Jídla z brambor jsou rychle hotová, moc za ně neutratíte, a navíc si pochutnáte. Proč se do nich hned nepustit? Můžete vybírat z desítky nejrůznějších variant, od polévek přes zapečené brambory nebo vynikající bramboráky.
V podzimních dnech není nic lepšího než polévka, která vás zahřeje, zasytí a udělá dobře i vaší duši. Ne nadarmo se říkalo, že polévky jsou grunt. S nimi začněte nedělní oběd, nebo si je dopřejte k večeři. A pokud jste ještě z lesa přinesli nějaké houby, přidejte je k bramborám!

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek
Milujete placky, nebo bramboráky? Takový bramborák je naprostá klasika, které nikdo neodolá. Původně se bramborák dělal bez vajec, jen s minimem mouky, zato se do něj kromě česneku dávala i cibulka, která se zpěnila na slanině. Poté se vše zprudka peklo v troubě. Nakrájený bramborák se podával teplý a zapijel se mlékem. Tyhle recepty na perlu české kuchyně znáte?

Tak trochu jiný recept na známou bramborovou pochoutku. Tentokrát v něm nehledejte česnek, naopak jiné skvělé ingredience.celý článek

Kombinace brambor s cuketou je skvělá a zajímavá i chuťově. Jako přílohu zvolte kysané zelí.celý článek
Bramborák s uzeninou a jarní cibulkou

Bramborák je skvělý jako příloha ke guláši, ale když do něj přidáte uzeninu nebo uzené, pochutnáte si na něm i jen tak.celý článek
Brambory jsou skvělé i zapečené nebo plněné třeba sýrem, špenátem či uzeným masem. Výborné jsou také brambory pečené v troubě, do nichž přidáte nejrůznější koření, třeba provensálské. Tyhle recepty znáte?
Zapečené brambory s uzeným masem

Naprostá klasika, kterou nelze nemilovat. Také se vám sbíhají sliny?celý článek
Bramborová jídla mají rádi i v jiných zemích, třeba ve Španělsku nebo ve Francii. Španělé mají vyhlášenou tortillu, která se podobá naší omeletě, ale jsou v ní samozřejmě brambory. Vyzkoušejte ji, chutná výtečně a rozhodně vám nebude kručet v břiše.

Tuhle omeletu si zamilujete. Připravíte ji ze syrových brambor, cibule, vajec a dochutíte tím, co najdete v lednici.celý článek

Tohle jednouduché a levné zapečené jídlo chutná skvěle. A čím tenčí plátky, tím křupavější zážitek. Můžete k němu podávat třeba bylinkový tvaroh.celý článek
Máte-li ráda smetanová jídla, otestujte smetanové brambory, v nichž je smetany opravdu požehnaně. A protože je tohle jídlo syté a kalorické díky smetaně, klidně ho můžete servírovat jako hlavní chod bez masa či jiné přílohy.
Víte, jak nejlépe připravit šťouchané brambory? Není to až tak lehké, takže si nechte poradit od šéfkuchaře Radka Davida: