Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Nadýchané a lehké palačinky s borůvkami.
Foto: Shutterstock.com
23.05.2015 / 06:00

Pomalu se blíží letní sezona plná jahod, malin, borůvek a zmrzlin. Po horkém pracovním dni se výborně relaxuje s talířem plným nadýchaných a lehkých palačinek. Ty nejsou jen jídlem pro zimní ledové dny, právě naopak! Schválně tyhle letní varianty vyzkoušejte! 

Pokud jste od babičky či maminky zvyklí na typické velké palačinky s tenkým těstem, vyzkoušejte také variantu měkoučkých nadýchaných – takzvaně "peříčkových" – palačinek.

 

Nejdůležitější trik? Přidejte kypřicí prášek, který je zodpovědný za to, že těsto vyběhne, ale zůstane neuvěřitelně lehké a nadýchané. Pokud se chcete vyhnout fosfátům, které kypřicí prášky obsahují, sáhněte po vinném kameni. Koupíte ho v prodejnách zdravé výživy nebo v drogeriích, nejčastěji pod označením "kypřicí prášek bez fosfátů".

 

Do palačinkového těsta samotného můžete přidat například kousky čokolády nebo ovoce, jako jsou borůvky či kousky jahod. Úplně nejlepší jsou ale co nejjednodušší.

Naučte se dokonalé palačinky: 4 chyby, které nejčastěji děláte

Naučte se dokonalé palačinky: 4 chyby, které nejčastěji děláte

Také patříte mezi ty kuchařky, které palačinky dělají jen jednou ročně, protože se jim špatně smaží, trhají se a připadají jim mastné? Možná při jejich…celý článek

Jak na nadýchané "peříčkové" palačinky?

 

Budete potřebovat:

 

  • 2 hrnečky mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • ovoce, tvaroh, sirup nebo šlehačku k ozdobení

 

 

Postup:

 

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs promíchejte a poté do směsi přidejte vejce, mléko a olej.

 

Vzniklou hmotu míchejte, dokud se ingredience nespojí. Důležité je, aby těsto mělo tužší konzistenci. Pokud se na těstu udělají trochu hrudky, vůbec to nevadí a nemusíte dál šlehat.

 

Na středně rozpálenou pánev dejte lžíci másla. Až bude rozpuštěné a rozpálené, můžete lít těsto. Šíře palačinek ať je nejvíce 3 až 5 centimetrů. Těsto je poměrně silné a tuhé, takže se na pánvi moc nerozteče.

 

Těsto smažte, dokud se na jeho povrchu nezačnou dělat bublinky, pak je čas palačinky obrátit. Takhle pokračujte i u ostatních palačinek. Pamatujte, že druhá palačinka bude hotová rychleji než ta první a její smažení nepotrvá déle než minutu.

 

Hotové palačinky přikryjte pokličkou, aby se udržely teplé. Opakujte proces, dokud nebudete mít všechny palačinky z pánve. Pak je čas na servírování.

Vyzkoušejte i další recepty na všemi milované a směšně snadné palačinky:

Plněné pivní palačinky

Plněné pivní palačinky

Vyzkoušejte palačinky také jednou na slano, nebudete litovat!celý článek

Kefírové palačinky

Kefírové palačinky

Zkuste náš recept s kefírem a budete překvapení, jak budou palačinky křehké.celý článek

Jablečné palačinky s karamelovou náplní

Jablečné palačinky s karamelovou náplní

Palačinky upečené s kolečky jablek, přelité karamelem, zakysanou smetanou a ozdobené mandlovými lupínky.celý článek

 

Špaldové palačinky

Špaldové palačinky

Palačinky ze sójového mléka, vejce, medu, vody a pohankových vloček. Hotové placky zdobíme višněmi smíchanými s jogurtem a čokoládou.celý článek

Špenátové palačinky se sýrem

Špenátové palačinky se sýrem

Těsto na palačinky dochucené česnekem, cibulí, majoránkou a cukrem, zapečené v troubě a podávané se strouhaným sýrem a kopečkem zakysané smetanycelý článek

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Osud malého Adámka (10) rozplakal i Krainovou!…

Případ malého Adámka (10), kterého nechali dlouhých 13 minut krvácejícího a bez pomoci v pardubické…

celý článek »

Krimi

Neviděli jste mého syna Roberta? Zoufalá…

Strach, panika a zoufalost. To všechno nyní prožívá maminka Roberta Krause z Chebska. Její třináctiletý…

celý článek »

České celebrity

Dara si hraje s ohněm? Zveřejnila písničku…

Ona si nedá pokoj! I když jí už dal expartner Rytmus (41) jasně najevo, aby mu dala pokoj, Dara Rolins…

celý článek »

Události

„Mlátička“ Ondráček dostal metál od bojovníků…

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel tento týden ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu…

celý článek »