Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě dokáže překvapit.
"Smažák" – milované i nenáviděné jídlo české kuchyně – se i přes svou velmi vysokou kalorickou hodnotu těší stále velké oblibě. To, že nejde jen o rychlou nouzovku z bufetu, dokazuje i fakt, že ho naleznete na jídelních lístcích mnoha vyhlášených restaurací. A že byl velmi populární už za první republiky!
"Smažený sýr je znám jednak z klasické italské kuchyně, jednak z kuchyně vídeňské, kde se připravoval coby levnější náhražka vídeňského řízku. A jak dokládají dobové kuchařky, byl populární i u nás, ať už přišel odkudkoliv," říkají autorky Kuchařky první republiky – Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.
Smažený sýr přitom není jen eidam "třicítka". Například tento recept vás nabádá vyzkoušet ementál nebo goudu – a rozhodně neuděláte špatně. Když už se pro smažený sýr k obědu rozhodnete, snažte se ho kombinovat s lehčí přílohou. Ideální je čerstvá zelenina. Když není tato možnost, tak alespoň vařené brambory. Skvělý je také s bramborovou kaší. Hranolky ale raději odmítněte.
Recepty první republiky: Co jedli Mandlová a Vlasta Burian?
Když se řekne "prvorepublikové", jako kdybychom zároveň říkali "prababička" nebo "nostalgie". Některá slova zkrátka mají zvláštní moc, která nás dokáže…celý článek
Na prvorepublikový smažený sýr budete potřebovat (4 porce):
- 400 g sýra typu ementál nebo gouda
- 1 rozšlehané vajíčko
- špetka soli
- hladká mouka
- strouhanka
- 50 až 60g přepuštěného másla
Postup:
"Pro osobu počítáme asi 100 g sýra, který si necháme u obchodníka nakrájet na potřebný počet tenkých plátků," radí ve své době známá kuchařka Z. Haškovcová.
Ze sýra odkrojíme případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalíme. Dáme je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat.
Přepuštěné máslo rozehřejeme a sýrové řízky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je s bramborovou kaší přelitou rozehřátým máslem.
Foto: alena Hrbková, Smart Press Další skvělé prvorepublikové recepty naleznete v knize Kuchařka první republiky, kterou vydalo nakladatelství SmartPress v roce 2015.