České jídlo: Víte, co je divoženka? Přírodní limonáda bez chemie! | Recepty.Blesk.cz

České jídlo: Víte, co je divoženka? Přírodní limonáda bez chemie!

Foto: facebook
12.10.2016 / 06:00

Domácí limonády z různých přírodních ingrediencí jsou velkým hitem už pár let. Anička Grosmanová miluje jídlo a v podstatě jen kvůli této vášni se dala na studium s jídlem spojené. Její diplomovou prací byla právě limonáda divoženka.  

„Před třemi lety, když jsem byla pozvaná na první piknik, jsem si řekla, že musím něco vyrábět. Moje babička, protože je už v důchodu, neměla do čeho píchnout, tak jsem jí řekla: Babi, otrháme, co roste, a uděláme z toho limonády. Začalo to bezinkovou a teď už je to všechno, co je divoké v přírodě a zrovna v sezoně.  Natrháme to a děláme z toho limonády,“ vysvětlila nám Anička.  

 • 

Anička se k vaření dostala během ročního studia v Americe. Nebavilo ji donekonečna jíst mražené pizzy a rozhodla se, že začne vařit. Šlo jí to, a když se vrátila do Čech, tak v tom pokračovala. „Když jsem se vrátila, tak jsem začala dělat projekt Sandtnerová, provařila jsem půlku jejích receptů až po telecí hlavy a raky a mezitím jsem se rozhodla to jít studovat. Skončila jsem na zemědělce na oboru kvalita potravin a teď tady inženýruju z limonád,“ uzavírá.

Anička během diplomové práce zkoumala, jak konzervovat limonády bez chemie. Přišla na to, že pomoci jí můžou přírodní silice, jako je například ta v citronové trávě, kterou konzervuje limonádu divoženka. Koupit ji můžete na trzích, v různých pražských bistrech nebo i on-line.

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Klasická česká kuchyně se bez vepřového prostě neobejde. Krkovice má pak tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec a bude se jen rozpadat. Inspirujte se našimi recepty při přípravě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Nevěra a nulové sebevědomí? O 10 let mladší…

Už tento týden ve středu startuje premiérový díl pořadu O 10 let mladší s novou moderátorkou Martinou…

celý článek »

Krimi

Nejzpackanější poprava všech dob: Vězni…

Portoričan Ángel Nieves Díaz (†55) byl zkušený kriminálník, který se nezastavil ani před vraždou.…

celý článek »

Ostrava

Pohřeb romského bosse: Lidé se vrhali do…

Stovky lidí z romské komunity i mimo ni se v pondělí v poledne přišly rozloučit s respektovaným podnikatelem…

celý článek »

České celebrity

Manželka nemocného Menzela Olga otevřeně…

I když už nemůže na nohy, divadlo je prý stále jeho život. Olga Menzelová (41) otevřeně promluvila…

celý článek »