- Foto: Shutterstock.com31. března 2016 / 06:00
Určitě už se to stalo i vám. Doma není žádná sladkost, partnera či rodinu honí mlsná a vy se rozhodnete upéct moučník. Jenže ouha. S rukama od mouky najednou zjistíte, že vám některá z potřebných surovin schází. Nemusíte se hned naštvaně vydávat do obchodu. Většina potřebných ingrediencí se dá nahradit. A my vám prozradíme čím.
Smetana nebo mléko
Mléko v receptech na moučníky klidně můžete nahradit vodou. Nic nezkazíte, když použijete tu s bublinkami, tedy sycenou kysličníkem uhličitým.
Pokud vám doma došla smetana, stačí, když smícháte 200 ml mléka s 80 ml rozpuštěného másla. Mléko získá dokonale smetanovou konzistenci. V případě nejvyšší nouze můžete máslo nahradit margarínem nebo olejem.
Šlehačka (smetana ke šlehání)
Když budete potřebovat nahradit smetanu ke šlehání, je to trochu složitější. Rozhodně to ale není nemožné. Potřebujete jen 1 litr oslazeného mléka a 125 g másla. Mléko zahřejte a nechte v něm máslo rozpustit. Směs pak nalijte do mixéru, důkladně umixujte a uložte na 10 hodin do lednice. Z vychlazené směsi klasickým způsobem ušlehejte šlehačku.
Kypřicí prášek
Prášek do pečiva se dá nahradit hned několika způsoby. Třeba dotuha vyšlehaným sněhem. Aby získal na objemu, přidejte k němu při šlehání ledovou vodu. Na jeden bílek jednu polévkovou lžíci. A nezapomeňte na špetku soli.
Dalším řešením je přidání jedlé sody. Ta je ale mnohem silnější než kypřicí prášek, takže na 125 až 150 g mouky vám bude stačit asi 1/4 čajové lžičky. Nefunguje to ale v každém receptu. Je totiž třeba, aby byla alespoň jedna ze surovin kyselá (kakaový prášek, podmáslí, hnědý cukr, med, jogurt, citronová šťáva, ocet, jablečné pyré atd.).
Některé hospodyňky zase nedají dopustit na sodovku. Obsah oxidu uhličitého způsobí výsledné lehké nadýchání těsta.
Vajíčka
Základem tolik oblíbených piškotových těst jsou vajíčka. Pokud zjistíte, že jich máte málo, můžete dvě vejce nahradit tak, že do těsta přidáte 2 až 4 lžíce horké vody a několik kapek oleje.
Další variantou je smíchat 2 lžíce kukuřičného škrobu s 1 dl vody. Nahradíte tak dvě vejce. A až tři vajíčka nahradí sáček čiré želatiny.
Chybějící vejce při pečení také můžete nahradit sójovou moukou. Ta nejen zvyšuje výživnou hodnotu moučníku, ale i zlepšuje jeho kyprost. Každé vejce nahradíte vrchovatou lžící sójové mouky. Tu rozkvedláte v tekutině – ideální je sodovka – a spolu s ostatními přísadami zpracujete v těsto.
Zakysaná smetana nebo podmáslí
Zakysanou smetanu zase nahradíte tak, že vyšleháte 1/3 šálku mléka s jedním šálkem jogurtu nebo tvarohu a 2 lžičkami citronové šťávy.
Když vám chybí podmáslí, přidejte místo něj jeden šálek mléka s jednou lžící octa nebo citronové šťávy. Při pečení podmáslí nahradí i jogurt smíchaný s mlékem v poměru 1:1.
Tvaroh
Pokud během pečení zjistíte, že máte málo tvarohu, stačí, když uvaříte trochu brambor a nastrouháte je do toho, který máte. Díky bramborám zvětší svůj objem, a bude dokonce mnohem jemnější.
Ztužovač šlehačky
Chcete, aby vám šlehačka na dortu nebo dezertu během chvíle, jak se říká, nespadla? Pak určitě použijte ztužovač šlehačky. Jestli vám ale zrovna došel, můžete ho plnohodnotně nahradit sněhem z bílku. Ušlehejte ho dotuha a opatrně do šlehačky vmíchejte.
INSPIRUJTE SE RECEPTY:
RYCHLÁ BUCHTA Z KYSANÉ SMETANY
JOGURTOVÁ BUCHTA
DALŠÍ RECEPTY NA SLADKÉ PEČENÍ