- Foto: shutterstock.com23. února 2016 / 06:00
Chutný, voňavý, plný masa, které se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnat si ho můžete jen tak s chlebem nebo třeba s knedlíkem. Někdo dá zase radši přednost těstovinám. Guláše jsou klasikou, která nikdy nezklame. Chutnají totiž každému. A i když nejsou zase až tak složité na přípravu, existuje celá řada osvědčených triků, díky kterým bude výsledná chuť naprosto dokonalá.
Nejlepší guláš je z kližky
Guláš můžete uvařit vlastně téměř z jakéhokoliv masa, ať už vepřového, kuřecího, krůtího, skopového, ze zvěřiny, a dokonce i z masa rybího. Na ten pravý hovězí guláš je ale tou nejvhodnější surovinou kližka. Má vysoký obsah kolagenu, takže je po uvaření měkká a šťavnatá. Pokud použijete maso například z plece, dbejte na to, aby byla prorostlá. Vždy také dejte přednost masu z býka, ne z krávy.
Náš tip:
Do guláše přidejte i trochu nakrájených vnitřností, jako jsou například játra nebo srdce. Dodají mu chuť.Kolik masa, tolik cibule?
Tuto základní gulášovou poučku jste už určitě slyšeli, možná se jí dokonce i řídíte. Profíci ale doporučují, aby byl objemový poměr 3:2 ve prospěch masa. Pokud to totiž s cibulí přeženete, bude hotový pokrm nasládlý a chuť guláše nevyvážená.
Na cibuli nespěchejte
Věděli jste, že cibulku na guláš nestačí jen zpěnit? Nejen vyvážené množství, ale i správně osmažená cibule jsou základem pro dokonalý guláš. Na její smažení použijte sádlo nebo olej a vyberte si ten největší kastrol, který máte. Důležité totiž je, aby se cibule nedusila ve vysoké vrstvě, ale aby se opravdu smažila. Je však třeba to dělat pomalu, aby zkaramelizovala. Ve výsledku musí mít zlatohnědou barvu. Počítejte, že vám to zabere asi půl hodiny. Pro tu správnou barvu a chuť guláše je to však stěžejní.
Maso nechte zatáhnout
Neméně důležitá je pak i správná úprava masa. To by mělo být nakrájené na přibližně stejné kusy. Ideální jsou kostky o velikosti asi tři krát tři centimetry. Aby bylo maso ve výsledku šťavnaté, je nutné ho nechat takzvaně zatáhnout. Což znamená zprudka ho opéci ze všech stran. Nebojte se nechat ho zlehka "přichytit" na dno hrnce. Vše se při následném dušení odvaří a dodá to výslednému pokrmu chuť.
Použijte správné koření
Základním kořením do guláše jsou sůl, pepř a samozřejmě kvalitní sladká červená paprika. Tu je třeba krátce zasmahnout, aby se "rozvoněla". Dejte ale pozor na to, aby se nepřipálila. Zhořkla by. Mějte proto vždy po ruce horkou vodu, abyste mohli obsah hrnce rychle podlít. Milovníci ostřejších chutí mohou podle chuti přidat i papriku pálivou. Z dalšího koření by neměly chybět česnek a majoránka. Někdo používá i kmín. Ke zvěřině se pak hodí bobkový list, nové koření a jalovec.
Na zahušťování moukou zapomeňte
I sebelepší guláš můžete ještě na konci pokazit. A to tehdy, když ho zahustíte moukou, nebo dokonce instantní jíškou. Nejlepší je nezahušťovat ho vůbec, zvládne to použitá cibule. Když už přece jen máte potřebu omáčku zahustit, tak jedině starým chlebem. Použijte nejlépe nastrouhanou kůrku.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
KUŘECÍ STEHNA NA BRAMBORÁCH
GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA
DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY