Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku | Recepty.Blesk.cz

Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku

  • Pokud chcete, aby uvařená rýže byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla.
    Pokud chcete, aby uvařená rýže byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla.
    Foto: SHUTTERSTOCK.COM
    9července   2015  /  06:00

    Možná si říkáte, že na vaření rýže přece vůbec nic není, zvládlo by to i malé dítě. Není to ale tak úplně pravda. Pokud totiž chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla. Jinak se vám snadno může stát, že vám v hrnci vznikne něco jako rýžová kaše, která nejen nevypadá dobře na pohled, ale navíc není ani dobrá.

  • Propláchnutí je základ

    ...


    Rýži dobře přeberte od nečistot a důkladně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dokud není úplně čistá. Zbavíte ji tak přebytečného škrobu, ale také chemikálií, kterými ji obchodníci ošetřují, aby bez úhony přečkala dlouhé skladování. Pak ji nechte okapat. Vody zbavenou rýži pak krátce nasucho opražte a zalijte vodou nebo vývarem. Dle chuti osolte, přikryjte pokličkou a ztlumte zdroj tepla. Vařte při takzvaném "utajovaném varu". Asi po 20 minutách bude rýže hotová, respektive udušená. Důležité je, abyste během vaření nezvedali pokličku ani rýži nemíchali, protože by se odpařila voda, která by pak rýži chyběla. Hotovou rýži nechte asi 5 minut odstát a pak ji v hrnci vidličkou zlehka "načechrejte".

     


    Nepřehlédněte!
    Pokud připravujete pravé italské "lepivé" rizoto z kulatozrnné rýže arborio, proplachování samozřejmě vynechejte.

  • Na poměru vody záleží

    ...


    Existuje zlaté pravidlo, které používaly už naše prababičky, a to praví "na jeden díl rýže dva díly vody". Toho se klidně můžete držet i v dnešní době. Například na jeden hrneček rýže tedy použijte dva hrnečky vody.

  • Aby se neslepila

    ...


    Aby se vám během vaření rýže neslepila, přidejte do ní na začátku lžičku citronové šťávy. Díky ní navíc rýže zůstane krásně bílá. Pomůže také, když rýži předem mírně dozlatova osmažíte na olivovém oleji nebo přepuštěném másle a teprve pak ji zalijete vodou.

  • Ochuťte ji



    Pro lepší chuť můžete do rýže na začátku vaření přidat malou cibuli, do které zapícháte pár hřebíčků. Pokud nepočítáte kalorie, můžete nejdříve opražit trochu nadrobno nakrájené slaniny nebo na olivovém oleji osmažit cibulku či česnek a na tento základ teprve dát propláchnutou rýži. Milovníci kořeněných pokrmů zase mohou přisypat trochu kari koření.

  • Vařte ji jako těstoviny

    ...


    Pokud si netroufáte na výše popsaný klasický způsob vaření nebo se vám to stále nedaří, můžete rýži uvařit i způsobem, jako vaříte těstoviny. Do velkého hrnce dejte vařit vodu se solí, případně i se lžící olivového oleje či másla. Když začne vařit, přidejte rýži. Ztlumte plamen a nechte vařit. Když je rýže měkká, sceďte ji.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Svět

Našli svědka v kauze vraždy novináře Kuciaka?…

Je to jen několik dní, co prokurátoři ukázali identikit muže, po jehož svědectví pátrají v souvislosti…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »