- Foto: shutterstock.com7. května 2016 / 06:00
Jsou snadné a rychlé. Můžete si je dopřát v poledne i večer, a to v nejrůznějších podobách. Výtečné jsou teplé, ale i studené. Třeba takový těstovinový salát nemá vůbec chybu.
Těstoviny s česnekem a nivou
Budete potřebovat (na 4 porce):
*500 g špaget
*4 lžíce másla
*4 stroužky česneku
*1 feferonku
*150 g nivy
*4 lžíce nasekané zelené petrželky
*sůl
*mletý černý pepř
*strouhaný parmazán na posypáníPostup:
Špagety uvařené v osolené vodě sceďte a nechte okapat. Mezitím v pánvi na másle osmahněte na tenké plátky nakrájený česnek a po chvíli přidejte feferonku nakrájenou nadrobno. Směs smíchejte se špagetami, přidejte nastrouhaný sýr, petrželku a vše opět promíchejte. Servírujte posypané parmazánem.
Zapečené těstoviny se slaninou
Budete potřebovat (na 4 porce):
*400 g drobnějších těstovin (vřetýnka – fusilli)
*4 vejce
*2 lžíce nasekané zelené petrželky
*2 lžíce nasekané pažitky
*50 g strouhaného parmazánu
*200 ml sladké smetany
*150 g anglické slaniny
*150 g mozzarelly
*máslo
*sůl
*mletý černý pepřPostup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě, sceďte je a okapané promíchejte s rozšlehanými vejci, bylinkami, parmazánem (30 g) a smetanou. Směs ochuťte solí a pepřem, promíchejte ji a rozložte na dno pekáčku vytřeného máslem. Přidejte slaninu upravenou na kostičky, zasypte ji parmazánem a poklaďte kolečky mozzarelly. Na povrch rozložte šupinky másla a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 30 minut.
S chřestem a smetanou
Budete potřebovat (na 4 porce):
*250 g špaget
*1 svazek mladého zeleného chřestu
*150 ml smetany ke šlehání
*4 stroužky česneku
*50 g strouhaného parmazánu
*sůlPostup:
Špagety uvařte v osolené vodě, sceďte je a nechte okapat. Chřest omyjte, ale loupat ho nemusíte, pouze odlomte nebo nožem odřízněte dřevnatou část (asi 1 až 2 cm od spodního konce. Výhonky svažte nití, postavte je do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodou tak, aby hlavičky zůstaly nad hladinou, a vařte asi 4 minuty. Mezitím v jiném kastrůlku přiveďte k varu smetanu s prolisovaným česnekem. Vařený chřest slijte, dobře okapaný nakrájejte na kratší špalíky a spolu se strouhaným parmazánem ho promíchejte se smetanou. Omáčku ochuťte solí a opatrně ji smíchejte se špagetami.
Těstovinový salát se špenátem
Budete potřebovat (na 4 porce):
*400 g drobnějších těstovin (vřetýnka – fusilli)
*30 ml oleje
*4 stroužky česneku
*8 menších rajčat
*300 g čerstvého špenátu
*50 ml bílého vína
*sůl
*mletý černý pepř
*olejPostup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě, sceďte je a okapané promíchejte se zeleninovou směsí: v pánvi na oleji zlehka osmahněte prolisovaný česnek, přidejte rozpůlená rajčata a asi 2 minuty je restujte. Oheň zmírněte a do pánve přidejte špenát, který za stálého míchání nechte změknout. Vše osolte, opepřete a zalité vínem ještě asi minutu povařte. Salát podávejte teplý nebo za studena. Můžete ho přizdobit hoblinkami parmazánu nebo posypat strouhaným .
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
VEPŘOVÁ PANENKA NA SLANINĚ
PSTRUH NA MÁSLE S KMÍNEM
DALŠÍ RECEPTY NA TĚSTOVINY