Dejte si letní těstoviny: Jsou lehké, rychlé a božsky dobré | Recepty.Blesk.cz

Dejte si letní těstoviny: Jsou lehké, rychlé a božsky dobré

  • Foto: shutterstock.com
    12července   2015  /  06:00

    Jsou za chviličku hotové, většinou vás vyjdou na pár korun a milují je jak děti, tak dospělí. Letní těstoviny vás zasytí, ale přitom nebudete mít po obědě pocit, že se nemůžete ani hnout.

  • Penne puttanesca

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g těstovin penne
    * 400 g cherry rajčátek (nebo 2 konzervy loupaných rajčat)
    * 100 g černých oliv bez pecek
    * 100 g ančoviček
    * 50 g kaparů
    * 3 stroužky česneku
    * olivový olej
    * petržel
    * sůl

     

    Postup:

    Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Spolu s ančovičkami ho krátce osmahněte na mírném plameni na pánvi s rozehřátým olejem. Jakmile zrůžoví, přidejte rozmačkaná rajčata a na vyšším plameni nechte omáčku zhoustnout. Asi po 10 minutách vmíchejte olivy a kapary. Těstoviny vhoďte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte al dente. Sceďte, ihned je důkladně promíchejte s omáčkou, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.

  • Tagliatelle s hráškem a slaninou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g těstovin tagliatelle
    * 2 lžíce olivového oleje
    * najemno nakrájenou šalotku
    * 200 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
    * 50 ml vývaru
    * 150 g anglické slaniny
    * polévkovou lžíci najemno nastrouhaného parmezánu
    * 100 g ricotty
    * sůl, pepř
    * hrst čerstvých bazalkových lístků

     

    Postup:

    V pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit najemno nakrájenou šalotku. Za stálého míchání přidejte hrášek. Podlijte vývarem a nechte na středním plameni dusit. Mezi tím dejte vařit těstoviny podle návodu tak, aby byly al dente.

     

    Jakmile hrášek lehce změkne, opepřete ho a vmíchejte do něj 50 g ricotty a lžíci nastrouhaného parmezánu. Vedle na pánvi si dejte opékat na lžíci oleje na kostičky nakrájenou slaninu, aby byla vypražená dokřupava.

     

    Tagliatelle slijte a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, dejte do odstavené pánve s hráškem. Promíchejte a okamžitě servírujte. Na talíři těstoviny posypte opraženou slaninou, zbytkem ricotty a nahrubo nasekanými čerstvými bazalkovými lístky.

  • Citronové špagety

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g špaget
    * 100 ml kuřecího vývaru
    * 30 ml olivového oleje
    * 30 g másla
    * 1 bio citron
    * hrst čerstvých bazalkových lístků
    * 60 g najemno nakrájeného parmezánu
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Špagety uvařte podle návodu tak, aby byly al dente. Kůru z bio citronu nastrouhejte, poté citron oloupejte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a dejte restovat na kolečka pokrájený citron. Po chvíli zalijte vývarem, přidejte lžičku citronové kůry a nechte trochu tekutiny odpařit.

     

    Odstavte z plotny, slijte těstoviny a společně se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, je přidejte do pánve. Promíchejte s parmezánem, podle chuti dosolte a okamžitě podávejte ozdobené nahrubo nasekanými lístky čerstvé bazalky.

  • Rigatoni s květákem, ančovičkami a piniemi

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg květáku rozebraného na růžičky
    * 400 g těstovin rigatoni
    * polévkovou lžíci najemno nastrouhané kůry z bio citronu
    * 2 stroužky česneku
    * 40 g piniových oříšků
    * 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných ančoviček
    * 4 polévkové lžíce olivového oleje
    * 50 ml suchého bílého vína
    * 50 ml smetany na vaření
    * 2 polévkové lžíce parmezánu nastrouhaného na hoblinky

     

    Postup:

    Květák rozeberte na malé růžičky a uvařte ho v osolené vodě do poloměkka. Troubu předehřejte na 180 °C a nechte v ní opéct pinie na plechu vyloženém pečicím papírem asi 4 minuty. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dente.

     

    V pánvi rozehřejte olivový olej a dejte na něj orestovat květák, jakmile zezlátne, zalijte ho bílým vínem a nechte odpařit. Poté přilijte smetanu a duste asi 3 minuty, dokud omáčka lehce nezhoustne. Odstavte z plotny, přimíchejte těstoviny společně s dvěma polévkovými lžícemi vody, ve které se vařily. Vmíchejte nasekané ančovičky, pinie a ihned podávejte. Na talíři posypte hoblinkami parmezánu.

  • Špagety aglio olio

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g špaget
    * 100 ml olivového oleje
    * 2 ks chilli papriček
    * 4 stroužky česneku
    * hrst najemno nasekané petrželky
    * 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmezánu

     

    Postup:

     

    Těstoviny uvařte podle návodu, aby byly al dente. Na studenou pánev nalijte olivový olej, dejte do něj česnek nakrájený na tenčí plátky a nechte zvolna restovat asi 3 minuty. Jakmile česnek začne zlátnout, odstavte pánev z plotny, dejte do ní slité těstoviny se dvěma lžícemi vody, ve které se vařily, najemno nakrájené chilli papričky a najemno nasekanou petrželku. Promíchejte a ihned podávejte posypané najemno nastrouhaným parmezánem.

/
Autor: Brigita Zemen

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz