Bez hrudek a žmolků, krémová a přitom krásně pevná. Tak by měla vypadat dobře připravená bramborová kaše. Aby se vám ale taková povedla, musíte dodržet pár kroků, důležitých pro její přípravu. Uvidíte ale, že na tom není nic složitého.
Přesný recept, jak na bramborovou kaši krok za krokem, najdete ZDE >>>
První surovinou, se kterou při přípravě bramborové kaše nesmíte šetřit, je sůl! Stejně jako těstoviny, také brambory totiž absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že bramborová kaše chutná nevýrazně.
Jaký typ brambor se hodí na kaši?
Možná si říkáte, že na tom, jaké brambory na bramborovou kaši použijete, přece vůbec nezáleží. Vždyť je přece stejně rozmixujete. Jenže to vůbec není pravda! Důležité je rozlišovat varný typ brambor. Právě ten určuje, pro jakou kuchyňskou úpravu se která odrůda hodí.
Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Máslo je nepostradatelnou součástí přípravy mnoha jídel studené i teplé kuchyně, proto se bez něj v kuchyni v podstatě neobejdeme. Jeho cena za poslední…celý článek
Na kaši proto vždycky vybírejte typ C. Obsahuje velké množství škrobu a proto skvěle absorbuje smetanu a máslo. Je také vhodný na přípravu bramborového těsta na bramborové knedlíky a noky, výrobu domácích hranolků, bramboráků a bramborových placek.
Jak uvařit bramborovou kaši
Pokud nevíte, kolik brambor si připravit, řiďte se tím, že na čtyři porce je to asi jeden kilogram. Brambory důkladně oloupejte, zbavte všech zbytků oček a nasekaných míst, nakrájejte na stejnoměrné kousky, omyjte studenou vodou a dejte vařit. Doba vaření se může mírně lišit, bývá to však většinou okolo 20 minut. Pro jistotu brambory ochutnejte, a pokud jsou dostatečně měkké, slijte z nich všechnu vodu.
5 rychlých a levných receptů z brambor

Jsou snadné, skvěle chutnají a moc za ně neutratíte. Tak proč se rovnou nepustit do vaření? Jedna z nejběžnějších surovin nabízí nepřeberné množství…celý článek
Brambory rozmělněte na menší kousky a vezměte si na pomoc ruční šlehač. Nejdřív ho zapněte na nízké otáčky, poté výkon zvyšte. Pak zapracujte máslo a mléko. Zapamatujte si ale, že je třeba vyndat je včas dopředu z lednice, aby se ohřály alespoň na pokojovou teplotu. Mléko či smetanu je dokonce lepší ohřát na sporáku nebo v mikrovlnce. Studené ingredience by totiž vařené brambory prudce ochladily a nevstřebaly se do nich. Nakonec vše opět důkladně vyšlehejte do hladké konzistence.
Pozor! Nikdy nepoužívejte mixér. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Kaše pak bude lepkavá a nechutná.
Pokud rádi experimentujete, můžete si klasickou kaši ozvláštnit mnoha různými způsoby. Nejjednodušší je dozdobení osmaženou cibulkou či nasekanými bylinkami. Přidat do ní ale můžete třeba i podušený listový špenát, jarní cibulku, oblíbenou zeleninu, lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu. Obzvláště chutná je pak kaše, do níž jste zašlehali natrouhaný parmezán.
Rychlé a levné večeře z brambor: Bramboračka, křupavý bramborák nebo tortilla!

Jídla z brambor jsou rychle hotová, moc za ně neutratíte, a navíc si pochutnáte. Proč se do nich hned nepustit? Můžete vybírat z desítky nejrůznějších…celý článek
Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího,…celý článek