Sezóna borůvek je tu! Jak je zpracovat, aby vydržely co nejdéle | Recepty.Blesk.cz

Sezóna borůvek je tu! Jak je zpracovat, aby vydržely co nejdéle

  • Borůvky jsou plné antioxidantů
    Borůvky jsou plné antioxidantů
    Foto: Shutterstock.com
    3července   2016  /  06:00

    Čerstvé jen s cukrem a smetanou, rozmixované do koktejlu, v kynutých knedlících, v podobě džemu nebo třeba v některém z mnoha koláčů, které se z nich pečou. Jejich využití je široké. A lahodné chuti málokdo odolá. I proto je dobré vědět, co s nimi udělat, aby vám doma nechytly plíseň a neskončily nakonec v odpadcích.

  • Plesnivění zabrání ocet a soda


    Foto: Dione

     

    Určitě už se vám také stalo, že borůvky uložené v lednici už po dvou dnech začaly plesnivět. Tomu příště můžete snadno zabránit. Stačí je jen hned po přinesení domů vykoupat v protiplísňovém roztoku. Vše, co na jeho přípravu potřebujete, najdete v kuchyni. Je to ocet a jedlá soda. Ty plody zbaví všech zárodků bakterií a plísní.

     

    Smíchejte si ocet s vodou v poměru jedna ku deseti, tedy například na deci octa použijte litr vody. V jiné nádobě si také v litru vody rozmíchejte jednu a půl polévkové lžíce jedlé sody. Borůvky nasypte na sítko a opláchněte pod tekoucí vodou. Pak je přesypejte do připravené octové vody přibližně na dvě minuty, sceďte a následně je ještě na stejnou dobu namočte do roztoku s jedlou sodou. Nakonec ovoce znovu opláchněte pod čistou tekoucí vodou, jemně osušte papírovou utěrkou a uložte do lednice.

     

    Borůvkové moučníky: Lahodné koláče i nepečené dezerty

    Borůvkové moučníky: Lahodné koláče i nepečené dezerty

    Konečně jsme se dočkali! V lesích i na trzích je spousta borůvek a byl by hřích je nevyužít. Borůvkové dezerty jsou božské. Vyzkoušejte pečené, nepečené,…celý článek

  • Zamražte je

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud chcete mít "čerstvé" borůvky k dispozici i v zimě, klidně je zamrazte. Nebojte se, pokud to uděláte správně, zachovají si vitaminy i své protizánětlivé a antioxidační účinky. S uložením do mrazáku ale dlouho neváhejte, udělejte to hned poté, co jste je přinesli domů.

     

    Kvalitní nepoškozené plody oddělte od těch narušených tak, že je nasypete do vody. Ty špatné klesnou ke dnu. Zároveň se zbavíte i nečistot, jako jsou lístečky, jehličí a větvičky. Nenechávejte je ale namočené dlouho. Borůvky pak ještě na sítku rychle opláchněte pod ledovou tekoucí vodou, nechte okapat a oschlé ovoce rozložte v jedné vrstvě na plech nebo tác a zamrazte. Zmrzlé plody následně přesypejte do mikrotenového sáčku nebo plastové krabičky.

     

    Měkké přezrálé plody můžete zmrazit s cukrem. Na kilo borůvek ho budete potřebovat 150 gramů. Plody s cukrem promíchejte, nechte zmrazit na tácu jako v předchozím případě a pak naplňte do vhodných nádob.

     

    5 tipů, jak zamrazit ovoce, aby bylo co nejlepší

    5 tipů, jak zamrazit ovoce, aby bylo co nejlepší

    Sladké jahody, šťavnaté třešně, voňavé broskve, nakyslý rybíz, pikantní angrešt... Sezona zrání je v plném proudu, zahrady překypují bohatou úrodou,…celý článek

  • Usušte je

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud rádi snídáte müsli, zkuste si borůvky usušit. Tak jako to dělaly naše babičky. Zachovávají si stejné vlastnosti jako čerstvé plody. Po namočení je pak ale klidně můžete použít třeba do koláčů či knedlíků stejně jako ty čerstvé.

     

    Pokud je to možné, přebrané, opláchnuté a osušené borůvky nechte nejdřív schnout na venku na vzduchu, rozložené na plechu. Vyvarujte se ale přímého sluníčka. Pak je dosušte v troubě při teplotě, která nesmí přesáhnout 45 °C. Během sušení je občas promíchejte, aby prosychaly rovnoměrně. Pokud nemáte k sušení venku vhodné podmínky, sušte je opatrně v troubě při teplotě okolo 50 °C.

     

    Dobře usušené borůvky by měly být tvrdé, ale ne přeschlé. Poznáte je tak, že po rozmáčknutí nesmí být vlhké. Usušené borůvky skladujte v uzavřené nádobě, papírových nebo látkových sáčcích na suchém, chladném a vzdušném místě.

  • Zavařte je

    Foto: shutterstock.com

     

    Poslední možností, jak si borůvky užívat i mimo jejich sezonu, je zavařit je. Připravit z nich můžete kompoty, džemy i vynikající sirupy. A kombinovat se dají i s jiným ovocem. Tady jsou dva recepty pro inspiraci.

     

    Opilý borůvkový džem s broskvemi

     

    Ingredience:

     

    500 gramů borůvek
    4 broskve
    250 gramů želírovacího cukru
    2 polévkové lžíce citronové šťávy
    0,5 dcl rumu

     

    Postup:
    Borůvky důkladně propláchněte, přesypejte do hrnce a prudce povařte. Broskve ponořte na několik vteřin do vroucí vody, ihned je přelijte studenou vodou a oloupejte je. Rozkrojte, vyjměte pecku a dužninu nakrájejte na kostičky. Ty přidejte k borůvkám a znovu povařte. Po asi pěti minutách přidejte cukr, citronovou šťávu a vařte ještě asi dalších pět minut. Nakonec přidejte rum, promíchejte, džem nalijte do v troubě nahřátých suchých skleniček a zavíčkujte. Asi po pěti minutách otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.


    Babiččin voňavý borůvkový sirup

     

    Ingredience:

     

    1 kg borůvek
    1,5 kilogramu cukru
    4 gramy kyseliny citronové
    koření podle chuti (koriandr, skořice a hřebíček...)

     

    Postup:
    Přebrané a omyté borůvky rozmačkejte, přendejte do velké zavařovací sklenice a jednotlivé vrstvy prosypávejte cukrem. Podle chuti přidejte i nadrcené koření. Sklenici pak překryjte kusem plátýnka, převažte provázkem a nechte stát v chladnu 2 až 3 dny. Občas promíchejte. Pokud vám borůvky začnou kvasit, vůbec to nevadí. Šťávu pak přefiltrujte přes čisté plátýnko nebo utěrku do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a rychle zahřejte na teplotu 85 °C. Okamžitě ji nalijte do připravených nahřátých lahví a zazátkujte.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz