6 tipů, jak využít běžné kuchyňské pomocníky. Škrabku na sýr, vaflovač na omelety | Recepty.Blesk.cz

6 tipů, jak využít běžné kuchyňské pomocníky. Škrabku na sýr, vaflovač na omelety

  • Obyčejná škrabka na zeleninu dokonale nahradí speciální kráječ sýra.
    Obyčejná škrabka na zeleninu dokonale nahradí speciální kráječ sýra.
    Foto: shutterstock.com
    12ledna   2016  /  06:00

    Kráječ na vajíčka, škrabka na zeleninu, vaflovač, kopečkovač na zmrzlinu... Každá kuchyňská linka je takového nářadí na urychlení a zjednodušení vaření plná. Škoda jen, že je příliš jednoúčelové, takže většinu času jen zabírá místo. Je tomu ale skutečně tak? Poradíme vám pár vychytávek, jak tyto pomocníky prakticky využít i na něco jiného, než byly původně určené.

  • Škrabka na zeleninu

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud chcete získat tenké, dlouhé plátky sýru, nemusíte si na to kupovat nové speciální náčiní. Využít můžete klasickou škrabku na zeleninu, která nechybí v žádné domácnosti. Je na to totiž jako stvořená. Skvělá je na tvrdé sýry, jako je třeba parmazán, ale i na většinu ostatních. Takto nakrájený sýr se hodí například na saláty, na dochucení těstovin nebo na dozdobení obložených mís. Škrabku můžete využít i na krájení studeného másla. 

  • Kopečkovač (naběračka) na zmrzlinu

    Foto: shutterstock.com


    Speciální naběračka je nedocenitelná na tvoření rovnoměrných a úhledných kopečků zmrzliny. Použít ji ale můžete i při pečení máslových sušenek a stále oblíbenějších cookies. Neušpiníte si ruce, protože nebudete muset dělat kuličky, a navíc budou vaše sušenky jedna jako druhá. Těsto jednoduše naberete do tvořítka, vyklopíte na plech a pak už jen stačí dát sušenky upéct.

  • Mlýnek na kávu

    Foto: shutterstock.com


    Když potřebujete namlít trochu ořechů nebo mandlí třeba jen do krému nebo na dozdobení dezertů, určitě se vám nechce pracně vytahovat a špinit kuchyňského robota. Proto ale hned nemusíte hned kupovat nový malý mlýnek. Využít totiž klidně můžete mlýnek na kávu. Ten je skvělý hlavně na měkčí druhy oříšků, jako jsou například vlašské, pekanové nebo piniové oříšky. Nemelte je však příliš dlouho, mohla by z nich vzniknout jen neúhledná kaše.

  • Vaflovač

    Foto: shutterstock.com


    Není nad teplé a voňavé vafle s marmeládou, nugetou nebo javorovým sirupem. Když už ale budete mít sladkého dost, zkuste využít vaflovač k přípravě báječných omelet. Vajíčka vyklepněte do misky, vmíchejte podle chuti nakrájenou zeleninu a uzeninu, přidejte trochu mléka a vidličkou nebo metličkou našlehejte. Vaflovač důkladně vytřete nebo vystříkejte olejem, vlijte do něj vaječnou směs a za tři minuty si můžete pochutnávat na dokonalé omeletě.

  • Kráječ na vajíčka

    Foto: shutterstock.com


    Dalším skvělým kuchyňským pomocníkem je strunový kráječ vajec, který jediným pohybem rozkrájí natvrdo uvařené vajíčko na kolečka. To vám tak "neutíká" po prkénku před rukou s nožem, nerozpadá se. Věděli jste ale, že kráječ můžete využít i při přípravě ovocného salátu a dalších dezertů? Skvěle funguje například při krájení jahod, ale i kiwi nebo avokáda. A použít ho můžete i na mozzarrelu.

  • Krájecí kolečko na pizzu

    Foto: shutterstock.com


    Ostrý kráječ pizzy si zase kromě oblíbeného italského pokrmu skvěle poradí také s čerstvými bylinkami, jako je například petrželka, koriandr, kopr a další. A pomůže i rychle nakrájet na menší kusy jídlo pro malé děti, jako jsou omelety, palačinky nebo třeba špagety.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz