- Foto: shutterstock.com19. května 2016 / 06:00
Patří k nejznámějším a také nejoblíbenějším těstovinám. Milují je všichni. Od dětí až po dospělé. Staly se nedílnou součástí našeho jídelníčku. Na talíři je máme i jednou týdně. Možná také kvůli tomu, že je jejich příprava rychlá a snadná. Přesto při jejich přípravě děláme spoustu chyb. Prozradíme vám, jak se jim vyhnout, aby už příště byly vaše špagety skutečně dokonalé.
Vezměte si velký hrnec
Možná si teď říkáte, že na velikosti přece nezáleží. V tomto případě ale ano. Hrnec s malým obsahem je pro přípravu špaget naprosto nevhodný. Zapamatujte si důležité pravidlo, které zní: 1 litr vody na každých 100 g těstovin. To je také průměrná porce na osobu. Právě tenhle poměr dává těstovinám dostatek prostoru a umožní jim uvařit se rychleji. Navíc se nemusíte bát, že se vám k sobě slepí.
Náš tip:
Pořiďte si speciální hrnec na špagety. Ten je nejen úzký a vysoký, ale především uzpůsobený tak, aby vaření v něm bylo skutečně jednoduché a pohodlné. Skládá se ze tří dílů – poklice, cedicího hrnce a hlavního hrnce. Hotové těstoviny tak po ukončení vaření nemusíte pracně a nebezpečně slévat, jen pomalu vyjmete cedicí díl, voda zůstane v hrnci a vy můžete nandávat na talíř.
Vodu dostatečně osolte
Se solí se to sice nemá přehánět, a tu vodu přece budete stejně vylévat, ale dobré těstoviny bez soli nepřipravíte. Příště se ale vyvarujte tradiční špetky klasické jemné kuchyňské soli. Naučte se používat tu hrubou mořskou a nebojte se vodu osolit větším množstvím. Další pravidlo tedy zní: na 1 litr vody 10 gramů soli. Což jsou asi dvě plné polévkové lžíce. Důležité však je přidat sůl až do vroucí vody. Udělejte to ale dříve, než do hrnce vložíte těstoviny.
Počkejte si na var
Nikdy se nesnažte přípravu špaget uspěchat. Vždy počkejte, až bude voda vařit opravdu klokotem. Jinak totiž škrob z těsta vystoupí na jejich povrch a těstoviny pak budou odporně lepivé. A vždy je vařte vcelku, nelámejte je. V horké vodě rychle povolí a do hrnce se pohodlně vejdou.
Olej do vody nepřidávejte
I když tahle fáma koluje mezi lidmi už dlouhé roky, rození Italové nic takového nedělají. Olej přidaný do vody opravdu nezabrání tomu, aby se při vaření a po uvaření slepily k sobě, jak se často tvrdí. Většinu oleje totiž slijete do odpadu s vodou při cezení. Raději těstovinám kvalitní olivový olej dopřejte až po scezení.
Nezapomínejte je promíchat
Těstoviny nejsou rýže, která se naopak míchat zásadně nemá. Ihned po vhození do hrnce je krátce promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Pak hrnec přikryjte pokličkou, aby se voda znovu začala co nejrychleji vařit, znovu ji sundejte a opět je důkladně promíchejte. To samé udělejte ještě několikrát v průběhu vaření. Jen tak si můžete být jistí, že nakonec nebudete mít v sítku jen slepený chuchvalec.
Nepřevařte je!
Tenhle nešvar dělá většina z nás. Vaříme je obvykle mnohem déle, než je doporučená doba na obalu. Měli byste ale vzít v úvahu, že těstoviny ještě takzvaně "dojdou" i po slití vody. Navíc pokud je plánujete ještě prohřát na pánvi společně s omáčkou, je vhodné je scedit přibližně o 2 až 3 minuty dříve. Správně "na skus" uvařené těstoviny poznáte tak, že při skousnutí či překrojení vidličkou budete cítit lehký odpor těstoviny a na řezu uvidíte tenký světlejší proužek, u špaget pak bílou tečku uprostřed.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
VÝBORNÉ ŠPAGETY
TĚSTOVINOVÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM
DALŠÍ RECEPTY NA TĚSTOVINY