- Foto: shutterstock.com9. srpna 2015 / 06:00
Koláče plné letního ovoce jsou prostě neodolatelné. Kromě klasické bublaniny a svěžích tvarohových variant vyzkoušejte také minikoláčky nebo muffiny, které si zamiluje každý. Děti kvůli tomu, že se jim vejdou do dlaně, dospělí kvůli tomu, že s nimi můžou rychle zahnat neodolatelnou chuť na sladké.
Tvarohový koláč s broskvemi
Budete potřebovat:
* 500 g plnotučného tvarohu
* 4 broskve
* 2 vejce
* 150 g práškového cukru
* 50 g vanilkového cukru
* 2 lžíce škrobové moučky
* 200 ml smetany na šlehání
* 100 g změklého másla
* 2 lžíce strouhané čokolády
Postup:
Máslo, žloutky, práškový a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh, smetanu, škrobovou moučku a dobře promíchejte. Broskve umyjte a nakrájejte na čtvrtky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte do tvarohové hmoty, polovinu poté nalijte do formy na pečení, na povrch poklaďte kousky broskví a navrstvěte druhou polovinu hmoty. Formu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte. Vychlazený koláč vyndejte z formy a posypejte strouhanou čokoládou.
Rychlá třešňová bublanina
Budete potřebovat:
* 250 g polohrubé mouky
* 250 g moučkového cukru
* 400 g vypeckovaných třešní
* 3 vejce
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 100 ml vody
* 100 ml oleje
Postup:
Žloutky oddělte od bílků. Ze žloutků a cukru vyšlehejte tuhý sníh. Smíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva. Do směsi ze žloutků a cukru vmíchejte olej, vodu, přidejte mouku a promíchejte. Přimíchejte sníh z bílků. Hmotu vylijte na plech a uhlaďte. Na povrch naskládejte třešně a upečte při 180 °C.
Malinové košíčky s vanilkovým krémem
Budete potřebovat (na 6 kusů):
* 900 g listového těsta
* 500 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 6 žloutků
* 100 g krystalového cukru
* 30 g hladké mouky
Postup:
Listové těsto rozválejte na 5 milimetrů silný plát, tím vyložte malé koláčové formičky o průměru 10 cm. Těsto vytáhněte až na kraje forem a několikrát propíchejte vidličkou. Koláčky dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Poté je vyndejte a počkejte, až vychladnou.
Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábejte z něj dřeň, tu spolu s luskem přimíchejte do mléka a krátce povařte. V misce vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a postupně přimíchejte mouku. Horké (nikoli vařící!) mléko vyšlehejte do žloutkového krému, vše vlijte do hrnce, vyberte vanilkový lusk a za stálého míchání nechte přejít varem. Hrnec odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. Na hotové a vychlazené korpusy naneste vanilkový krém a nakonec maliny. Ty předtím obalte v moučkovém cukru.
Muffiny s lesním ovocem
Budete potřebovat (na 12 kusů):
* 250 g hladké mouky
* 200 g čerstvého lesního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky)
* 3 pomeranče
* špetku soli
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 100 g hnědého cukru
* 1 vejce
* 6 lžic oleje
* máslo na vymaštění formy
Postup:
Pomeranče umyjte v teplé vodě, osušte a nastrouhejte z nich 1/2 lžíce kůry, rozpulte je a vymačkejte z nich 250 ml šťávy. Mouku prosejte do mísy, přimíchejte prášek do pečiva, špetku soli a cukr. Vejce rozklepněte do misky, přidejte pomerančovou kůru, olej a vyšlehejte do pěny. Šťávu přilijte k vaječné směsi přes síto. Těsto vymíchejte vařečkou dohladka, pokud je příliš husté, přimíchejte do něj pomerančovou šťávu. Ovoce opatrně zamíchejte do těsta. Plech na muffiny nebo malé formičky vymažte máslem a těsto rozdělte do forem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte.
Koláčky s mandlovým krémem
Budete potřebovat (na 6 kusů):
* 250 g listového těsta
* hladkou mouku na posypání plechu
* 6 půlek suchých broskví (nebo jiného ovoce)
na krém:
* 100 g mletých mandlí
* 50 g cukru krupice
* 60 g čerstvého másla
* 1 malé vejce
* 1 bílek
* 2 až 3 kapky mandlové esence (nemusí být)
na polevu:
* 2 lžíce broskvového džemu
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C, na mírně pomoučněném vále rozválejte těsto na tloušťku asi 1 cm a vyplňte jím 6 formiček o průměru 10 cm. Vystřihněte stejně velká kolečka pečicího papíru a vyložte jimi prostředek formiček a jako zátěž použijte fazolky. Pečte, dokud okraje nezačnou hnědnout (10 až 12 minut). Vytáhněte z trouby, odstraňte z formiček fazolky i pečicí papír a znovu dejte do trouby dopéct (asi 4 až 5 min.), dokud těsto pěkně nezezlátne.
Vyndejte, nechte vychladnout a připravte si mandlový krém na náplň. Mleté mandle, cukr a máslo vyšlehejte. Přidejte vejce, bílek, mandlovou esenci a dobře promíchejte. Půlku broskve (nebo kousek jiného ovoce) vložte doprostřed každého košíčku a kolem nalijte připravenou směs. Dávejte však pozor, aby se náplň nedostala až na samotné ovoce. Košíčky pak umístěte na plech a vraťte na 20 minut do trouby, dokud náplň neztuhne. Poté vytáhněte a nechte vychladnout.
Mezitím na pánvi ohřejte džem, tím nakonec potřete hotové košíčky a podávejte. Pro ozvláštnění výsledné chuti můžete smíchat dva druhy džemu a k mandlové esenci přidat lžičku rumu.