5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    28dubna   2016  /  06:00

    Nádherně žluté, voňavé, rozplývající se na jazyku. Milují je všichni. Někdo dává přednost těm tvrdým zelenějším, jiný si rád pochutná na zralém sladkém ovoci. Co s nimi ale dělat, když nám doma doslova ze dne na den "přezrají"? Měkké banány, poseté hnědými tečkami a fleky, ještě nemusíte odepsat. Připravte z nich raději některou z neodolatelných pochoutek.

  • Domácí banánový pudink s čokoládovou polevou

    ...

     


     

    Budete potřebovat:

     

    na pudink:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu

    600 ml mléka (nejlépe plnotučného)

    2 žloutky

    3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

    60 g krystalového cukru

     

     

    na polevu:

     

    60 g hořké čokolády

    2 čajové lžičky moučkového cukru

    40 ml vody

    Postup:
    Do středně velkého hrnce nasypejte cukr a škrob, přilijte mléko a důkladně promíchejte. Do směsi pak přidejte žloutky a metličkou vše vyšlehejte. Nechte ohřát na středním plameni, aby směs zhoustla. Mezitím si rozmixujte banány s citronovou šťávou a přidejte je do uvařeného pudinku. Dobře promíchejte, nalijte do připravených misek a nechte ztuhnout alespoň hodinu v chladničce.

     

    Před servírováním polijte čokoládovou polevou, kterou si připravíte tak, že ve vodě rozpustíte čokoládu s moučkovým cukrem a důkladně vše rozmícháte na hladkou kaši. Hotový pudink můžete ještě dozdobit šlehačkou a několika kolečky banánu.

  • Smetanová banánová zmrzlina

    ...


    Budete potřebovat:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu      

    70 g krupicového cukru

    1/2 sáčku vanilkového cukru      

    150 ml smetany ke šlehání      

    50 ml mléka

     

    Postup:
    Banány pokapejte citronovou šťávou a rozmixujte na kaši. Přidejte cukr, přilijte šlehačku a mléko, dobře promíchejte a dejte zmrazit.

  • Celozrnné banánové muffiny s vlašskými ořechy

    ...

     

    Budete potřebovat:

     

    4 středně velké banány

    100 g másla

    2 vejce

    1 vanilkový lusk

    30 ml podmáslí

    270 g špaldové celozrnné mouky

    3 čajové lžičky prášku do pečiva

    špetku soli

    125 g přírodního cukru

    1 a 1/2 hrnku hrubě nasekaných vlašských ořechů


    Postup:
    Přezrálé banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Máslo rozpusťte, vlijte do banánové kaše, přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a podmáslí. V jiné misce promíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli a směs přidejte k banánům. Nakonec přisypte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Formičky na muffiny si vymažte máslem nebo vyložte papírovými košíčky určenými na pečení, naplňte je asi do 2/3 a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 25 minut.

  • Banánové palačinky bez mouky

    ...

     

    Budete potřebovat:

     

    1 velký banán

    2 vejce

    1/4 čajové lžičky prášku do pečiva

    1/4 čajové lžičky skořice

    Postup:
    Banány rozmixujte, přidejte vejce, kypřicí prášek a skořici. Pánev rozehřejte, lehce pomažte olejem a z těsta dělejte palačinky. Ty můžete podávat polité javorovým sirupem.

  • Banánové smoothie

    ...


    Budete potřebovat:

    2 menší přezrálé banány

    300 ml mléka

    150 ml bílého jogurtu

    2 polévkové lžíce medu

     

    Postup:
    Všechny ingredience rozmixujte do krémového nápoje. Podávejte nejlépe s ledem. Povrch můžete dozdobit šlehačkou.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    LINECKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

    BABIČČINY KYNUTÉ LÍVANCE

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »