5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl

  • Vyzkoušejte metodu našich babiček a bochník zabalte do čisté  utěrky nebo plátna.
    Vyzkoušejte metodu našich babiček a bochník zabalte do čisté utěrky nebo plátna.
    Foto: shutterstock.com
    12května   2016  /  06:00

    Kde jsou ty časy, kdy jsme si na dovolenou s kamarádkou do Itálie vozily náš voňavý čerstvý chléb, protože vydržel poživatelný celý týden. Nebyl to žádný speciální trvanlivý výrobek, ale "obyčejná" Šumava ze sámošky. To už bohužel dávno není pravda. "Čerstvý" chléb, který si teď přinesu domů, se třetí den nedá jíst.  Existují ale triky, díky kterým vydrží déle. Využít je můžete, i pokud si pečete chléb svůj vlastní.

  • Zapomeňte na mikroten

    ...

     

    Z obchodu si chléb obvykle přinesete v tolik populárním mikrotenovém sáčku. A v něm ho také necháte uložený. A právě tady děláte podstatnou chybu. Chléb v pytlíku nemůže "dýchat", poměrně rychle se zapaří a začne plesnivět. Projeví se to bílými a později zeleno-modrými skvrnami. Napadené pečivo rozhodně nejezte a bez milosti ho vyhoďte. Seškrabání ani ořezání nepomůže. Okem neviditelné výtrusy plísní jsou totiž už rozlezlé všude. Po konzumaci vám mohou v lepším případě způsobit zažívací potíže, zvracení, průjem, v tom horším ale také poškodit játra, ledviny, imunitní systém, a dokonce i spustit rakovinotvorné bujení.

  • Zabalte ho do utěrky


     

    Zkuste využít metodu našich babiček. Ty pečivo balily do čistého kusu plátna. Vy k tomu můžete klidně využít utěrku. Nebo si pořiďte přímo na to určený prodyšný látkový sáček, který seženete nejen v internetových obchodech. Vyrobený je z bavlny nebo lnu. Chléb v něm bude při pokojové teplotě vysychat pomalu, přirozeně a vydrží déle čerstvý. Když ho takto zabalený navíc položíte do klasické ošatky, bude i na stole či na kuchyňské lince vypadat opravdu stylově.


    Náš tip:
    Ty plátěné sáčky si kupte rovnou dva, až budete jeden prát.

  • Kupte si chlebník

    ...

     

    I já jsem zpočátku byla skeptická. Nakonec jsem si ho ale pořídila a dobře jsem udělala. V něm vám totiž chléb opravdu vydrží čerstvý mnohem déle. Nesmíte ale zapomenout chlebník pravidelně čistit od drobků. Vyrobený bývá nejčastěji ze dřeva, porcelánu, plastu, nerezu nebo smaltu. Výběr je skutečně velký. Od těch klasických až po designové kousky. Důležité je, aby byl dobře odvětrávaný.


    Náš tip:
    Načatý chléb stavte vždy řeznou plochou na podložku, bude tak vysychat podstatně pomaleji.

  • Uložte ho do vakua


     

    Vhodnou variantou pro uskladnění chleba je i vakuová dóza. V ní je hermeticky uzavřený a je tak zamezeno kontaktu se vzduchem, plísněmi, bakteriemi a dalšími nežádoucími látkami. Systém funguje tak, že do dózy uzavřete potravinu a ruční nebo elektrickou pumpou odsajete veškerý vzduch. Speciální mechanismus pak zajistí, že vakuum v nádobě zůstane až do jejího otevření a pečivo vydrží čerstvé až deset dní.

  • Lednice ne, mrazák ano

    ...

     

    Zjistila jsem, že hodně lidí chléb ukládá do lednice v domnění, že právě tam vydrží déle. Ten tam ale "vychytá" veškeré pachy a po vyndání navíc rychleji vyschne a ztvrdne. Optimální teplota pro skladování chleba se pohybuje mezi 20–25 °C, takže do lednice opravdu nepatří. Dlouhodobě čerstvý ho ale můžete uchovat v mrazáku. A to až několik měsíců. Teploty nižší než mínus osmnáct stupňů Celsia zabraňují jeho stárnutí.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    CELEROVÁ POMAZÁNKA

    PAMPELIŠKOVÉ VINO

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

     

     

     

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Politika

Hilšer překvapil, v Senátu posílí Starosty.…

Marek Hilšer oproti původním spekulacím neposílí menší senátorský klub právníka Václava Lásky, ale…

celý článek »