Abyste si na vaječné omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až po stáhnutí z pánve. Ta dokonale připravená je totiž vláčná, božsky nadýchaná a doslova se rozplývá na jazyku. Víte, jak na ni?
Vaječná omeleta, ochucená pouze solí, pepřem a pár zelenými bylinkami, je tou nejlepší snídaní, kterou si můžete dopřát. Doplňte ji o šunku, cibulku, sýr nebo žampiony a plátek žitného chleba a máte lahodný, a přitom lehký letní oběd. V jednoduchosti je krása.
Jak připravit omeletu
V první řadě budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem, jako jsou teflon nebo keramika. I na klasické pánvi sice omeletu dokážete připravit, na nepřilnavém povrchu je to ale rychlejší a výrazně snadnější.
Dalším trikem, který si musíte pamatovat, je, že vaše omeleta je hotová v momentě, kdy se vám zdá ještě trošku nedovařená. Právě v tento okamžik je ten správný čas přesunout ji z pánve na talíř. Spodní část omelety má být pevná a na první pohled hotová, ale vrchní část má být lesklá a ještě "mokrá". Pokud budete čekat, až se prosmaží právě i vrchní část, skončíte s vysušenou omeletou, která má do té správné velmi daleko.
Řiďte se hodinkami. Od nalití na pánev až po přetažení na talíř by vám příprava omelety neměla zabrat více než 2 minuty. A také pamatujte, že cvik dělá mistra. Nezoufejte proto, když vaše první a druhá omeleta nedopadnou přesně tak, jak jste si představovali.
VIDEO: 5 skvělých vajíčkových pomazánek krok za krokem

Po velikonočním hodování vám doma jistě zbývá obrovské množství vařených vajec, které je třeba zpracovat. Vajíčkovou pomazánku ocení celá rodina. Můžete…celý článek
Na francouzskou omeletu budete potřebovat:
- 2 velká vejce
- sůl, pepř
- 2 až 3 lžíce strouhaného čedaru (lze vynechat)
- 2 lžíce másla
- najemno nasekanou petrželku, pažitku nebo jiné bylinky
Postup:
Obě vejce rozklepněte do misky a šlehejte tak dlouho, dokud se žloutky i bílky dokonale nespojí. Poté podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný sýr.
Pánev postavte na střední plamen a zvolna na ní nechte rozpustit máslo. Poté nalijte vejce a okamžitě začněte pánev naklánět tak, aby se vejce rovnoměrně rozprostřela po celém dnu pánve.
Pomocí vařečky začněte hotová vejce velmi lehce stahovat od okrajů směrem ke středu pánve, abyste udělali prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Omeletu takto nechte smažit zhruba 1 až 2 minuty, aby byl spodek tuhý, ale vršek ještě trochu tekutý.
Poté na omeletu nasypte bylinky, přeložte přes ni spodní třetinu, horní třetinu a přemistěte na talíř. Takto připravená omeleta je dokonale vláčná a nadýchaná a vy se do ní pusťte hned, dokud je ještě horká.
Vyzkoušejte i další recepty z vajec, které si zamilujete. Naleznete je ZDE >>>
Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek
Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek