6 nejrychlejších způsobů přípravy jídel: Ušetří vám čas, a navíc jsou zdravé! | Recepty.Blesk.cz

6 nejrychlejších způsobů přípravy jídel: Ušetří vám čas, a navíc jsou zdravé!

  • Grilovací pánev dokonale nahradí klasický gril.
    Grilovací pánev dokonale nahradí klasický gril.
    Foto: shutterstock.com
    5května   2016  /  06:00

    Pokud stejně jako já neradi každý den trávíte dlouhé hodiny v kuchyni, je na čase to změnit. Nebojte, nebudu vás přemlouvat, abyste rodině po náročném dni ve škole a v práci k večeři servírovali kupovaný vlašák s rohlíkem a nedělní oběd si nechali přivézt z nedaleké čínské restaurace. Stačí jen vyzkoušet některou z efektivnějších metod přípravy jídel.

  • Klasické grilování

    Foto: shutterstock.com

     

    Tento způsob přípravy pokrmů si získává i v Česku stále více příznivců. Je to nejlepší varianta, jak rychle a chutně upravit maso, ryby i mořské plody. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na zeleninu. Nezáleží vůbec na tom, zda máte k dispozici gril klasický na dřevěné uhlí, elektrický nebo ten plynový. Grilované potraviny mají kromě skvělé chuti nízký obsah tuků a díky krátké době tepelné úpravy v nich zůstanou vitaminy, minerály a další živiny. Je však třeba dbát na to, aby maso nebylo zvenku spálené a uvnitř polosyrové!

     

    Maso, které je tučnější, můžete klidně začít grilovat bez přípravy, sušší kousky, jako jsou třeba kuřecí prsa bez kůže nebo vepřová panenka, je ale třeba během tepelné úpravy potírat olejem nebo je dopředu alespoň na hodinu, ideálně však přes noc, naložit do marinády. A to platí i pro zeleninu. Grilovat můžete také třeba rajčata, houby a papriky. Plátky lilku a cukety budou mít lepší chuť, když je před položením na rošt potřete trochou oleje. Dochutit je můžete kořením, sušeným mletým česnekem nebo bylinkami.

     

    Pozor ale, aby vám při grilování tuk neodkapával na rozžhavené uhlí. Vznikají tak výpary, které mohou obsahovat karcinogenní látky. Pod grilované pokrmy proto vždy umístěte odkapovou misku. Pokud to váš gril neumožňuje, nepokládejte maso a zeleninu přímo na rošt, ale použijte hliníkové grilovací misky.

  • Grilovací pánev

    Foto: shutterstock.com

     

    Neocenitelné jsou i grilovací pánve. Mají většinou čtvercový nebo obdélníkový tvar, na dně grilovací drážky a na straně odtokový žlábek na snadné slévání vypečené šťávy. Ty skutečně nejlepší jsou vyrobené z litiny, která se sice delší dobu zahřívá, ale pak teplo výborně udržuje a rovnoměrně rozvádí po celém povrchu. Skutečně dokonale nahradí gril. Jen ta originální "vůně" chybí. Autentické grilovací proužky ale na steaku i zelenině mít budete.

  • Vaření v páře

    Foto: shutterstock.com

     

    Stále populárnější je také vaření v páře. Jde totiž o vůbec nejzdravější způsob přípravy pokrmů. Navíc skutečně rychlý. Ryby nebo třeba plátek kuřecího masa jsou hotové asi za 10 až 15 minut, mrazená zelenina za čtvrt hodiny. Použít můžete bambusový pařák, elektrický parní hrnec, nákladnější je pak parní trouba. Tato metoda je ideální pro přípravu chutných a zároveň dietních jídel, jako jsou ryby, kuřecí maso a zelenina, včetně nových brambor. Jídlo si zachovává přirozenou chuť, barvu, tvar a strukturu, stejně jako ve vodě rozpustné vitaminy a minerály. Jde tedy o skutečně zdravý způsob přípravy, který ocení nejen dietáři. Obrovskou výhodou parního hrnce je skutečnost, že najednou můžete připravovat v jednotlivých patrech hned několik pokrmů, aniž by se chutě navzájem ovlivnily.

     

    Náš tip:
    Do vařící vody můžete přidat nahrubo nasekanou cibuli, nakrájený řapíkatý celer nebo fenykl, plátky citronu nebo třeba větvičky čerstvých bylinek. Jejich chuť bude s párou stoupat vzhůru a „prosakovat“ do potravin, zatímco se budou vařit. Zeleninu nikdy před přípravou nesolte. Sůl by z ní vytáhla vlhkost a živiny.

  • Papiloty aneb balíčky

    Foto: shutterstock.com

     

    Poněkud méně známý způsob je ideální především pro přípravu ryb nebo libového masa. Ryby totiž mají při grilování nebo smažení na pánvi tendenci se rozpadat a maso bez tuku zase vysychá. Stačí zabalit jednotlivé porce do čtverců alobalu nebo papíru na pečení a pak je už jen vložit do rozpálené trouby nebo na gril. Nebojte se maso doplnit například zeleninou a čerstvými bylinkami. Veškeré chutě se nádherně prolnou. A takto upravené jídlo si uchovává všechny živiny. Navíc jde o atraktivní způsob, jak naservírovat pokrm třeba návštěvě. Hotový ho i s obalem položte na talíř, částečně rozbalte, doplňte přílohou a podávejte.

  • Stir-frying

    Foto: shutterstock.com

     

    Metoda, kterou můžeme přeložit jako "míchej a smaž", je původně čínská technika přípravy pokrmů na velké a hluboké pánvi nazývané wok. Jde o zdravý a rychlý způsob úpravy. Aby se vám ale jídlo připravované tímto způsobem povedlo, musíte dodržet dvě základní pravidla. Zaprvé vše, ať už je to maso, ryba nebo zelenina, musí být pokrájené na malé kousky, nejlépe o velikosti palce. Zadruhé je pak důležitá skutečnost, že všechny suroviny na pánvi si až do konce musí zachovat strukturu a čerstvost. Nic nesmí být převařené. Je proto třeba se naučit pracovat skutečně rychle a efektivně. Doporučuji vám si všechny suroviny dopředu připravit a nakrájet.

  • Mikrovlnná trouba

    Foto: shutterstock.com

     

    Gurmáni mě teď možná odsoudí, ale pravdou je, že mikrovlnka nechybí v žádné kuchyni. A rozhodně není určena jen pro ohřívání hotových pokrmů. Velká spousta mikrovlnných trub je už dnes vybavena funkcí pečení, grilování i konvenčního vaření. Když jste zaneprázdněni, určitě oceníte, že dokáže pokrm připravit za zlomek obvyklého času. Navíc je skvělým pomocníkem při rozmrazování potravin na poslední chvíli, změkčení másla, rozpouštění čokolády a ohřátí nápojů nebo třeba mléka pro přípravu kvásku. Kromě toho vám může ušetřit i čas při mytí nádobí. Jak? Pokud potřebujete podusit baby listový špenát nebo třeba mrazený hrášek, můžete to udělat v původním obalu, který jen propíchnete ostrým nožem, aby mohla horká pára unikat ven.

     

    Jednotlivé časy vaření se mění v závislosti na úrovni výkonu a množství jídla v troubě, takže je nejlepší řídit se pokyny výrobce v návodu. Platí ale, že mikrovlnku je třeba vypnout, když je pokrm ještě mírně nedovařený, promíchat ho, vrátit do trouby a nechat ho tam stát několik minut. Ještě nějakou dobu se totiž vaří zevnitř. Nezapomeňte také, že je třeba vždy pokrmy zakrývat. Jídlo se tak bude vařit rychleji, a navíc zabráníte jeho vysychání a zbytečnému zacákání vnitřku trouby.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    FAZOLKY NA KYSELO

    SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ

     

    VYZKOUŠEJTE I NĚJAKÉ SLADKÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz