIP sport

Stadion obcházela smrt! Při zápase Slováků…

Zatímco na trávníku se bojovalo o body do Ligy národů, v hledišti šlo o život. Sobotní fotbalový…

celý článek »