- Blanšírování zničí většinu přítomných bakterií a prodlouží trvanlivost mražené zeleniny.Foto: shutterstock.com28. srpna 2016 / 06:00
Ať už máte svoji úrodu, zásobuje vás rodina nebo nakupujete na trhu, je právě teď ten nejvhodnější čas udělat si nějaké zásoby na zimu. Pokud zeleninu zamrazíte správně, zachová si nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.
Rajská jablíčka
Většina lidí je překvapena, že i rajčata se dají mrazit. Samozřejmě, že nebudou chutnat jako ta čerstvá, do salátu je nepoužijete, ale při vaření je oceníte. Rajčata se nejlépe mrazí celá. Odstraňte stopky, omyjte je a dobře osušte. Pak je rozdělte podle velikosti, rozložte na talíř nebo tác a dejte zamrazit. Až pak je naskládejte do krabiček určených do mrazničky nebo sáčků. Před použitím je pak vyndejte, spařte vroucí vodou a oloupejte. Půjde to skoro samo. Zmrzlá rajská jablíčka vám vydrží až do příští sezony.
Můžete je také pokrájet, podusit na másle nebo olivovem oleji, hotovou směs nechat vychladnout a zmrazit. Kdo má rád rajskou omáčku a polévku, může je klidně před tím rozmixovat na pyré.
Potraviny, které klidně můžete zamrazit. Patří mezi ně bílky, mléko, víno či banány
Neradi plýtváte potravinami? Hledáte další způsoby, jak ušetřit čas a peníze? Pak se vám budou tyhle informace hodit! Seznámíme vás s deseti potravinami,…celý článek
Cuketa
Pokud chcete zmrazit cuketu, máte hned dvě možnosti. Záleží na tom, jak ji pak budete upravovat. Buď ji oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla v mrazáku prasknout. Další možností je nakrájet cuketu na silnější kolečka, ta zblanšírovat ve vařící vodě, následně rychle zchladit, vyskládat na plech a takto zamrazit. Dobře promrzlá kolečka pak přendejte do sáčku se "zipem" a uložte do mrazničky. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.
Většina z nás dělá při používání mrazáku obrovské chyby. Jaké to jsou, se dočtete ZDE.
Papriky
I papriku můžete zamrazit hned dvěma způsoby. Celou nebo pokrájenou na proužky. Celé papriky určené na plnění důkladně omyjte, osušte, okolo stopky obřízněte a odstraňte veškeré žilky i se všemi semínky. Takto připravené papriky vložte do sáčku a ten opatrně umístěte do mrazáku. Rozmrazujte pomalu v lednici nebo při pokojové teplotě. Spotřebujte do tří měsíců. Druhou možností je papriku nakrájet. Ta se pak hodí do gulášů, leča, k dušenému masu a podobně. Pokrájenou papriku je ale lepší před mrazením zblanšírovat. V mrazáku pak vydrží celý rok.
Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!
Chlazená drůbež, vepřové, maso na guláš, ryby... Supermarkety se každý týden předhánějí, kdo nabídne větší slevu. A my se výhodnou cenou necháme často…celý článek
Květák a brokolice
Ke zmrazení se skvěle hodí i květák a brokolice. Využijete je nejen do polévky, ale i do dušených směsí nebo třeba k zapékání. Květák dobře omyjte, nechte oschnout, rozeberte ho na růžičky a blanšírujte tři a půl minuty. Před zamrazením ho ještě můžete pokapat citronovou šťávou, aby zůstal nádherně bílý. Brokolici blanšírujte jen dvě minuty, jinak by byla rozbředlá.
Zelené fazolky
Široké využití mají i zelené fazolky. U nich je ale důležité, aby byly co nejčerstvější. Jen tak budou i po rozmražení pěkně křupavé. Omyté lusky očistěte a odkrojte konce. Pak už záleží jen na vás, zda je chcete zamrazit celé nebo pokrájené na kratší kusy. Blanšírujte je asi tři minuty a pak rychle zchlaďte. Nechte je důkladně okapat. Do mrazničky je uložte v uzavíratelných sáčcích. Neskladujte je déle než devět měsíců.