Rychlé a levné večeře z brambor: Bramboračka, křupavý bramborák nebo tortilla! | Recepty.Blesk.cz

Rychlé a levné večeře z brambor: Bramboračka, křupavý bramborák nebo tortilla!

Foto: Shutterstock
15.09.2017 / 06:00

Jídla z brambor jsou rychle hotová, moc za ně neutratíte, a navíc si pochutnáte. Proč se do nich hned nepustit? Můžete vybírat z desítky nejrůznějších variant, od polévek přes zapečené brambory nebo vynikající bramboráky. 

V podzimních dnech není nic lepšího než polévka, která vás zahřeje, zasytí a udělá dobře i vaší duši. Ne nadarmo se říkalo, že polévky jsou grunt. S nimi začněte nedělní oběd, nebo si je dopřejte k večeři. A pokud jste ještě z lesa přinesli nějaké houby, přidejte je k bramborám!

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Lehká bramboračka s hříbky

Lehká bramboračka s hříbky

Snažíte se zhubnout, ale máte chuť na bramboračku? Dejte si její odlehčenou verzi.celý článek

 

Milujete placky, nebo bramboráky? Takový bramborák je naprostá klasika, které nikdo neodolá. Původně se bramborák dělal bez vajec, jen s minimem mouky, zato se do něj kromě česneku dávala i cibulka, která se zpěnila na slanině. Poté se vše zprudka peklo v troubě. Nakrájený bramborák se podával teplý a zapijel se mlékem. Tyhle recepty na perlu české kuchyně znáte?

Skvělé křupavé bramboráky

Skvělé křupavé bramboráky

Tak trochu jiný recept na známou bramborovou pochoutku. Tentokrát v něm nehledejte česnek, naopak jiné skvělé ingredience.celý článek

Bramborák s cuketou

Bramborák s cuketou

Kombinace brambor s cuketou je skvělá a zajímavá i chuťově. Jako přílohu zvolte kysané zelí.celý článek

Bramborák s uzeninou a jarní cibulkou

Bramborák s uzeninou a jarní cibulkou

Bramborák je skvělý jako příloha ke guláši, ale když do něj přidáte uzeninu nebo uzené, pochutnáte si na něm i jen tak.celý článek

Bramborák se sýrem a šunkou

Bramborák se sýrem a šunkou

Milovníci masa budou rádi, když místo klasiky uděláte bramborák, ve kterém je šunka.celý článek

 

Brambory jsou skvělé i zapečené nebo plněné třeba sýrem, špenátem či uzeným masem. Výborné jsou také brambory pečené v troubě, do nichž přidáte nejrůznější koření, třeba provensálské. Tyhle recepty znáte?

Plněné brambory se špenátem a ricottou

Plněné brambory se špenátem a ricottou

Tyhle plněné brambory vám budou určitě chutnat!celý článek

Plněné brambory s tuňákem

Plněné brambory s tuňákem

Jednoduché jídlo, které stačí doplnit salátem, a máte skvělou večeři nebo oběd.celý článek

Zapečené brambory s uzeným masem

Zapečené brambory s uzeným masem

Naprostá klasika, kterou nelze nemilovat. Také se vám sbíhají sliny?celý článek

Pečené provensálské brambory

Pečené provensálské brambory

Jsou rychlé, levné a dokonale voní Francií.celý článek

Bramborová jídla mají rádi i v jiných zemích, třeba ve Španělsku nebo ve Francii. Španělé mají vyhlášenou tortillu, která se podobá naší omeletě, ale jsou v ní samozřejmě brambory. Vyzkoušejte ji, chutná výtečně a rozhodně vám nebude kručet v břiše.

Španělská tortilla

Španělská tortilla

Tuhle omeletu si zamilujete. Připravíte ji ze syrových brambor, cibule, vajec a dochutíte tím, co najdete v lednici.celý článek

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Tohle jednouduché a levné zapečené jídlo chutná skvěle. A čím tenčí plátky, tím křupavější zážitek. Můžete k němu podávat třeba bylinkový tvaroh.celý článek

Máte-li ráda smetanová jídla, otestujte smetanové brambory, v nichž je smetany opravdu požehnaně. A protože je tohle jídlo syté a kalorické díky smetaně, klidně ho můžete servírovat jako hlavní chod bez masa či jiné přílohy.

Smetanové brambory

Smetanové brambory

Chutný bezmasý oběd.celý článek

 

Víte, jak nejlépe připravit šťouchané brambory? Není to až tak lehké, takže si nechte poradit od šéfkuchaře Radka Davida:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař vás naučí ty nejlepší šťouchané brambory • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

Dívka (7) po drsném znásilnění v nemocnici…

Indie byla letos označená za nejnebezpečnější zemi pro ženy. A přestože se vláda snaží zakročit proti…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

Evropská liga

Slavia – Bordeaux 1:0. První výhru ve skupině…

Fotbalisté Slavie vstoupili do základní skupiny C Evropské ligy domácím vítězstvím 1:0 nad francouzským…

celý článek »