- Foto: shutterstock.com11. listopadu 2015 / 06:00
Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte vyrážet daleko. Skvostné pochoutky si můžete připravit i v pohodlí domova. O to víc vám bude chutnat, že je to vaše vlastní práce! A určitě to ocení i vaši nejbližší.
Polévka z husích drobů
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
500 g husích drobů
3 kuličky nového koření
1 lístek bobkového listu
5 až 8 kuliček pepře
2 mrkve
1 větší plátek celeru
1 petržel
1 ks cibule
sůlPostup:
Droby ponoříme do studené vody tak, aby byly úplně ponořené. Vodu rovnou osolíme a přidáme koření. Dále do polévky dáme jednu oloupanou cibuli v celku a vaříme zvolna doměkka. (Připravte se cca na hodinu vaření.) Ideální je droby vařit co nejdéle, na malém plameni, aby byl výsledný vývar co nejchutnější. Poté droby obereme, maso nakrájíme a vrátíme zpět do vývaru. Přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a vaříme, dokud vše nezměkne. Kdo chce, může přidat nudličky nebo sypání.
Svatomartinská husa
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
1 husa
pár menších jablek
trochu vody
kmín
sůlPostup:
Husu očistíme, omyjeme a osušíme, zvenku i zevnitř důkladně osolíme a pak dovnitř vložíme omytá jablka a otvor spíchneme jehlami. Husu položíme na pekáč s vyšším okrajem, přilijeme trochu vody, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě při 180 °C doměkka. Během pečení pravidelně poléváme výpekem, případně můžeme odlít z pekáče vypečené sádlo. Až maso změkne, sundáme alobal a dopečeme dozlatova.
Červené zelí s jablky
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
1 kg kysaného červeného zelí
voda
250 ml kvalitního červeného vína
2 kyselejší jablka
1 velká cibule
1 lžíce hladké mouky
trošku krupicového cukru
kmín
100 g másla
sůlPostup:
Zelí vsypeme do většího hrnce, zalijeme vínem a za občasného zamíchání vaříme doměkka, podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Zhruba pět minut před koncem vaření přidáme k zelí kousky jablek a podusíme. Ve větším hrnci na másle osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku. Do základu přidáme scezené zelí, promícháme a dochutíme cukrem, solí, případně zelným vývarem.
Bílé zelí se slaninou
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
1 kg kysaného zelí
voda
2 velké cibule
1 lžíce másla
sůl
1 lžíce hladké mouky
150 g prorostlé slaniny
trocha krupicového cukruPostup:
Zelí zalijeme troškou vody a podusíme doměkka. Ve větším hrnci zpěníme na másle cibuli, přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a za stálého míchání opečeme dorůžova. Pak vmícháme hladkou mouku a necháme ji zezlátnout. Přidáme scezené uvařené zelí, promícháme a dochutíme solí, cukrem, případně přilijeme trochu vývaru ze zelí. Před podáváním prohřejeme.
Bramborové knedlíky
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
600 g brambor vařených ve slupce den předem
sůl
200 g hrubé mouky nebo krupice
1 vejce
1 lžička solamyluPostup:
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s dalšími přísadami tak, aby vzniklo tužší těsto. Pokud je hmota řídká, přidáme ještě trošku mouky. Z těsta tvoříme větší kulaté knedlíky, vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme, až vyplavou na hladinu. Pak je opatrně vyndáme a necháme okapat.
Chlupaté knedlíky
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
600 g syrových brambor
sůl
trochu hrubé mouky
1 vejcePostup:
Brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a pak z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory smícháme s vejcem, moukou a solí tak, aby vzniklo tužší těsto. Z něj tvoříme menší ploché knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové.
Křehký jablečný koláč
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
4 vejce
400 g polohrubé mouky
200 g másla
200 g moučkového cukru
250 ml kysané smetany
1 balíček prášku do pečiva
500 g strouhaných jablek
1 balíček skořicového cukru
mleté vlašské ořechy na posypáníPostup:
Cukr se změklým máslem ušlehejte do pěny. Přidejte mouku, vejce a prášek do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta vyválejte a dejte na plech. Naneste hrubší vrstvu nastrouhaných jablek, posypte skořicovým cukrem, navrch dejte plát ze zbytku těsta a posypte mletými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny.