Jak správně vařit špagety? Zapomeňte na olej do vody i proplachování! | Recepty.Blesk.cz

Jak správně vařit špagety? Zapomeňte na olej do vody i proplachování!

  • Foto: shutterstock.com
    19května   2016  /  06:00

    Patří k nejznámějším a také nejoblíbenějším těstovinám. Milují je všichni. Od dětí až po dospělé. Staly se nedílnou součástí našeho jídelníčku. Na talíři je máme i jednou týdně. Možná také kvůli tomu, že je jejich příprava rychlá a snadná. Přesto při jejich přípravě děláme spoustu chyb. Prozradíme vám, jak se jim vyhnout, aby už příště byly vaše špagety skutečně dokonalé.

  • Vezměte si velký hrnec

    .

     

    Možná si teď říkáte, že na velikosti přece nezáleží. V tomto případě ale ano. Hrnec s malým obsahem je pro přípravu špaget naprosto nevhodný. Zapamatujte si důležité pravidlo, které zní: 1 litr vody na každých 100 g těstovin. To je také průměrná porce na osobu. Právě tenhle poměr dává těstovinám dostatek prostoru a umožní jim uvařit se rychleji. Navíc se nemusíte bát, že se vám k sobě slepí.

     

    Náš tip:

     

    Pořiďte si speciální hrnec na špagety. Ten je nejen úzký a vysoký, ale především uzpůsobený tak, aby vaření v něm bylo skutečně jednoduché a pohodlné. Skládá se ze tří dílů – poklice, cedicího hrnce a hlavního hrnce. Hotové těstoviny tak po ukončení vaření nemusíte pracně a nebezpečně slévat, jen pomalu vyjmete cedicí díl, voda zůstane v hrnci a vy můžete nandávat na talíř.

  • Vodu dostatečně osolte


     

    Se solí se to sice nemá přehánět, a tu vodu přece budete stejně vylévat, ale dobré těstoviny bez soli nepřipravíte. Příště se ale vyvarujte tradiční špetky klasické jemné kuchyňské soli. Naučte se používat tu hrubou mořskou a nebojte se vodu osolit větším množstvím. Další pravidlo tedy zní: na 1 litr vody 10 gramů soli. Což jsou asi dvě plné polévkové lžíce. Důležité však je přidat sůl až do vroucí vody. Udělejte to ale dříve, než do hrnce vložíte těstoviny.

  • Počkejte si na var


    Foto: Shutterstock

     

    Nikdy se nesnažte přípravu špaget uspěchat. Vždy počkejte, až bude voda vařit opravdu klokotem. Jinak totiž škrob z těsta vystoupí na jejich povrch a těstoviny pak budou odporně lepivé. A vždy je vařte vcelku, nelámejte je. V horké vodě rychle povolí a do hrnce se pohodlně vejdou.

  • Olej do vody nepřidávejte

    Když jíte doma s rodinou, tak si nechte hrnec v kuchyni.

     

    I když tahle fáma koluje mezi lidmi už dlouhé roky, rození Italové nic takového nedělají. Olej přidaný do vody opravdu nezabrání tomu, aby se při vaření a po uvaření slepily k sobě, jak se často tvrdí. Většinu oleje totiž slijete do odpadu s vodou při cezení. Raději těstovinám kvalitní olivový olej dopřejte až po scezení.

  • Nezapomínejte je promíchat

    ...

     

    Těstoviny nejsou rýže, která se naopak míchat zásadně nemá. Ihned po vhození do hrnce je krátce promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Pak hrnec přikryjte pokličkou, aby se voda znovu začala co nejrychleji vařit, znovu ji sundejte a opět je důkladně promíchejte. To samé udělejte ještě několikrát v průběhu vaření. Jen tak si můžete být jistí, že nakonec nebudete mít v sítku jen slepený chuchvalec.

  • Nepřevařte je!


     

    Tenhle nešvar dělá většina z nás. Vaříme je obvykle mnohem déle, než je doporučená doba na obalu. Měli byste ale vzít v úvahu, že těstoviny ještě takzvaně "dojdou" i po slití vody. Navíc pokud je plánujete ještě prohřát na pánvi společně s omáčkou, je vhodné je scedit přibližně o 2 až 3 minuty dříve. Správně "na skus" uvařené těstoviny poznáte tak, že při skousnutí či překrojení vidličkou budete cítit lehký odpor těstoviny a na řezu uvidíte tenký světlejší proužek, u špaget pak bílou tečku uprostřed.

     

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VÝBORNÉ ŠPAGETY

    TĚSTOVINOVÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM

     

    DALŠÍ RECEPTY NA TĚSTOVINY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Praha - Krimi

Herečku napadli na Vinohradské?! Dva muži…

Mladá herečka Kateřina D. si podle svých slov ve středu brzy ráno prožila peklo. Na sociální síti…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

České celebrity

Kristelová dodala Řepkovi odvahu ke konečnému…

Kateřina Kristelová (38) už byla unavená názory svých fanoušků. Sebrala proto podle svých slov odvahu…

celý článek »