- Vyzkoušejte metodu našich babiček a bochník zabalte do čisté utěrky nebo plátna.Foto: shutterstock.com12. května 2016 / 06:00
Kde jsou ty časy, kdy jsme si na dovolenou s kamarádkou do Itálie vozily náš voňavý čerstvý chléb, protože vydržel poživatelný celý týden. Nebyl to žádný speciální trvanlivý výrobek, ale "obyčejná" Šumava ze sámošky. To už bohužel dávno není pravda. "Čerstvý" chléb, který si teď přinesu domů, se třetí den nedá jíst. Existují ale triky, díky kterým vydrží déle. Využít je můžete, i pokud si pečete chléb svůj vlastní.
Zapomeňte na mikroten
Z obchodu si chléb obvykle přinesete v tolik populárním mikrotenovém sáčku. A v něm ho také necháte uložený. A právě tady děláte podstatnou chybu. Chléb v pytlíku nemůže "dýchat", poměrně rychle se zapaří a začne plesnivět. Projeví se to bílými a později zeleno-modrými skvrnami. Napadené pečivo rozhodně nejezte a bez milosti ho vyhoďte. Seškrabání ani ořezání nepomůže. Okem neviditelné výtrusy plísní jsou totiž už rozlezlé všude. Po konzumaci vám mohou v lepším případě způsobit zažívací potíže, zvracení, průjem, v tom horším ale také poškodit játra, ledviny, imunitní systém, a dokonce i spustit rakovinotvorné bujení.
Zabalte ho do utěrky
Zkuste využít metodu našich babiček. Ty pečivo balily do čistého kusu plátna. Vy k tomu můžete klidně využít utěrku. Nebo si pořiďte přímo na to určený prodyšný látkový sáček, který seženete nejen v internetových obchodech. Vyrobený je z bavlny nebo lnu. Chléb v něm bude při pokojové teplotě vysychat pomalu, přirozeně a vydrží déle čerstvý. Když ho takto zabalený navíc položíte do klasické ošatky, bude i na stole či na kuchyňské lince vypadat opravdu stylově.
Náš tip:
Ty plátěné sáčky si kupte rovnou dva, až budete jeden prát.Kupte si chlebník
I já jsem zpočátku byla skeptická. Nakonec jsem si ho ale pořídila a dobře jsem udělala. V něm vám totiž chléb opravdu vydrží čerstvý mnohem déle. Nesmíte ale zapomenout chlebník pravidelně čistit od drobků. Vyrobený bývá nejčastěji ze dřeva, porcelánu, plastu, nerezu nebo smaltu. Výběr je skutečně velký. Od těch klasických až po designové kousky. Důležité je, aby byl dobře odvětrávaný.
Náš tip:
Načatý chléb stavte vždy řeznou plochou na podložku, bude tak vysychat podstatně pomaleji.Uložte ho do vakua
Vhodnou variantou pro uskladnění chleba je i vakuová dóza. V ní je hermeticky uzavřený a je tak zamezeno kontaktu se vzduchem, plísněmi, bakteriemi a dalšími nežádoucími látkami. Systém funguje tak, že do dózy uzavřete potravinu a ruční nebo elektrickou pumpou odsajete veškerý vzduch. Speciální mechanismus pak zajistí, že vakuum v nádobě zůstane až do jejího otevření a pečivo vydrží čerstvé až deset dní.
Lednice ne, mrazák ano
Zjistila jsem, že hodně lidí chléb ukládá do lednice v domnění, že právě tam vydrží déle. Ten tam ale "vychytá" veškeré pachy a po vyndání navíc rychleji vyschne a ztvrdne. Optimální teplota pro skladování chleba se pohybuje mezi 20–25 °C, takže do lednice opravdu nepatří. Dlouhodobě čerstvý ho ale můžete uchovat v mrazáku. A to až několik měsíců. Teploty nižší než mínus osmnáct stupňů Celsia zabraňují jeho stárnutí.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
CELEROVÁ POMAZÁNKA
PAMPELIŠKOVÉ VINO
UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ