- Foto: shutterstock.com19. července 2015 / 06:00
Konečně jsme se dočkali! V lesích i na trzích je spousta borůvek a byl by hřích je nevyužít. Borůvkové dezerty jsou božské. Vyzkoušejte pečené, nepečené, lehké i hříšné a hlavně v nich nešetřete borůvkami. Bez nich to totiž nejde!
Jogurtový dort s borůvkami
Budete potřebovat (na 1 dort):
* 2 kelímky šlehačky
* 30 g práškové želatiny
* 150 ml mléka
* 400 ml jogurtu
* 70 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 sáček dětských piškotů
* 500 g borůvek
Postup:
Želatinu zalijte studeným mlékem a nechte nabobtnat, pak ji zahřejte ve vodní lázni, až se rozpustí. Jogurt pokojové teploty rozmíchejte s cukrem (i vanilkovým), vmíchejte do něj rozpuštěnou želatinu, borůvky a ušlehanou šlehačku. Směsí naplňte dortovou formu střídavě s piškoty. Nakonec nechte v chladnu ztuhnout.
Rychlý nepečený moučník
Budete potřebovat (na 1 dortovou formu):
* 400 g dětských piškotů
* 3 kelímky zakysané smetany
* borůvky
* 1 kelímek šlehačky
* 4 vanilkové cukry
* kousek čokolády
*ořechy
Postup:
Ušlehejte šlehačku, vmíchejte do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Dortovou formu vyložte fólií, naskládejte vrstvu piškotů, borůvky a šlehačkový krém. Vrstvy střídejte a zakončete piškoty. Zakryjte fólií, zatižte a nechte v chladu 2 hodiny, nejlépe však přes noc, odpočinout. Pak odstraňte fólii, ozdobte šlehačkou, posypejte nastrouhanou čokoládou a ořechy.
Tip pro zjednodušení: Pro rychlejší přípravu použijte mísu, každou vrstvu polijte šťávou (můžete přidat i trochu alkoholu).
Zakrytý borůvkový koláč
Budete potřebovat (pro 8 osob):
* 800 g borůvek
* 500 g hotového křehkého těsta
* 140 g třtinového cukru
* cukr moučku na posypání
* špetku mletého hřebíčku
* hladkou mouku na poprášení
* 2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
* 1 rozšlehané vejce na potření
Postup:
Do trouby dejte plech a nechte ho předehřát na 190 °C. Do hrnce dejte borůvky, hřebíček, cukr a zvolna zahřívejte asi 10 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Trochu šťávy pak odeberte do hrnku, rozmíchejte v ní škrob a pak opět zamíchejte zpátky do borůvek. Vařte pár minut do zhoustnutí. Na krém utřete žloutky s cukrem. V kastrolu zahřejte mléko, smetanu a vanilku téměř k varu. Sejměte z ohně a za stálého míchání vlijte žloutkovou směs. Zvolna pak zahřívejte a míchejte, dokud krém nezhoustne tak, že bude ulpívat na vařečce. Nechte vychladnout.
Rozválejte asi dvě třetiny těsta dokulata a vyložte jím dno a stěny dortové formy. Naplňte borůvkami. Rozválejte zbytek těsta a zakryjte jím náplň. Přečnívající těsto důkladně otočte dovnitř a přitlačte. Uprostřed udělejte otvor o průměru 1 cm tak, aby mohla unikat pára. Potřete vejcem a posypejte cukrem. Vložte do trouby na předehřátý plech a pečte dozlatova. Před podáváním poprašte přes sítko cukrem.
Čokoládové řezy s tvarohovou náplní
Budete potřebovat:
Na těsto:
* 5 lžic polo hrubé mouky
* 3 lžíce kakaa
* 6 žloutků
* 6 lžic cukru
* 2 lžíce oleje
* 6 bílků
Na náplň:
* 200 g cukru krystal
* 125 g másla
* 2 kostky měkkého tvarohu
* 1 želatinový ztužovač
Na polevu:
* 100 g čokolády na vaření
* 2 lžíce mléka
* 1 lžíci ztuženého rostlinného tuku
Postup:
Nejprve oddělte žloutky od bílků a ze šesti bílků si ušlehejte sníh. Pak ušlehejte šest žloutků s šesti lžícemi cukru. Do ušlehané hmoty postupně přidávejte olej, polohrubou mouku, kakao a sníh z bílků. Těsto pak vylejte do pekáče vyloženého pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C.
Na přípravu náplně utřete máslo s cukrem a kostkami měkkého tvarohu, přimíchejte ztužovač a touto směsí pak potřete upečený a vychladlý koláč. Nahoru poklaďte umyté a okapané borůvky. V teplé vodní lázni rozpusťte čokoládu s mlékem a tukem. Mírně vychladlou polevu nalijte opatrně na povrch koláče. Nechte v chladu ztuhnout. Nakrájené řezy můžete podávat se šlehačkou a lístky čerstvé máty.
Křehké osvěžení
Budete potřebovat (ne 1 plech):
Na těsto:
* 4 vejce
* 140 g práškového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* 100 ml mléka
* 100 ml oleje
* 160 g hladké mouky
* 1 balíček prášku do pečiva
Na náplň:
* 2 balíčky želatiny
* 500 g bílého jogurtu
* 150 g práškového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* šťávu z 1/2 citronu
* 2 lžíce rumu
* 500 ml smetany na šlehání
* 500 g velkých kanadských borůvek
Postup:
Vejce, práškový a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny, přidejte mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vylijte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby. Želatinu namočte podle návodu do studené vody. Jogurt, práškový a vanilkový cukr, citronovou šťávu a rum vymíchejte. Želatinu rozpusťte na mírném ohni a ještě do teplé přidejte 2 lžíce jogurtové směsi. Důkladně promíchejte a zapracujte do zbytku jogurtu.
Šlehačku vyšlehejte dotuha a opatrně zapracujte do jogurtové směsi.
Do náplně vmíchejte na půlky rozkrájené borůvky (potřebujete hodně ostrý nůž). Krém naneste na upečený vyhlazený korpus, na který ještě před tím můžete v tenké vrstvě nanést marmeládu podle chuti. Povrch s krémem nakonec uhlaďte a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice.Borůvkové lívanečky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 vejce
* 4 balíčky vanilkového cukru
* 4 kelímky bílého jogurtu (po 150 ml)
* 15 až 20 lžic polohrubé mouky
* 2 lžičky jedlé sody
* olej na smažení
* borůvky nebo borůvkový džem
Postup:
V míse rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Do směsi prosejte mouku smíchanou se sodou. Těsto vymíchejte dohladka a nechte chvíli odpočinout. Na lívanečníku do každého dílku vlijte lžičku oleje a naběračkou nalijte těsto. Lívance upečte po obou stranách dočervena, hotové slepte po dvou džemem nebo rozmačkanými borůvkami. Před podáváním je můžete posypat grankem nebo strouhaným tvrdým tvarohem.