- Foto: shutterstock.com12. července 2015 / 06:00
Jsou za chviličku hotové, většinou vás vyjdou na pár korun a milují je jak děti, tak dospělí. Letní těstoviny vás zasytí, ale přitom nebudete mít po obědě pocit, že se nemůžete ani hnout.
Penne puttanesca
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g těstovin penne
* 400 g cherry rajčátek (nebo 2 konzervy loupaných rajčat)
* 100 g černých oliv bez pecek
* 100 g ančoviček
* 50 g kaparů
* 3 stroužky česneku
* olivový olej
* petržel
* sůlPostup:
Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Spolu s ančovičkami ho krátce osmahněte na mírném plameni na pánvi s rozehřátým olejem. Jakmile zrůžoví, přidejte rozmačkaná rajčata a na vyšším plameni nechte omáčku zhoustnout. Asi po 10 minutách vmíchejte olivy a kapary. Těstoviny vhoďte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte al dente. Sceďte, ihned je důkladně promíchejte s omáčkou, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.
Tagliatelle s hráškem a slaninou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g těstovin tagliatelle
* 2 lžíce olivového oleje
* najemno nakrájenou šalotku
* 200 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
* 50 ml vývaru
* 150 g anglické slaniny
* polévkovou lžíci najemno nastrouhaného parmezánu
* 100 g ricotty
* sůl, pepř
* hrst čerstvých bazalkových lístkůPostup:
V pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit najemno nakrájenou šalotku. Za stálého míchání přidejte hrášek. Podlijte vývarem a nechte na středním plameni dusit. Mezi tím dejte vařit těstoviny podle návodu tak, aby byly al dente.
Jakmile hrášek lehce změkne, opepřete ho a vmíchejte do něj 50 g ricotty a lžíci nastrouhaného parmezánu. Vedle na pánvi si dejte opékat na lžíci oleje na kostičky nakrájenou slaninu, aby byla vypražená dokřupava.
Tagliatelle slijte a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, dejte do odstavené pánve s hráškem. Promíchejte a okamžitě servírujte. Na talíři těstoviny posypte opraženou slaninou, zbytkem ricotty a nahrubo nasekanými čerstvými bazalkovými lístky.
Citronové špagety
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g špaget
* 100 ml kuřecího vývaru
* 30 ml olivového oleje
* 30 g másla
* 1 bio citron
* hrst čerstvých bazalkových lístků
* 60 g najemno nakrájeného parmezánu
* sůl, pepřPostup:
Špagety uvařte podle návodu tak, aby byly al dente. Kůru z bio citronu nastrouhejte, poté citron oloupejte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a dejte restovat na kolečka pokrájený citron. Po chvíli zalijte vývarem, přidejte lžičku citronové kůry a nechte trochu tekutiny odpařit.
Odstavte z plotny, slijte těstoviny a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, je přidejte do pánve. Promíchejte s parmezánem, podle chuti dosolte a okamžitě podávejte ozdobené nahrubo nasekanými lístky čerstvé bazalky.
Rigatoni s květákem, ančovičkami a piniemi
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 kg květáku rozebraného na růžičky
* 400 g těstovin rigatoni
* polévkovou lžíci najemno nastrouhané kůry z bio citronu
* 2 stroužky česneku
* 40 g piniových oříšků
* 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných ančoviček
* 4 polévkové lžíce olivového oleje
* 50 ml suchého bílého vína
* 50 ml smetany na vaření
* 2 polévkové lžíce parmezánu nastrouhaného na hoblinkyPostup:
Květák rozeberte na malé růžičky a uvařte ho v osolené vodě do poloměkka. Troubu předehřejte na 180 °C a nechte v ní opéct pinie na plechu vyloženém pečicím papírem asi 4 minuty. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
V pánvi rozehřejte olivový olej a dejte na něj orestovat květák, jakmile zezlátne, zalijte ho bílým vínem a nechte odpařit. Poté přilijte smetanu a duste asi 3 minuty, dokud omáčka lehce nezhoustne. Odstavte z plotny, přimíchejte těstoviny společně s dvěma polévkovými lžícemi vody, ve které se vařily. Vmíchejte nasekané ančovičky, pinie a ihned podávejte. Na talíři posypte hoblinkami parmezánu.
Špagety aglio olio
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g špaget
* 100 ml olivového oleje
* 2 ks chilli papriček
* 4 stroužky česneku
* hrst najemno nasekané petrželky
* 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmezánuPostup:
Těstoviny uvařte podle návodu, aby byly al dente. Na studenou pánev nalijte olivový olej, dejte do něj česnek nakrájený na tenčí plátky a nechte zvolna restovat asi 3 minuty. Jakmile česnek začne zlátnout, odstavte pánev z plotny, dejte do ní slité těstoviny se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, najemno nakrájené chilli papričky a najemno nasekanou petrželku. Promíchejte a ihned podávejte posypané najemno nastrouhaným parmezánem.