Domácí limonády z různých přírodních ingrediencí jsou velkým hitem už pár let. Anička Grosmanová miluje jídlo a v podstatě jen kvůli této vášni se dala na studium s jídlem spojené. Její diplomovou prací byla právě limonáda divoženka.
„Před třemi lety, když jsem byla pozvaná na první piknik, jsem si řekla, že musím něco vyrábět. Moje babička, protože je už v důchodu, neměla do čeho píchnout, tak jsem jí řekla: Babi, otrháme, co roste, a uděláme z toho limonády. Začalo to bezinkovou a teď už je to všechno, co je divoké v přírodě a zrovna v sezoně. Natrháme to a děláme z toho limonády,“ vysvětlila nám Anička.
Anička se k vaření dostala během ročního studia v Americe. Nebavilo ji donekonečna jíst mražené pizzy a rozhodla se, že začne vařit. Šlo jí to, a když se vrátila do Čech, tak v tom pokračovala. „Když jsem se vrátila, tak jsem začala dělat projekt Sandtnerová, provařila jsem půlku jejích receptů až po telecí hlavy a raky a mezitím jsem se rozhodla to jít studovat. Skončila jsem na zemědělce na oboru kvalita potravin a teď tady inženýruju z limonád,“ uzavírá.
Anička během diplomové práce zkoumala, jak konzervovat limonády bez chemie. Přišla na to, že pomoci jí můžou přírodní silice, jako je například ta v citronové trávě, kterou konzervuje limonádu divoženka. Koupit ji můžete na trzích, v různých pražských bistrech nebo i on-line.