Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku | Recepty.Blesk.cz

Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku

  • Pokud chcete, aby uvařená rýže byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla.
    Pokud chcete, aby uvařená rýže byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla.
    Foto: SHUTTERSTOCK.COM
    9července   2015  /  06:00

    Možná si říkáte, že na vaření rýže přece vůbec nic není, zvládlo by to i malé dítě. Není to ale tak úplně pravda. Pokud totiž chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla. Jinak se vám snadno může stát, že vám v hrnci vznikne něco jako rýžová kaše, která nejen nevypadá dobře na pohled, ale navíc není ani dobrá.

  • Propláchnutí je základ

    Foto: Shutterstock.com


    Rýži dobře přeberte od nečistot a důkladně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dokud není úplně čistá. Zbavíte ji tak přebytečného škrobu, ale také chemikálií, kterými ji obchodníci ošetřují, aby bez úhony přečkala dlouhé skladování. Pak ji nechte okapat. Vody zbavenou rýži pak krátce nasucho opražte a zalijte vodou nebo vývarem. Dle chuti osolte, přikryjte pokličkou a ztlumte zdroj tepla. Vařte při takzvaném "utajovaném varu". Asi po 20 minutách bude rýže hotová, respektive udušená. Důležité je, abyste během vaření nezvedali pokličku ani rýži nemíchali, protože by se odpařila voda, která by pak rýži chyběla. Hotovou rýži nechte asi 5 minut odstát a pak ji v hrnci vidličkou zlehka "načechrejte".

     


    Nepřehlédněte!
    Pokud připravujete pravé italské "lepivé" rizoto z kulatozrnné rýže arborio, proplachování samozřejmě vynechejte.

  • Na poměru vody záleží

    Foto: Shutterstock.com


    Existuje zlaté pravidlo, které používaly už naše prababičky, a to praví "na jeden díl rýže dva díly vody". Toho se klidně můžete držet i v dnešní době. Například na jeden hrneček rýže tedy použijte dva hrnečky vody.

  • Aby se neslepila

    Foto: Shutterstock.com


    Aby se vám během vaření rýže neslepila, přidejte do ní na začátku lžičku citronové šťávy. Díky ní navíc rýže zůstane krásně bílá. Pomůže také, když rýži předem mírně dozlatova osmažíte na olivovém oleji nebo přepuštěném másle a teprve pak ji zalijete vodou.

  • Ochuťte ji

    Foto: Dreamworks


    Pro lepší chuť můžete do rýže na začátku vaření přidat malou cibuli, do které zapícháte pár hřebíčků. Pokud nepočítáte kalorie, můžete nejdříve opražit trochu nadrobno nakrájené slaniny nebo na olivovém oleji osmažit cibulku či česnek a na tento základ teprve dát propláchnutou rýži. Milovníci kořeněných pokrmů zase mohou přisypat trochu kari koření.

  • Vařte ji jako těstoviny

    Foto: Shutterstock.com


    Pokud si netroufáte na výše popsaný klasický způsob vaření nebo se vám to stále nedaří, můžete rýži uvařit i způsobem, jako vaříte těstoviny. Do velkého hrnce dejte vařit vodu se solí, případně i se lžící olivového oleje či másla. Když začne vařit, přidejte rýži. Ztlumte plamen a nechte vařit. Když je rýže měkká, sceďte ji.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz