Dejte si letní těstoviny: Jsou lehké, rychlé a božsky dobré | Recepty.Blesk.cz

Dejte si letní těstoviny: Jsou lehké, rychlé a božsky dobré

  • Foto: shutterstock.com
    12července   2015  /  06:00

    Jsou za chviličku hotové, většinou vás vyjdou na pár korun a milují je jak děti, tak dospělí. Letní těstoviny vás zasytí, ale přitom nebudete mít po obědě pocit, že se nemůžete ani hnout.

  • Penne puttanesca

    Penne puttanesca

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g těstovin penne
    * 400 g cherry rajčátek (nebo 2 konzervy loupaných rajčat)
    * 100 g černých oliv bez pecek
    * 100 g ančoviček
    * 50 g kaparů
    * 3 stroužky česneku
    * olivový olej
    * petržel
    * sůl

     

    Postup:

    Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Spolu s ančovičkami ho krátce osmahněte na mírném plameni na pánvi s rozehřátým olejem. Jakmile zrůžoví, přidejte rozmačkaná rajčata a na vyšším plameni nechte omáčku zhoustnout. Asi po 10 minutách vmíchejte olivy a kapary. Těstoviny vhoďte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte al dente. Sceďte, ihned je důkladně promíchejte s omáčkou, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.

  • Tagliatelle s hráškem a slaninou

    Tagliatelle s hráškem a slaninou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g těstovin tagliatelle
    * 2 lžíce olivového oleje
    * najemno nakrájenou šalotku
    * 200 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
    * 50 ml vývaru
    * 150 g anglické slaniny
    * polévkovou lžíci najemno nastrouhaného parmezánu
    * 100 g ricotty
    * sůl, pepř
    * hrst čerstvých bazalkových lístků

     

    Postup:

    V pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit najemno nakrájenou šalotku. Za stálého míchání přidejte hrášek. Podlijte vývarem a nechte na středním plameni dusit. Mezi tím dejte vařit těstoviny podle návodu tak, aby byly al dente.

     

    Jakmile hrášek lehce změkne, opepřete ho a vmíchejte do něj 50 g ricotty a lžíci nastrouhaného parmezánu. Vedle na pánvi si dejte opékat na lžíci oleje na kostičky nakrájenou slaninu, aby byla vypražená dokřupava.

     

    Tagliatelle slijte a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, dejte do odstavené pánve s hráškem. Promíchejte a okamžitě servírujte. Na talíři těstoviny posypte opraženou slaninou, zbytkem ricotty a nahrubo nasekanými čerstvými bazalkovými lístky.

  • Citronové špagety


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g špaget
    * 100 ml kuřecího vývaru
    * 30 ml olivového oleje
    * 30 g másla
    * 1 bio citron
    * hrst čerstvých bazalkových lístků
    * 60 g najemno nakrájeného parmezánu
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Špagety uvařte podle návodu tak, aby byly al dente. Kůru z bio citronu nastrouhejte, poté citron oloupejte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a dejte restovat na kolečka pokrájený citron. Po chvíli zalijte vývarem, přidejte lžičku citronové kůry a nechte trochu tekutiny odpařit.

     

    Odstavte z plotny, slijte těstoviny a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, je přidejte do pánve. Promíchejte s parmezánem, podle chuti dosolte a okamžitě podávejte ozdobené nahrubo nasekanými lístky čerstvé bazalky.

  • Rigatoni s květákem, ančovičkami a piniemi

    Rigatoni s květákem, ančovičkami a piniemi

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg květáku rozebraného na růžičky
    * 400 g těstovin rigatoni
    * polévkovou lžíci najemno nastrouhané kůry z bio citronu
    * 2 stroužky česneku
    * 40 g piniových oříšků
    * 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných ančoviček
    * 4 polévkové lžíce olivového oleje
    * 50 ml suchého bílého vína
    * 50 ml smetany na vaření
    * 2 polévkové lžíce parmezánu nastrouhaného na hoblinky

     

    Postup:

    Květák rozeberte na malé růžičky a uvařte ho v osolené vodě do poloměkka. Troubu předehřejte na 180 °C a nechte v ní opéct pinie na plechu vyloženém pečicím papírem asi 4 minuty. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dente.

     

    V pánvi rozehřejte olivový olej a dejte na něj orestovat květák, jakmile zezlátne, zalijte ho bílým vínem a nechte odpařit. Poté přilijte smetanu a duste asi 3 minuty, dokud omáčka lehce nezhoustne. Odstavte z plotny, přimíchejte těstoviny společně s dvěma polévkovými lžícemi vody, ve které se vařily. Vmíchejte nasekané ančovičky, pinie a ihned podávejte. Na talíři posypte hoblinkami parmezánu.

  • Špagety aglio olio

    Špagety aglio olio

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g špaget
    * 100 ml olivového oleje
    * 2 ks chilli papriček
    * 4 stroužky česneku
    * hrst najemno nasekané petrželky
    * 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmezánu

     

    Postup:

     

    Těstoviny uvařte podle návodu, aby byly al dente. Na studenou pánev nalijte olivový olej, dejte do něj česnek nakrájený na tenčí plátky a nechte zvolna restovat asi 3 minuty. Jakmile česnek začne zlátnout, odstavte pánev z plotny, dejte do ní slité těstoviny se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, najemno nakrájené chilli papričky a najemno nasekanou petrželku. Promíchejte a ihned podávejte posypané najemno nastrouhaným parmezánem.

/
Autor: Brigita Zemen

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »