- Foto: shutterstock.com15. srpna 2015 / 06:00
Jsou hotové za pár minut, stojí pár korun a dají se připravit na spoustu způsobů. Ať už se rozhodnete pro špagety, lasagne nebo gnocchi, nikdy neuděláte chybu. Těstoviny byly přímo stvořené k letnímu obědu a pochutnáte si na nich nejen vy, ale i vaše děti.
Špagety s treskou
Budete potřebovat (pro 5 osob):
* 1 červenou cibuli
* 1 řapík řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 400 g drcených rajčat a 200 g cherry rajčátek
* 200 g čerstvého špenátu
* pár lístků čerstvé bazalky
* 250 g špaget
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř
* koření na ryby
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* 400 g filetů z tresky
* piniové oříšky na posypáníPostup:
Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou nebo najemno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, osmahněte, přidejte rajčata, špenát a duste. Na závěr dochuťte solí, přidejte bazalku a smíchejte s uvařenými špagetami. Filety tresky z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a filety po obou stranách 2 až 3 minuty opečte. Cherry rajčata rozkrájejte na půlky a jemně je zamíchejte do těstovin. Na talíř dejte špagety a na ně filé posypané piniovými oříšky.
Letní lasagne
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 cibuli
* 15 g hub
* 2 červené papriky (kapie)
* 2 malé cukety
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžičku sušeného tymiánu
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 100 g tvrdého sýra
* 250 ml rajčatové šťávy
* 200 ml zakysané smetany
* strouhaný muškátový oříšek
* 125 g mozzarelly
* 2 lžíce másla
* 12 plátků nevařených lasagníPostup:
Cukety a papriky omyjte, očistěte a nakrájejte nadrobno. Oloupanou cibuli najemno nakrájejte a oloupaný česnek rozetřete. Očištěné, umyté a okapané houby nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej, dejte na něj houby, cibuli, česnek a zeleninu. Vše míchejte a 10 minut opékejte, dokud nevznikne hustá hmota. Ochuťte tymiánem, osolte a opepřete. Tvrdý sýr a mozzarellu nakrájejte na kostičky. V rajčatové šťávě rozmíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Do vymazané zapékací nádoby dávejte střídavě lasagne, zeleninovou náplň, sýr a rajčatovou smetanu. Navrch rozdělte vločky másla. Zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Lasagne při pečení přikryjte alobalem, aby se nepřipálily.
Rychlý těstovinový salát
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 300 g těstovin
* sůl
* 2 lžíce oleje
* 140 g černých vypeckovaných oliv
* 1 svazek jarní lahůdkové cibulky
* čerstvě mletý černý pepř
* ančovičkyPostup:
Těstoviny uvařte v mírně osolené vodě, slijte a nechte okapat. Vložte do salátové mísy a vmíchejte do nich olivový olej. Jarní cibulku očistěte a nadrobno nakrájejte. Slijte nálev z vypeckovaných oliv a vmíchejte do těstovin. Přidejte nasekanou petrželku a opepřete. Každou porci nakonec ozdobte nasekanými ančovičkami.
Špenátový nákyp
Budete potřebovat (pro 5 osob):
* 250 g širokých nudlí
* 500 g čerstvého špenátu
* 2 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 500 g mletého hovězího masa
* 3 lžíce rajského protlaku
* 250 g tvrdého plátkového sýru
* sůl
* mletý černý pepř
* tuk na vymaštění mísyPostup:
Uvařené těstoviny sceďte, propláchněte a nechte okapat. Cibuli a česnek očistěte a nadrobno nakrájejte. Na větší pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibulku, až zesklovatí. Přidejte česnek a mleté maso. Směs podle chuti osolte a okořeňte. Opékejte asi 5 minut, přidejte rajský protlak, očištěný špenát a duste doměkka. Do vymaštěné zapékací mísy rozložte polovinu těstovin, navrstvěte polovinu masovo-špenátové směsi a obložte několika plátky sýra. Postup opakujte se zbytkem surovin. Nakonec dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečte do zlatohněda.
Gnocchi quatro formaggi
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g kupovaných či domácích bramborových noků
* 100 g gorgonzoly nebo jiného plísňového sýru (např. nivy)
* 70 g eidamu
* 50 g uzeného sýra
* 2 lžíce strouhaného parmezánu
* 5 lžic mléka
* máslo
* svazek roketyPostup:
Noky uvařte podle návodu ve slané vodě. Všechny sýry nastrouhejte. Na pánvi si rozpusťte máslo, přidejte eidam, plísňový sýr, uzený sýr a 2 až 3 lžíce mléka. Míchejte, dokud se sýry nerozpustí. Pokud bude krém příliš hustý, můžete ho rozředit mlékem. Do mísy s krémem vhoďte uvařené noky, omytou roketu a promíchejte. Před podáváním posypejte strouhaným parmezánem.
Penne s cherry rajčaty
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g těstovin typu penne
* 200 g cherry rajčat
* 5 lžic olivového oleje
* sůl
* mletý pepř
* 100 ml zeleninového vývaru
* 20 g másla
* tvrdý sýr
* čerstvou bazalku na ozdobeníPostup:
Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě se lžící olivového oleje, sceďte a propláchněte. Cherry rajčata omyjte pod studenou tekoucí vodou a překrojte na poloviny. Na pánvi rozehřejte olivový olej a rajčata na něm zprudka orestujte. Přidejte bazalku a vývar. Vše osolte, opepřete a nechte provařit, dokud nevznikne hustší omáčka. Omáčku zamíchejte do těstovin, přidejte máslo na zjemnění, promíchejte a společně prohřejte. Před podáváním ozdobte hoblinami sýra a lístky čerstvé bazalky.