Jak uvařit fantastický guláš? Vyzkoušejte osvědčené triky šéfkuchařů | Recepty.Blesk.cz

Jak uvařit fantastický guláš? Vyzkoušejte osvědčené triky šéfkuchařů

  • Foto: shutterstock.com
    23února   2016  /  06:00

    Chutný, voňavý, plný masa, které se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnat si ho můžete jen tak s chlebem nebo třeba s knedlíkem. Někdo dá zase radši přednost těstovinám. Guláše jsou klasikou, která nikdy nezklame. Chutnají totiž každému. A i když nejsou zase až tak složité na přípravu, existuje celá řada osvědčených triků, díky kterým bude výsledná chuť naprosto dokonalá.

  • Nejlepší guláš je z kližky

    ...

     

    Guláš můžete uvařit vlastně téměř z jakéhokoliv masa, ať už vepřového, kuřecího, krůtího, skopového, ze zvěřiny, a dokonce i z masa rybího. Na ten pravý hovězí guláš je ale tou nejvhodnější surovinou kližka. Má vysoký obsah kolagenu, takže je po uvaření měkká a šťavnatá. Pokud použijete maso například z plece, dbejte na to, aby byla prorostlá. Vždy také dejte přednost masu z býka, ne z krávy.


    Náš tip:
    Do guláše přidejte i trochu nakrájených vnitřností, jako jsou například játra nebo srdce. Dodají mu chuť.

  • Kolik masa, tolik cibule?


     

    Tuto základní gulášovou poučku jste už určitě slyšeli, možná se jí dokonce i řídíte. Profíci ale doporučují, aby byl objemový poměr 3:2 ve prospěch masa. Pokud to totiž s cibulí přeženete, bude hotový pokrm nasládlý a chuť guláše nevyvážená.

  • Na cibuli nespěchejte

    ...

     

    Věděli jste, že cibulku na guláš nestačí jen zpěnit? Nejen vyvážené množství, ale i správně osmažená cibule jsou základem pro dokonalý guláš. Na její smažení použijte sádlo nebo olej a vyberte si ten největší kastrol, který máte. Důležité totiž je, aby se cibule nedusila ve vysoké vrstvě, ale aby se opravdu smažila. Je však třeba to dělat pomalu, aby zkaramelizovala. Ve výsledku musí mít zlatohnědou barvu. Počítejte, že vám to zabere asi půl hodiny. Pro tu správnou barvu a chuť guláše je to však stěžejní.

  • Maso nechte zatáhnout

    ...

     

    Neméně důležitá je pak i správná úprava masa. To by mělo být nakrájené na přibližně stejné kusy. Ideální jsou kostky o velikosti asi tři krát tři centimetry. Aby bylo maso ve výsledku šťavnaté, je nutné ho nechat takzvaně zatáhnout. Což znamená zprudka ho opéci ze všech stran. Nebojte se nechat ho zlehka "přichytit" na dno hrnce. Vše se při následném dušení odvaří a dodá to výslednému pokrmu chuť.

  • Použijte správné koření

    ...

     

    Základním kořením do guláše jsou sůl, pepř a samozřejmě kvalitní sladká červená paprika. Tu je třeba krátce zasmahnout, aby se "rozvoněla". Dejte ale pozor na to, aby se nepřipálila. Zhořkla by. Mějte proto vždy po ruce horkou vodu, abyste mohli obsah hrnce rychle podlít. Milovníci ostřejších chutí mohou podle chuti přidat i papriku pálivou. Z dalšího koření by neměly chybět česnek a majoránka. Někdo používá i kmín. Ke zvěřině se pak hodí bobkový list, nové koření a jalovec.

  • Na zahušťování moukou zapomeňte

    Guláš

     

    I sebelepší guláš můžete ještě na konci pokazit. A to tehdy, když ho zahustíte moukou, nebo dokonce instantní jíškou. Nejlepší je nezahušťovat ho vůbec, zvládne to použitá cibule. Když už přece jen máte potřebu omáčku zahustit, tak jedině starým chlebem. Použijte nejlépe nastrouhanou kůrku.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    KUŘECÍ STEHNA NA BRAMBORÁCH

    GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

     

    DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

České celebrity

Mahulena Bočanová přiznala psychické potíže…

Ráda si dala bublinky nebo kvalitní víno, ale s tím je navždy konec. Herečka Mahulena Bočanová (51)…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Události

Těžce raněného českého vojáka čeká další…

Těžce zraněného českého vojáka v Afghánistánu ve čtvrtek čeká další operace. Potíže má se slezinou…

celý článek »