- Foto: shutterstock.com23. ledna 2016 / 06:00
Těstoviny jsou většinou snadné na přípravu a všichni je milují. Ať už potřebujete rychlou variantu, která je hned hotová, nebo chcete sklízet pochvaly nad pekáčem lahodných domácích lasagní, svůj recept si zaručeně najdete.
Špagety na víně se slaninou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g špaget
* 4 rajčata
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 100 g slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 50 ml bílého vína
* 2 lžíce nasekané petrželové natě
* 1 lžíci nasekané pažitky
* sůl
* kajenský pepřPostup:
Ve vroucí osolené vodě uvařte špagety a sceďte je. Rajčata krátce spařte v horké vodě, oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na větší kousky. Slaninu nakrájejte na menší plátky. Slaninu, nakrájenou cibuli a česnek osmažte na olivovém oleji. Zalijte vínem, přidejte rajčata a 4 minuty vařte na mírném ohni. Přidejte bylinky, osolte a okořeňte. Špagety přimíchejte do omáčky a podávejte.
Spaghetti carbonara
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g špaget
* 250 g uzených líček
* 80 g parmazánu
* 4 žloutky
* 100 ml hovězího vývaru
* sůl a mletý pepř
Postup:
Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě. Uzená líčka nakrájejte na tenké plátky a orestujte na pánvi dozlatova. Pak si připravte směs ze žloutků, vývaru a pepře. Uvařené špagety vložte do pánve k orestovaným líčkům. Odstavte a vmíchejte směs žloutků. Už dále neohřívejte, naservírujte na talíře a na závěr posypte parmazánem.
Lasagne bolognese
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 balení těstovin lasagne
* 200 g parmazánu
* 1 cibuli
* 450 g hovězího mletého masa
* 30 g másla
* 200 g mrkve
* 400 g drcených rajčat
* 200 ml červeného vína
* 150 ml hovězího vývaru
* olivový olej extra virgine
* bazalku a tymián
* sůl a mletý černý pepř
Na bešamel:
* 100 g másla
* 220 ml mléka
* 100 g hladké mouky
* sůl
* 2 g muškátového oříšku
* 20 g strouhaného parmazánu
Postup:
Jako první si připravte bešamel. Rozpusťte máslo, přimíchejte hladkou mouku, zalejte mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak přidejte sůl, muškátový oříšek a parmazán.
Dál si připravte ragú bolognese. Rozemelte najemno mrkev a cibuli, kterou orestujte na olivovém oleji společně s čerstvým tymiánem. Pak přidejte mleté hovězí maso (zadní) a restujte do doby, než maso pustí šťávu. Po vydušení šťávy zalejte červeným vínem, chvíli poduste a přidejte hovězí vývar s drcenými rajčaty. Pak osolte, opepřete a za občasného míchání vařte minimálně čtyři hodiny.
Připravte si hlubší plech, ve kterém budete lasagne péct. Na dno rozprostřete pláty lasagní, na ně natřete část bešamelu a ragú a zasypejte parmazánem. Tento postup opakujte několikrát, poslední vrstvu ukončete bešamelem a posypejte parmazánem. Zapékejte při 180 °C asi 40 minut. Hotové lasagne můžete ozdobit čerstvou bazalkou.
Lososové lasagne
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 4 cibule
* 2 stroužky česneku
* 800 g čerstvého špenátu
* 5 lžic olivového oleje
* sůl
* mletý pepř
* nastrouhaný muškátový oříšek
* 2 lžíce másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 250 ml mléka
* 250 ml smetany na vaření
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy
* 500 g lososa bez kůže
* olivový olej na vymazání formy
* 300 g plátků lasagní
* 150 g strouhaného parmazánu
* 250 g mozzarellyPostup:
Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte a na rozehřátém oleji krátce poduste. Přidejte umytý špenát, promíchejte a poduste. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a promíchejte, postupně přilévejte mléko a důkladně rozmíchejte. Nakonec přidejte smetanu a nechte převařit. Ochuťte solí, pepřem, strouhanou citronovou kůrou a hotový bešamel odstavte.
Lososa nakrájejte na kostky a pokapejte citronovou šťávou. Formu na zapékání vymastěte olejem a na dno položte těstovinové plátky. Navrch rozložte polovinu špenátu, polovinu lososa, polovinu bešamelu a zasypejte 50 g parmazánu. Postup zopakujte a na parmazán přidejte ještě plátky mozzarelly. Pečte v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 25 až 35 minut.
Pikantní špagety s ančovičkami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 konzervu ančoviček
* 1 balíček špaget
* 70 ml olivového oleje
* 5 stroužků česneku
* 5 lžiček oregana
* 125 g strouhaného parmazánu
* 125 g černých oliv bez pecky
* sůl, pepř
Postup:
Na oleji orestujte na plátky nakrájený česnek. Přidejte ančovičky, prohřejte, posypejte sušeným oreganem a vmíchejte olivy. Směs promíchejte rovnou s uvařenými špagetami. Podle chuti opepřete a před podáváním posypejte parmazánem.