Jak uvařit fantastický guláš? Vyzkoušejte osvědčené triky šéfkuchařů | Recepty.Blesk.cz

Jak uvařit fantastický guláš? Vyzkoušejte osvědčené triky šéfkuchařů

  • Foto: shutterstock.com
    23února   2016  /  06:00

    Chutný, voňavý, plný masa, které se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnat si ho můžete jen tak s chlebem nebo třeba s knedlíkem. Někdo dá zase radši přednost těstovinám. Guláše jsou klasikou, která nikdy nezklame. Chutnají totiž každému. A i když nejsou zase až tak složité na přípravu, existuje celá řada osvědčených triků, díky kterým bude výsledná chuť naprosto dokonalá.

  • Nejlepší guláš je z kližky

    ...

     

    Guláš můžete uvařit vlastně téměř z jakéhokoliv masa, ať už vepřového, kuřecího, krůtího, skopového, ze zvěřiny, a dokonce i z masa rybího. Na ten pravý hovězí guláš je ale tou nejvhodnější surovinou kližka. Má vysoký obsah kolagenu, takže je po uvaření měkká a šťavnatá. Pokud použijete maso například z plece, dbejte na to, aby byla prorostlá. Vždy také dejte přednost masu z býka, ne z krávy.


    Náš tip:
    Do guláše přidejte i trochu nakrájených vnitřností, jako jsou například játra nebo srdce. Dodají mu chuť.

  • Kolik masa, tolik cibule?


     

    Tuto základní gulášovou poučku jste už určitě slyšeli, možná se jí dokonce i řídíte. Profíci ale doporučují, aby byl objemový poměr 3:2 ve prospěch masa. Pokud to totiž s cibulí přeženete, bude hotový pokrm nasládlý a chuť guláše nevyvážená.

  • Na cibuli nespěchejte

    ...

     

    Věděli jste, že cibulku na guláš nestačí jen zpěnit? Nejen vyvážené množství, ale i správně osmažená cibule jsou základem pro dokonalý guláš. Na její smažení použijte sádlo nebo olej a vyberte si ten největší kastrol, který máte. Důležité totiž je, aby se cibule nedusila ve vysoké vrstvě, ale aby se opravdu smažila. Je však třeba to dělat pomalu, aby zkaramelizovala. Ve výsledku musí mít zlatohnědou barvu. Počítejte, že vám to zabere asi půl hodiny. Pro tu správnou barvu a chuť guláše je to však stěžejní.

  • Maso nechte zatáhnout

    ...

     

    Neméně důležitá je pak i správná úprava masa. To by mělo být nakrájené na přibližně stejné kusy. Ideální jsou kostky o velikosti asi tři krát tři centimetry. Aby bylo maso ve výsledku šťavnaté, je nutné ho nechat takzvaně zatáhnout. Což znamená zprudka ho opéci ze všech stran. Nebojte se nechat ho zlehka "přichytit" na dno hrnce. Vše se při následném dušení odvaří a dodá to výslednému pokrmu chuť.

  • Použijte správné koření

    ...

     

    Základním kořením do guláše jsou sůl, pepř a samozřejmě kvalitní sladká červená paprika. Tu je třeba krátce zasmahnout, aby se "rozvoněla". Dejte ale pozor na to, aby se nepřipálila. Zhořkla by. Mějte proto vždy po ruce horkou vodu, abyste mohli obsah hrnce rychle podlít. Milovníci ostřejších chutí mohou podle chuti přidat i papriku pálivou. Z dalšího koření by neměly chybět česnek a majoránka. Někdo používá i kmín. Ke zvěřině se pak hodí bobkový list, nové koření a jalovec.

  • Na zahušťování moukou zapomeňte

    Guláš

     

    I sebelepší guláš můžete ještě na konci pokazit. A to tehdy, když ho zahustíte moukou, nebo dokonce instantní jíškou. Nejlepší je nezahušťovat ho vůbec, zvládne to použitá cibule. Když už přece jen máte potřebu omáčku zahustit, tak jedině starým chlebem. Použijte nejlépe nastrouhanou kůrku.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    KUŘECÍ STEHNA NA BRAMBORÁCH

    GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

     

    DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Drsné zjištění po Výměně manželek: Lenka…

Středeční premiérový díl Výměny manželek byl jako vždy plný emocí a napjatých situací. Lenka si v…

celý článek »

Příběhy

Překvapení v hloubětínském babyboxu: Našli…

V pražském hloubětínském babyboxu objevili malou holčičku! Několikaměsíční miminko sem někdo odložil…

celý článek »

Královské rodiny

Inspirace u Diany? Kate v Pákistánu „kopíruje“…

Vévoda a vévodkyně z Cambridge se nyní na služební cestě v Pákistánu objevili v tradičním oblečení…

celý článek »

Basketbal

Sázka na Satoranského. Sezonu začne v základu…

Český basketbalista Tomáš Satoranský začne novou sezonu NBA v roli prvního rozehrávače Chicaga. Před…

celý článek »