5 triků, jak zachránit potraviny před zkažením: Mléko i sýry vydrží déle! | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak zachránit potraviny před zkažením: Mléko i sýry vydrží déle!

  • Nenechte sýry zbytečně zplesnivět...
    Nenechte sýry zbytečně zplesnivět...
    Foto: Shutterstock.com
    5dubna   2016  /  06:00

    Zkyslé mléko, okoralý sýr, protlak s plísní na povrchu, zhnědlé banány... Potraviny nás stojí stále víc peněz. Přesto právě my Češi patříme k těm, kteří zkaženého jídla ročně vyhodí nejvíc. Takové plýtvání je často ale úplně zbytečné. Někdy jen stačí znát pár praktických fíglů, díky kterým vám běžně používané potraviny vydrží mnohem déle.

  • Sýry a mléko

    Foto: Shutterstock.com

    Většina z nás si ráda pochutná na dobrém sýru. Ten je ale poměrně drahý. A i když je uložený v lednici, relativně brzy se na něm objeví plíseň. Ta je v pořádku, pokud jde třeba o nivu nebo roquefort, plíseň třeba na čedaru nás už nepříjemně překvapí. Oddálit zplesnivění můžete tak, že sýr obalíte do ubrousku namočeného do whisky a pak ho uložíte do sáčku. Dalším řešením je zabalit ho do pergamenového papíru a následně do fólie. Pokud chcete sýr ochránit před vysycháním, vetřete trochu másla na celý jeho povrch. Chcete-li uchovat načaté mléko nebo smetanu déle čerstvé, přidejte do nich špetku soli.

  • Banány

    Foto: shutterstock.com

    Když zjistíte, že banány, které máte doma, jsou už pokryté hnědými skvrnami, a tím pádem příliš zralé k přímé konzumaci, neznamená to ještě, že musí putovat do koše. Upečte z nich třeba banánový koláč nebo bábovku. Uvidíte, že takový moučník zachutná celé rodině. Pokud zrovna nemáte čas, oloupejte je a zamrazte. Před pečením je pak jen včas vyndejte, aby stačily rozmrznout.

  • Kořenová zelenina a zázvor

    Foto: profimedia.cz

    Mrkev, kořenová petržel i celer uložené v mikrotenovém sáčku v lednici mají často tendenci rychle hnít. Asi nejchoulostivější je právě v kuchyni nejčastěji používaná mrkev. Zázvor zase rychle vysychá. Proto je příště raději než do chladničky uložte do květináče naplněného pískem. Ten by měl být hliněný bez jakékoliv glazury. Květináč pak postavte někam na chladné a temné místo. Tímto způsobem uložená zelenina vydrží i víc než půl roku.

  • Rajský protlak

    Foto: Shutterstock.com

    Určitě to také znáte. Mně se to stává téměř vždy, když protlak načnu. Do většiny receptů totiž potřebujete třeba jen jednu nebo dvě lžičky. A i když zbytek v plechovce nebo skleničce uložíte do lednice, za pár dnů už na povrchu bují plíseň. Protlak je tak na vyhození. Proto až příště zase načnete protlak, zamrazte si zbytek pro pozdější použití. Lžičkou udělejte na pečicí papír stejné hromádky a dejte je zamrazit. Zmrzlé pak už jen přendejte do uzavíratelného, dobře těsnícího sáčku a uložte v mrazničce. Až budete příště zase do polévky nebo omáčky potřebovat trochu rajského protlaku, stačí jen sáhnout do mrazáku. A nemusíte ho před tím ani rozmrazovat.

  • Rozinky

    Foto: shutterstock.com

    Rychle vysychají i rozinky, které čas od času potřebujeme do pečení. Co ale s nimi, když jsou pak tvrdé jak kámen? Tomu můžete zabránit tak, že je uložíte do nádoby s dobře těsnícím víkem. Pokud na to zapomenete, stále je ještě můžete zachránit. Stačí je dát do hrnce, zalít vodou tak, aby byly všechny ponořené, přivést do varu, odstavit a nechat deset minut máčet. Pak je jen slijte přes cedník a použijte. Překvapí vás, jak měkké a chutné zase budou.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    PSTRUH NA MÁSLE S KMÍNEM

    CIZRNA NA ITALSKÝ ZPŮSOB

     

    UPEČTE SI SLADKÝ ZÁKUSEK

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz