Jak důležitá je teplota vody při přípravě kávy? Víc, než si myslíte | Recepty.Blesk.cz

Jak důležitá je teplota vody při přípravě kávy? Víc, než si myslíte

Foto: shutterstock.com
03.03.2016 / 06:00

Kvalita kávy, její čerstvost i hrubost mletí. Pokud na oblíbený voňavý nápoj nechodíte jen do kavárny, víte, že na tomhle všem opravdu záleží. Je tu však ještě jedna věc, která výslednou chuť kávy ovlivňuje mnohem víc, než si myslíte. A tou je správná teplota vody, kterou při přípravě používáte. Víte, kolik stupňů by měla mít?

 

I když to může znít neuvěřitelně, voda, kterou kávu zaléváme, a její teplota jsou jednou z nejdůležitějších podmínek pro přípravu chutného a voňavého nápoje. Voda totiž chuť z kávové sedliny doslova vytáhne. Tomuto procesu se říká extrakce, neboli vyluhování. 

 

Správná teplota pro dokonalou chuť

 

Zdá se vám, že vaše káva chutná hořce? Možná ji zaléváte vroucí vodou. V takovém případě riskujete, že kávu "spálíte", a z ní se tak uvolní zbytky, které vznikly při pražení. Je-li naopak voda příliš studená, riskujete nedostatečné vyluhování. Káva je pak slabá a může chutnat nakysle.

 

Existuje i způsob přípravy, který využívá studenou vodu – takzvaná cold brew, neboli filtrovaná ledová káva, kdy se káva nechává luhovat alespoň dvanáct hodin ve studené vodě, a vznikne tak kávový nápoj se sladkou ovocnou chutí a minimální kyselostí. To je ale na jiný článek.

 

Ani studená, ani vařící

 

Vraťme se teď tedy ke kávě klasické. Jak ji doma uvařit, abychom si ji opravdu vychutnali? Optimální teplota pro přípravu lahodného životabudiče se pohybuje okolo třiadevadesáti stupňů Celsia. Proč?

 

Jak potvrdily mnohé provedené výzkumy, právě při teplotě mezi devadesáti a šestadevadesáti stupni se totiž ve vodě nejlépe rozpouštějí aromatické látky, které pražené kávové zrno obsahuje. Právě proto tedy na teplotě vody opravdu záleží.

 

Jak teplotu kontrolovat?

 

Existuje hned několik způsobů, jak dosáhnout správné teploty pro přípravu kávy. Buď si můžete pořídit chytrou rychlovarnou konvici, která umí regulovat teplotu ohřívané vody v rozmezí od osmdesáti až do sta stupňů Celsia, nebo můžete použít další, mnohem méně pohodlnou možnost, a tou je koupit si nějaký potravinový teploměr a teplotu vody pracně měřit.

 

Pokud ale nechcete investovat do jakéhokoliv nákupu a vodu ohříváte v rychlovarné konvici, nechte ji nejdřív projít varem a poté, co se konvice vypne, počkejte přibližně půl minuty. Právě za tu dobu by měla teplota poklesnout na požadovanou výši.

 

UPEČTE SI NĚCO MALÉHO KE KÁVĚ:

MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

MAKOVÁ HRNKOVÁ BUCHTA

 

DALŠÍ RECEPTY Z KATEGORIE PEČENÍ

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz