Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná | Recepty.Blesk.cz

Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná

Míchaná vajíčka jsou sice jednoduchá, ale musíte vědět, jak na to, aby byla dokonale nadýchaná a vláčná
Foto: Shutterstock.com
02.06.2015 / 06:00

Možná si říkáte, že na přípravě míchaných vajíček nic není a že je přece zvládne i malé dítě. Jenomže aby byla dokonale krémová a nadýchaná, je potřeba vědět, jak na to. Budete potřebovat jen vejce, trochu tuku a pánvičku, ale také něco zručnosti a pozornosti. Jak to udělat, aby vejce nebyla vysušená, ale rozplývala se na jazyku?

 

Základem je dostatečné našlehání

 

Pokud prostě jen rozklepnete vajíčka rovnou do pánvičky, nedivte se, že pak nejsou měkká, jemná a nadýchaná. Proto tento krok nevynechávejte a vajíčkům věnujte pozornost, kterou si zaslouží. Rozklepněte je do misky a metličkou dobře našlehejte, aby se nejen dokonale spojily bílek a žloutek, ale také abyste do vajec našlehali dostatek vzduchu. Šlehat byste je měli asi třicet až čtyřicet sekund.

 

Ovšem pozor! Vajíčka musíte šlehat bezprostředně předtím, než je nalijete na pánev. Pokud je nachystáte dopředu, vzduch z nich stihne vyprchat a výsledná vejce nebudou nadýchaná.

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Abyste si na vaječné omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až…celý článek

Smažte je zvolna

 

Zatímco mnohým potravinám vysoká teplota při přípravě prospívá, míchaná vejce mezi ně nepatří. Pokud necháte plotýnku jet naplno, riskujete, že vejce budou vysušená, nebo dokonce připálená. Pro přípravu opravdu dobrých míchaných vajec je nutná trpělivost. Připravujte je zvolna, protože to vám dá nad smažením kontrolu a nehrozí, že byste je odstavili pozdě a vysušená.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Sáhněte po správné velikosti pánve

 

Pokud si připravujete dvě vajíčka jen pro sebe, není třeba používat tu největší pánev, kterou doma máte. Zvyšujete tak totiž pravděpodobnost, že je vysušíte a připálíte. Na druhou stranu – pokud připravujete snídani pro celou rodinu, je nesmysl použít malou pánvičku, ve které se nebudou smažit rovnoměrně. Pokud nemáte vhodnou pánev, klidně použijte hrnec s velkou plochou dna.

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Pomalu se blíží letní sezona plná jahod, malin, borůvek a zmrzlin. Po horkém pracovním dni se výborně relaxuje s talířem plným nadýchaných a lehkých…celý článek

Odstavte je raději dřív než později

 

Pokud nechcete, aby byla míchaná vajíčka suchá, tuhá a jakoby gumová, nikdy je nenechávejte na zdroji tepla příliš dlouho. Pánev sundejte ze sporáku ještě tehdy, když jsou vajíčka hodně vlhká a vypadají nedodělaně. Zbytkové teplo rozpálené pánve totiž způsobí, že se budou samovolně dodělávat ještě přibližně po dobu další jedné minuty.

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Máte rádi recepty, které vás nestojí mnoho práce, času ani peněz? Právě pro vás je určený další díl kuchařky Levně a chutně, zaměřený tentokrát na…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »