Mísa plná obarvených natvrdo uvařených vajíček, přerostlé osení, spousta čokoládových figurek a oschlé zbytky beránka nebo mazance... To je asi vše, co nám doma připomíná letošní Velikonoce. Teď nás čeká už jen jediný úkol. A to, jak zpracovat všechna ta vykoledovaná vajíčka. Pozor ale, abyste si nezadělali na střevní problémy!
Právě obarvená vařená vajíčka bývají součástí velikonoční výzdoby každé domácnosti. Ať už ručně dekorovaná, polepená samolepkami, obarvená pestrými barvami nebo třeba jen cibulovými šlupkami, se v misce na stole opravdu krásně vyjímají. Jenže je třeba si uvědomit, že taková vajíčka by se měla sníst hned, maximálně druhý den.
V pokojové teplotě tak uvařená vajíčka vydrží jen dva maximálně tři dny. Zapomeňte tedy na to, že je budete postupně ujídat třeba k snídani. Riskovali byste akutní střevní potíže, nepříjemné bolesti břicha nebo zkažený žaludek. A to za to určitě nestojí. Dnes si z nich můžete ještě klidně udělat například pomazánku nebo salát, zítra už je ale raději znovu tepelně zpracujte. Použít je můžete do omáčky nebo udělejte k obědu třeba skotská vejce. Recept na ně najdete ZDE.
Pokud vás po rozkrojení vajíčka vyděsí namodralý nebo nazelenalý povrch žloutku, můžeme vás uklidnit. Takové vajíčko není zkažené, jak si někteří lidé myslí, jen se příliš dlouho vařilo nebo nebylo po vyndání rychle a důsledně zchlazené studenou vodou. Změna barvy je způsobena vlivem sloučenin železa a síry. Na chuť ale nemá vůbec žádný vliv.
Co s velikonočními vajíčky: 10 skvělých receptů, na kterých si pochutnáte

Sotva se odbude velikonoční poledne, začne si řada hospodyněk lámat hlavu s tím, co si počne s tolika vejci natvrdo. Připravily jsme pro vás recepty,…celý článek