- Pokud chcete, aby uvařená rýže byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla.Foto: SHUTTERSTOCK.COM9. července 2015 / 06:00
Možná si říkáte, že na vaření rýže přece vůbec nic není, zvládlo by to i malé dítě. Není to ale tak úplně pravda. Pokud totiž chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla. Jinak se vám snadno může stát, že vám v hrnci vznikne něco jako rýžová kaše, která nejen nevypadá dobře na pohled, ale navíc není ani dobrá.
Propláchnutí je základ
Rýži dobře přeberte od nečistot a důkladně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dokud není úplně čistá. Zbavíte ji tak přebytečného škrobu, ale také chemikálií, kterými ji obchodníci ošetřují, aby bez úhony přečkala dlouhé skladování. Pak ji nechte okapat. Vody zbavenou rýži pak krátce nasucho opražte a zalijte vodou nebo vývarem. Dle chuti osolte, přikryjte pokličkou a ztlumte zdroj tepla. Vařte při takzvaném "utajovaném varu". Asi po 20 minutách bude rýže hotová, respektive udušená. Důležité je, abyste během vaření nezvedali pokličku ani rýži nemíchali, protože by se odpařila voda, která by pak rýži chyběla. Hotovou rýži nechte asi 5 minut odstát a pak ji v hrnci vidličkou zlehka "načechrejte".
Nepřehlédněte!
Pokud připravujete pravé italské "lepivé" rizoto z kulatozrnné rýže arborio, proplachování samozřejmě vynechejte.Na poměru vody záleží
Existuje zlaté pravidlo, které používaly už naše prababičky, a to praví "na jeden díl rýže dva díly vody". Toho se klidně můžete držet i v dnešní době. Například na jeden hrneček rýže tedy použijte dva hrnečky vody.
Aby se neslepila
Aby se vám během vaření rýže neslepila, přidejte do ní na začátku lžičku citronové šťávy. Díky ní navíc rýže zůstane krásně bílá. Pomůže také, když rýži předem mírně dozlatova osmažíte na olivovém oleji nebo přepuštěném másle a teprve pak ji zalijete vodou.
Ochuťte ji
Pro lepší chuť můžete do rýže na začátku vaření přidat malou cibuli, do které zapícháte pár hřebíčků. Pokud nepočítáte kalorie, můžete nejdříve opražit trochu nadrobno nakrájené slaniny nebo na olivovém oleji osmažit cibulku či česnek a na tento základ teprve dát propláchnutou rýži. Milovníci kořeněných pokrmů zase mohou přisypat trochu kari koření.
Vařte ji jako těstoviny
Pokud si netroufáte na výše popsaný klasický způsob vaření nebo se vám to stále nedaří, můžete rýži uvařit i způsobem, jako vaříte těstoviny. Do velkého hrnce dejte vařit vodu se solí, případně i se lžící olivového oleje či másla. Když začne vařit, přidejte rýži. Ztlumte plamen a nechte vařit. Když je rýže měkká, sceďte ji.