5 triků, jak upéct nejlepší jablečný štrúdl, který se netrhá | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak upéct nejlepší jablečný štrúdl, který se netrhá

  • Foto: http://recepty.blesk.cz/
    16října   2016  /  06:00

    Milují ho dospělí i děti. Ať už ten křehký tažený, kynutý nebo z listového těsta, dáváme si ho ke snídani, k odpolední kávě i jen tak na chuť. Jablečný závin je zkrátka naší tradiční sladkou pochoutkou, na které si pochutnávají už celé generace. Přesto se ale při jeho přípravě dá hodně věcí zkazit. Vyvarujte se příště těch nejčastějších chyb.

  • Mouku prosejte a přidejte ocet

    Foto: Shutterstock.com

     

    Když máte čas a rozhodnete se připravit těsto na závin doma, prosijte hladkou mouku přes opravdu jemné sítko. Těsto pak bude krásně nadýchané. Pokud chcete, aby šlo těsto snáze vyválet, vyzkoušejte trik našich prababiček. Do těsta přidejte lžíci octa. Nebude se pak lepit ani trhat.

     

    Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší

    Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší

    Jsou chutné, levné a rychle připravené. Navíc patří bublaniny a koláče plné ovoce k těm nejoblíbenějším. Milují je děti i dospělí. Nezáleží na tom,…celý článek

  • Jablka podsypejte

    Foto: shutterstock.com

     

    Především u taženého závinu má tenké těsto tendenci prosakovat, čímž by se celý dezert znehodnotil, a tak je důležité k náplni přidat něco, co nasaje přebytečnou vlhkost. Rozválené těsto proto posypte strouhankou, mletými piškoty nebo třeba strouhaným tvrdým perníkem. Pro lepší chuť můžete strouhanku ještě před tím zlehka osmažit na másle. Tahle vložka šťávu z jablek částečně vstřebá. Někdo používá také kokos nebo jemně mleté ořechy. Dejte si ale pozor na příliš tenké těsto a velké množství náplně. Ne nadarmo se říká, že méně někdy znamená více.

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Propíchejte ho

    Foto: http://recepty.blesk.cz/

     

    Chcete, aby se vám štrúdl dobře upekl, nepotrhal se a po vytažení z trouby a zchladnutí nesplasknul? Pak vyzkoušejte jednoduchý trik. Před vložením do trouby udělejte zhora vidličkou do těsta otvory. Těmi bude při pečení zevnitř zvolna odcházet pára z jablek a těsto vám nepopraská.

     

    Nejlepší triky, jak vždy upéct měkký a nadýchaný koláč

    Nejlepší triky, jak vždy upéct měkký a nadýchaný koláč

    Určitě už se to stalo i vám. Nezáleží na tom, zda používáte kypřicí prášek, sodu nebo kvasnice. Místo toho, aby byl upečený moučník krásně nakypřený,…celý článek

  • Pozor na teplotu

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud připravujete štrúdl z listového těsta, zapamatujte si, že ho ze začátku musíte dát péct při vyšší teplotě. Ta by se měla pohybovat okolo 220 °C. Záleží ale samozřejmě na každé troubě. Asi po patnácti až dvaceti minutách, když se těsto zapeče a nafoukne, tedy zvětší objem, teplotu snižte asi na 180 °C. Nebude pak docházet k nežádoucímu tmavnutí a hořknutí povrchu závinu. Dopékejte tak dlouho, aby nebyl uprostřed syrový.

     

    5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl

    5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl

    Kde jsou ty časy, kdy jsme si na dovolenou s kamarádkou do Itálie vozily náš voňavý čerstvý chléb, protože vydržel poživatelný celý týden. Nebyl to…celý článek

  • Posypejte ho cukrem

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud chcete mít na povrch klasického štrúdlu chutný a křupavý, potřete ho před vložením do trouby rozpuštěným máslem a posypejte ho krystalovým cukrem nebo ho silně poprašte tím moučkovým. Cukr na povrchu zkaramelizuje a vytvoří tam úžasnou krustu. Závin z listového těsta před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem.

     

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším…celý článek

/

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz